Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor!
Kadına yönelik şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org'un 'Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor' başlıklı 2020 İnternet Aramaları Raporu yayınlandı. 2020 yılı içinde şiddet gören 8 bine yakın kadının hakkını öğrenmek ya da yardım istemek için Google’a girdiğini tespit eden rapor, Türkçe konuşan kadınların Almanya, Fransa başta olmak üzere 49 ülkede şiddete uğradığını ve en az 10 farklı ülkede zorla evlendirildiğini ortaya koyuyor.
kadinhaklari.org‘un Ocak-Aralık 2020 aylarındaki internet aramalarından yola çıkarak hazırladığı rapor, Türkiye dışında yaşayan ve Türkçe konuşan kadınların davranışlarını da ölçümlüyor ve oldukça çarpıcı sonuçlara ulaşıyor. Türkçe konuşan kadınların Türkiye dışında en az 49 ülkede daha şiddet gördüğünü ortaya koyan rapora göre şiddetin en çok yaşandığı 5 ülke sırasıyla, Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya olarak açıklanıyor. Rapor, Fransa, Türkmenistan, Yunanistan, İsveç, Avusturya, Ermenistan, İngiltere, Almanya, Kıbrıs ve Azerbaycan başta olmak üzere, en az 10 ülkede kadınların zorla evlendirildiklerini ortaya koyuyor. Kadınların google’deki aramalarının içerikleri ülkelere göre değişiyor.
Pandemide Artan Şiddet
Küresel pandemi sürecinde yaşanan şiddetin verilerinin de incelendiği raporda, pandeminin Türkiye’de en yoğun hissedildiği Nisan 2020’de, kadınların yaptıkları beyanların Mart ayına oranla yaklaşık iki katına çıktığını gözlemleniyor. Araştırmaya göre bu aylarda, “Zorla evlendiriliyorum” araması % 228, “Kardeşim beni dövüyor” araması % 295, “Kocam beni dövüyor” araması % 175 artmış görünüyor. Rapora göre; şiddet gören kadınların %75’i telefon üzerinden arama gerçekleştirirken, geri kalanların da en çok, masaüstü bilgisayar ve tablet kullandıkları görülüyor.
1057 Kadına Ulaşıldı
Raporun ikinci bölümü ise, kadinhaklari.org’un 2020 yılı çalışmalarının sonuçlarını açıklıyor. Şiddet gören ve internette arama yapan 1057 kadın, kadinhaklari.org’u ziyaret ederek, haklarını ve onları bekleyen süreçler hakkında bilgilendirme almış. Platforma başvuran kadınlarıh, en çok 23:00 – 24:00 saatleri arasında arama yaptığı belirtiliyor.
“Yaşadıklarını Polise ya da Yakınlarına Anlatmak Kadınlar İçin Kolay Değil”
Şiddet gören kadınların hak arama çabalarının güvenliklerini tehlikeye sokan bir süreç yarattığını söyleyen kadinhaklari.org‘un kurucularından Handan Uslu Uslu, kadınların hukuki bilgiye anonim olarak ulaştıklarını ve bunun için de internet arama motorları aracılığıyla yardım istediklerini anlatıyor: “2020 yılında Türkiye’de öldürülen 300 kadından 96’sı ‘boşanmak istemek’, ‘barışmak istememek’, ‘evlenmeyi reddetmek’ gibi, kendi hayatları hakkında kararlar almak isterken öldürüldü. Kadınlar interneti kullanıyor çünkü, polise ya da yakınlarına yaşadıkları şiddeti anlatmak her zaman kolay olmayabiliyor. Çevrelerinden ve hukuk sisteminden gelecek tepkiler, kadınların bu konuda yardıma ulaşmalarını engelleyebiliyor. Arama motorları da, kadınların bu kaygılarından kurtularak anonim olarak bilgi alabilecekleri bir arayüz sağlıyor.”
“Sonuçlar İstanbul Sözleşmesi’nin Önemini Hatırlatıyor”
Araştırma sonuçlarının, kadına şiddet verilerinin detaylıca devlet kurumları tarafından toplanması, yayınlanması ve incelenmesini zorunlu kılan İstanbul Sözleşmesi’nin öneminin altını çizdiğini belirten Handan Uslu, kadınların kimler tarafından, hangi bahanelerle öldürüldüğü, öldürülen kadınların ekonomik durumları gibi konuların araştırılması, incelenmesi, ve inceleme sonucunda rakamların söylediklerini baz alarak sosyal politikaların uygulanması gerektiğini kaydediyor.
2018’de Kadın Hakları Dijital Veri Platformu adıyla kurulan, Türkiye ve dünyadan kadın hakları aktivistlerinin çevrimiçi örgütlendiği kadinhaklari.org, yürüttüğü dijital hak iletişimi çalışmalarıyla bugüne dek 3 binden fazla şiddet görmüş kadına ulaştı.
Geçen yıl arama motorlarına şiddet gördüğünü yazarak yardım isteyen 1057 kadına yönlendirme ve bilgi desteği sağlayan kadinhaklari.org‘un raporunu buradan okuyabilirsiniz.
Bizi Takip Edin