Victor Ananias’a İthaf Edilen Çamtepe Kitabı: ‘Victor’un Kendisi Bir Haiku’
Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri iş birliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında Burcu Meltem Arık ve Güneşin Aydemir ile ölümünün 10. Yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği kurucularından Victor Ananias’a ithaf edilen Çamtepe’nin Küçük Haiku Kitabı’nı konuşma imkanı bulduk.
2010 yılında faaliyete geçen Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi ile Mart 2011’de aramızdan ayrılan Victor Ananias’ın yıldönümlerinde Çamtepe’deki ekoloji buluşmalarında katılımcılar tarafından gerçekleştirilen Haiku Çemberleri’nde kurulan haikulardan derlenen kitaba dair söz aldığında, ‘Victor’un kendisi bir Haiku’ diyor ve ekliyor Burcu Meltem Arık, “Gerçekten öyle tarif edebilirim Victor’u. Her zaman anda ve özle ilgileniyor ve ne yapıyorsa onunla bir oluyor. Yemek yapıyorsa yemekle bir oluyor. Biriyle konuşuyorsa onunla bir oluyor. Yani O kendisi bir Haiku.”
Güneşin Aydemir ise tam bu esnada araya girerek aramızdan ayrılışının 10. yılında bulunmamız vesilesi ile Buğday Derneği ile Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi’nin bağlı olduğu Bir Tohum Vakfı’nın 2011’i Victor’u anma yılı olarak belirlediğini, önümüzdeki günlerde pek çok sürprizin gelebileceğini ifade etmesinin ardından haiku ile 2012 yılında Çamtepe Doğa Gözlem Okulu’nu planlama aşamasında Burcu vesilesi ile tanıştığını belirterek Oruç Aruoba’nın Matsuo Bashō’nun haikularından derlediği ‘Başo: Kelebek Düşleri’ni okuduktan sonra bir haiku tutkunu olan Burcu’nun önerisi ile aynı yıl Çamtepe’de haiku inzivası gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Haiku nedir peki? Şu şekilde tarif ediyor Burcu Meltem Arık, “17 hecede ve 3 satırda gördüğün ve yaşadığını o andaki hissiyatın ile paylaştığın bir dize olarak tarif edebiliriz. Bir anlayış ve anlatış biçimi. Yaşanılan bir ânı, resim ve müzik dışında bu kadar güzel şekilde yansıtan başka bir ifade biçimine rastlamadığımı söyleyebilirim. Birkaç çeşidi de var. Haiga resim çizerek, Ginko ise yürüyüş sırasında kurulan haikulara verilen isimler. İkili bir anlamı var. Saf bir şekilde gördüğün ânı, mesela bir çam ağacı görmüş isen onu yansıtıyorsun. Aynı zamanda o andaki kendi içsel yolculuğunu da belirtme imkanı buluyorsun.”
Güneşin Aydemir de haikuyu da içinde barındıran geniş kültürün içindeki diğer ifade biçimlerine atıfta bulunarak, “Japon Kültürüne de bakmak lazım. Haikuda olduğu gibi usta-çırak ilişkisi üzerinden hareket eden İkebana ve Origamiyi de sayabiliriz. Seyreden ve seyredilen ilişkisini barındırıyor içerisinde bu sanatlar” diye konuştu.
Programın son kısmında ise Burcu Meltem Arık ile ‘Doğa Arkadaşımın Kutusu’ ve ‘Komşum Bitkiler’ oyunlarını; Güneşin Aydemir ile ‘Yün Yang’ ve ‘Kaz Dağları Hikaye Haritası’ projelerini; ayrıca ikilinin ‘doğaya, yaşama ve insana dair sohbetler’ şiarı ile hazırlayıp sundukları ‘Alıç Ağacı’nda Çiy Tanesi’ podcast serisini konuşma imkanı bulduk. Programa isim ilhamını veren Hikmet Birand kitabı, ‘Alıç Ağacı ile Sohbetler’i anmışken, tüm bu hikayenin işaret fişeğini yakan “Kusurlu Mükemmel Bir Hayat İçin Japon Mucizesi – Wabi Sabi’ kitabını anmadan da edemedik.
***
Çamtepe’nin Küçük Haiku Kitabı’nı buradan indirebilirsiniz.
Burcu Meltem Arık’ı haiku ile tanıştıran ve Metis Yayınları’ndan çıkan ‘Başo: Kelebek Düşleri’ kitabı
Burcu Meltem Arık ile Güneşin Aydemir tarafından hazırlanıp sunulan ‘Alıç Ağacı’nda Çiy Tanesi’ podcasti
Kusurlu Mükemmel Bir Hayat İçin Japon Mucizesi – Wabi Sabi
Bizi Takip Edin