TBMM Başkanı Kahraman’ın laiklikle ilgili açıklamalarına tepkiler
‘Laiklik yeni Anayasa’da olmamalı’ sözleri nedeniyle TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında birçok ilde suç duyurusunda bulunuldu, protesto gösterileri yapıldı. Laiklikle ilgili açıklamalarının üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği gerekçesiyle Türkiye’nin birçok şehrinde suç duyurusunda bulunuldu. Eğitim İş İstanbul 2 Nolu Şubesi’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Kartal Adliyesi’nde savcılığa sunduğu […]
‘Laiklik yeni Anayasa’da olmamalı’ sözleri nedeniyle TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında birçok ilde suç duyurusunda bulunuldu, protesto gösterileri yapıldı.
Laiklikle ilgili açıklamalarının üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği gerekçesiyle Türkiye’nin birçok şehrinde suç duyurusunda bulunuldu.
Eğitim İş İstanbul 2 Nolu Şubesi’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Kartal Adliyesi’nde savcılığa sunduğu dilekçede, Anayasa’nın ilk 3 maddesinin değiştirilemeyeceği vurgulandı. Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliği olduğu belirtilerek, ”Meclis Başkanlığı makamınca laikliğin kaldırılması gerekliliğine ilişkin açıklamalar, kamu görevlilerini de etkileyecek niteliktedir” denildi.
‘bu söylem yüce divanlıktır’
Sivas’ta faaliyet gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Cumhuriyet Kadınları Derneği, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın önerisine tepki gösterdi. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Alevi Kültür Dernekleri adına dernek binasında basın toplantısı düzenleyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Hidayet Yıldırım, AK Parti hükümetinin şeriate ve hilafete dayalı bir anayasa ve rejim hedeflediğini dile getirdi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nurten Yanalak ise “Bu söylem yüce divanlık bir suçtur. Bir hukuk devletinde yaşıyorsak gereği yapılmalıdır. Meclis başkanı şimdi şahsi fikirlerini ifade ettiğini söyleyerek suçunun hafifleyeceğini düşünmesin. Zaten konuşmasında hiç öyle şahsi fikrimdir de demiyor. İsmail Kahraman artık TBMM başkanlığı koltuğunda oturamaz. Ya istifa etmelidir ya da istifa ettirilmelidir” dedi.
Kahraman’ın açıklamaları, Manisa’da da tepki çekti. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, açıklamanın anayasal suç olduğunu söyledi. Eğitim-İş sendikası öncülüğünde ADD ve CHP’liler, İsmail Kahraman’ın açıklamaları hakkında Manisa Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
maskotu parçalandı, istifası istendi
Eğitim-İş’in pek çok ildeki şubelerinin de suç duyurusunda bulunduğu açıklamalar, yine çeşitli şehirlerde pek çok STK tarafından gösteriler ve basın açıklamalarıyla protesto edildi. İzmir’de Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri Kahraman’ın bezden maskotunu parçaladı, topuklarıyla kafasını ezdi, süpürüp çöp kutusuna attı. Tunceli Barosu Meclis Başkanı’nın artık o görevi yürütmeyeceğini belirtti. Marmaris’teki sivil toplum kuruluşları Kahraman’ı istifaya çağırdı.
Kahraman’ın sözlerini protesto etmek için dün akşam İstanbul Tünel’de de bir eylem yapıldı.
Bu arada çıkan tartışmalar üzerine İsmail Kahraman bir açıklama daha yaparak, “Şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni Anayasa’da olmalıdır” dedi.
Bizi Takip Edin