Krizi fırsata çevirmenin güzel bir örneği: PayPal ve STK’lar

16 Haziran 2016
TÜSEV, internet üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde alışveriş yapılmasını sağlayan PayPal’ın 31 Mayıs tarihinde Türkiye pazarından çekileceğini açıklaması ve sonrasında gelişen bağış kampanyalarını ‘kriz ortamını fırsata çevirmenin güzel bir örneği’ olarak ele alan bir yazı yayınladı. PayPal’ın Türkiye’deki operasyonlarını durdurmasının, özellikle PayPal sayesinde internet üzerinden bağış toplayan bazı STK’lar arasında internet bağışçılığının geleceği hakkında […]

TÜSEV, internet üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde alışveriş yapılmasını sağlayan PayPal’ın 31 Mayıs tarihinde Türkiye pazarından çekileceğini açıklaması ve sonrasında gelişen bağış kampanyalarını ‘kriz ortamını fırsata çevirmenin güzel bir örneği’ olarak ele alan bir yazı yayınladı.

PayPal’ın Türkiye’deki operasyonlarını durdurmasının, özellikle PayPal sayesinde internet üzerinden bağış toplayan bazı STK’lar arasında internet bağışçılığının geleceği hakkında soru işaretleri yarattığı belirtilen yazıda, krizin fırsata dönüştürülmesi şu cümlelerle hatırlatıldı:

“PayPal’ın Türkiye’deki operasyonlarını durdurmasının yanı sıra, Türkiye’deki PayPal kullanıcılarının 15 TL/10 Dolar/10 Euro’nun altında kalan bakiyelerini çekememeleriyle oluşan kriz ortamı 30 Mayıs’ta Ekşi Sözlük’te başlatılan bir kampanya ile fırsata dönüştü. Bir Ekşi Sözlük yazarının PayPal kullanıcılarının bakiyelerini sıfırlamak için Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV)’na bağış yapma çağrısı kısa sürede birçok insan tarafından ilgi gördü ve bu çağrıyı LÖSEV de sahiplendi. LÖSEV’in yanı sıra Ali İsmail Korkmaz Vakfı, (ALİKEV), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) gönüllüleri de 15 TL, 10 Dolar ya da 10 Euro’nun altında bakiyesi kalan PayPal kullanıcılarının 6 Haziran tarihine kadar bu bakiyelerin sıfırlanması için gönüllü oldukları STK’lara bağış yapılması konusunda kampanyalar oluşturdu. Kısa bir zaman içinde gerçekleşen bu kampanyalar sosyal medya üzerinden de yaygınlaştırılarak PayPal kullanıcısı bağışçılar tarafından ilgiyle karşılandı.”

paypallosevkampanya

Yazıya göre, kısa süre içerisinde yüksek miktarda bağış toplamak oldukça zor olsa da kampanyanın ikinci günü olan 1 Haziran itibariyle;

  • LÖSEV’e PayPal üzerinden 41.591,53 TL; 17.274,07 dolar ve 802,30 euro bağış yapıldı.
  • Ali İsmail Korkmaz Vakfı ise 2 günde PayPal bakiyelerinin sıfırlanması kampanyası kapsamında 3.0084,75 TL; 91,63 euro; 18,48 pound ve 724,81 dolar topladı.
  • PayPal bakiyelerinin sıfırlanmasının son günü olan 6 Haziran itibariyle LÖSEV’in PayPal üzerinden topladığı toplam bağış miktarı 47.407,76 euro değerinde oldu.
  • Ali İsmail Korkmaz Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Korkmaz, 6 Haziran itibariyle PayPal üzerinden ALİKEV’e yapılan bağışların yaklaşık 7.200 TL’ye ulaştığını belirtti.
  • LÖSEV ve Ali İsmail Korkmaz Vakfı’ndan hareketle Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Koruncuk, Akut ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) gönüllüleri de PayPal kullanıcılarının hesaplarında kalan tutarları bağışlamaları için sosyal medyadan çağrı yaptılar.
  • PayPal bakiyelerinin sıfırlanması kapsamında TOFD yaklaşık 2.000 TL, AKUT yaklaşık 500 TL, Koruncuk Vakfı ise yaklaşık 100 TL bağış topladığını açıkladı.

paypalakut

TÜSEV, “PayPal’ın Türkiye pazarından çekilmesinin ardından PayPal bakiyelerini STK’lara bağış yoluyla sıfırlanması fikri Türkiye’deki bireysel bağışçılık ve bağış kampanyaları konularında önemli dersler barındırıyor. İlk olarak, PayPal’da kalan bakiyelerin STK’lara bağış yoluyla sıfırlanması fikrinin bir STK’dan ziyade bir bireyden çıkmış olması Türkiye’deki bireylerin sivil toplumun finansal olarak gelişimi için alabilecekleri inisiyatifi gözler önüne seriyor. İnternet üzerinden yayın yapan ve geniş kitlelere seslenen bir web sitesinde bir bireyin kendi kararı ve girişimiyle başlattığı ilk kampanya sonrasında STK’lar da krizi fırsata çevirmek için çalışmalarına başladılar. Diğer bir deyişle, STK’ların kısa süre içerisinde bağış toplamasına yarayan bu yeni ve kısa ömürlü kanal, bağışçıların, gönüllülerin yani bireylerin STK’ları harekete geçirmesiyle oluştu. Dolayısıyla, PayPal’daki bakiyelerin sıfırlanması kampanyası birey ve STK’lar arasındaki ilişkinin birbirini besleyecek şekilde gerçekleştiğinde ne kadar etkili olabileceğini gösterdi. Bu kampanyalar bireylerin yardımseverlik koşuları, özel gün hediyeleri gibi sadece belli zamanlarda gerçekleşen ve çevrelerini bağış yapmaları konusunda harekete geçiren etkinliklerden ziyade, bir anda oluşan kriz ortamlarını fırsata çevirme konusundaki yaratıcıklarını STK’lar yararına kullandıklarının kanıtı oldu” görüşlerini paylaştı.

paypal alikev

Yazıda, PayPal’da kalan bakiyelerin sıfırlanması kampanyasının aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarına güvenin düşük olduğu Türkiye’de, sivil topluma yapılan mali desteğin bir göstergesi niteliğinde olduğu da belirtilerek, şöyle devam edildi:

“PayPal bakiyelerinin sıfırlanması kampanyasından bütün STK’lar maddi olarak aynı oranlarda yararlanmasa bile, bu kampanya çoğu STK’nın halihazırdaki bağışçılarından daha farklı bağışçı kitlesine ulaşmasını sağladı. Daha önce bu STK’lara bağış yapmamış PayPal kullanıcıları da kalan bakiyelerini bağışladıkları STK’ların veri tabanlarında yerlerini aldı. Bu yolla, STK’lar yeni potansiyel bağışçılara eriştiler.”

Yazının tamamı için tıklayınız.

 

Kaynak: TÜSEV