Gençler İklim Krizi ve Gıda İsrafına ‘Yarının Tabağı’ Filmiyle Dikkat Çekiyor!
27 Ocak 2022
'Değişmenin tam iklimi' sloganıyla düzenlenen İklim Diplomasi Haftası'nda bir araya gelen gençler, hem iklim krizine hem de gıda israfına dikkat çekmek için 'Yarının Tabağı' adında bir kısa film çekti.
Kısa film, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ICHILD ve STGM ortaklığında hayata geçirilen “İklim İçin Gençler Buluşuyor” Kısa Film Atölyesi kapsamında farklı kentlerden 8 gencin katkısıyla hazırlandı.
Yarının Tabağı adlı kısa filmde gençler dünyada herkese yetecek kadar gıda üretildiğini, fakat adaletsiz gıda paylaşımı ve adil bir düzenin olmayışının yoksulluğa ve israfa neden olduğunun altını çiziyor.
Dünyada her yıl üretilen ve tüketilebilecek olan gıdanın 3’te 1’i çöpe giderken, bir yılda toplanan 33 milyon atığının 14.5 milyon tonunu gıda ve beslenme ürünleri oluşturuyor. İklim kriziyle ilgili kaygılı olduklarını söyleyen gençler, acil ve etkili adımların atılmasını istiyor.
Gençlerin hazırladığı kısa filmde öne çıkan hususlar şunlar;
- “Gelecekte gökdelenleri değil, ayçiçek tarlalarını seyretmek istiyorum.”
- “Dayanışma içinde gıdamızı koruyabilirsek, dünyamızın geleceğini kurtarabiliriz.”
- “Zeytincilikte bir yıl “var yılı” bir yıl “yok yılı” olur. Ama yağışlar azaldığı için artık hep ‘yok’ yılı.”
- “Karadeniz’de yağışlar giderek azalıyor ve suyu seven fındık da her yıl azalıyor. Buradaki tarım işçileri de işsiz kalıyor. İşte bu yüzden iklim adaleti, sosyal adalet…”
- “Kahve üretimine uygun topraklar 2050’de yarı yarıya inecek. Sebebi iklim krizi. Ben kahvesiz yaşamak istemiyorum, ya siz?”
Bizi Takip Edin