“Yeni İnternet Düzenlemesi ve Sosyal Medya’da Dijital Güvenlik”
Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ve Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Derneği Türkiye Temsilciliği’nin işbirliği ile Dijital Güvenlik projesi kapsamında düzenlenen eğitimler devam ediyor. Eğitimin üçüncüsüne konuşmacı olarak katılan Ahmet Alphan Sabancı yeni internet düzenlemesi ile uluslararası platformların ve haber sitelerinin hedef alınmaya çalışıldığını belirtirken Canan Bulut Uyanık ise dijital güvenliklerini sağlayabilmek için bireylerin ve kurumların alması gereken önlemlere dikkat çekti.
Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ve Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Derneği Türkiye Temsilciliği’nin ortaklığı ile yürütülen Dijital Güvenlik projesi kapsamında düzenlenen eğitim serisinin üçüncüsünde “Yeni İnternet Düzenlemesi ve Sosyal Medya’da Dijital Güvenlik” başlıklı konu konuşuldu.
Zoom üzerinden gerçekleştirilen eğitimin moderatörlüğünü TBİD’den Ramazan Subaşı üstlendi. Eğitimde eğitmenliği, Canan Bulut Uyanık ve Ahmet Alphan Sabancı yaptı.
“Sansür ve Gözetim Bir İnternet Normalimiz Haline Geldi”
Eğitimde ilk sözü alan Ahmet Alphan Sabancı geçmişten günümüze “İnternet Kanunu” olarak bilinen 5651 sayılı kanunla ilgili yapılan değişiklere değindi. 2007 yılında 5651 sayılı kanun ilk versiyonun hayatımıza girdiğini ifade eden Sabancı toplumu, aileyi ve çocukları korumak amacıyla yapılan bu düzenleme ile sansürün ilk dalgasının başladığını savundu.
Ahmet Alphan Sabancı 2011 yılında ise güvenli internet kavramının yaşamımıza girdiğini vurguladı. Sabancı aile ve çocukları korumak ve toplum değerleri ekseninde sunulan bu teklifin toplum tarafından büyük bir tepki çektiğine değinerek 2011 senesinde gerçekleşen ”İnternetime Dokunma” eylemini hatırlattı. Sabancı bu protestoların amacının internet sansürünün önüne geçmek olduğunu kaydetti.
Gezi Parkı eylemleri sonrası oluşan koşullar sonucunda 2014 yılında 5651 sayılı kanunun kapsamının daha da genişletildiğine dikkat çeken Sabancı, “Sansür ve gözetimi her adımda tecrübe ettiğimiz bir internet normalimiz haline geldi” dedi. Bu yıl yapılan yeni düzenlemeyle ilgili de konuşan Sabancı, “5651’de şu an yapılan değişiklik özünde uluslararası platformları ve haber sitelerini hedef alan değişikliktir” diye konuştu. Sabancı bu duruma örnek olarak ise hemen her gün kişilik hakkı nedeniyle engellenen haberleri gösterdi.
“Şirketler Sosyal Medya Politikaları Oluşturmalı”
Canan Bulut Uyanık, “İnsanlar pandemi ile birlikte sanata ve bilime yöneldiler. Bir nevi dinlenmiş oldular sosyal medya ile birlikte. Yapmış oldukları çalışmaları sergilediler. Birbirleriyle etkileşim haline geçtiler. İnsanlar sosyal medya üzerinden farklı hastag’ler ve paylaşımlarla hem eğlendiler hem de farkındalık yaratmaya başladılar. Bu güzel bir avantaj oldu ama dezavantajları da vardı” dedi. Uyanık bu dezavantajlara pandemi döneminde yanlış yapılan değerlendirmeleri ve yanlış yapılan ürün satışlarını ve yanlış reklamları örnek gösterdi.
Pandemi döneminde ticaretle uğraşan insanların sosyal medya üzerinden kimlik avı saldırısına mağruz kaldığını ifade eden Uyanık, sosyal medyada güvenliğimizi bireysel olarak nasıl sağlayabileceğimize değindi. Uyanık, “Her ağ için benzersiz parolalar kullanın. Posta kutunuza dikkat edin. Her maili açmak doğru değil” dedi. Açık profil özelliğinden ne kadar kaçınırsak bilgilerimizi o kadar koruyabileceğimizi belirten Canan Bulut Uyanık telefonumuza kilit koyarak sosyal medya hesaplarımıza sahip çıkabileceğimizin altını çizdi. Bulut engelle düğmesini kullanmamız ve gizlilik ayarlarının ustası olmamız gerektiğini söyledi.
İşimiz bittiğinde daima sosyal medya hesaplarımızı kapatmamız gerektiğine ve şifrelerimizi kaydetmememiz konusunda tavsiyede bulunan Uyanık, “Yalnızca sosyal medya yönetimi için bir e-posta adresi açın” dedi. Bireysel önlemlerin dışında şirketlerin sosyal medyada güvenliklerini nasıl sağlayabilecekleri konusuna da dikkat çeken Canan Bulut Uyanık, “Sosyal medya politikaları oluşturun. Sosyal medya eğitimi düzenleyin ve sosyal medya hesaplarınızı güvende tutan güvenlik ürünlerine yatırım yapın” diye konuştu.
Bizi Takip Edin