”Koku Problemi Sadece Meles Çayı ile İlgili Değil”
İZSU Genel Müdürlüğü çalışanı Asiltürk Kılıç ile İzmir’de bulunan Meles Deltası’ndaki kötü koku nedeniyle vatandaşların duyduğu rahatsızlık ve şikayetleri konuştuk. Kılıç, sorunun sadece Meles'le ilgili olmadığını, bu bölgede düzenli olarak temizlik ve koku ölçümleri yapıldığını, dolayısıyla Meles Çayı’ndan bağımsız olarak koku sorunuyla ilgili neler yapıldığını anlatmanın faydalı olacağını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, başta Körfez’in temizlenmesi ve koku probleminin ortadan kaldırılması olmak üzere kentsel altyapıya ilişkin çok önemli adımlar atıyor. Uzun süren proje ve ihale süreçlerinin ardından atık su ve yağmur suyu kanallarını ayrıştırmak üzere çalışmalar başlıyor. Büyük Kanal Projesi’nden sonra İzmir tarihinin en büyük altyapı yatırımı hayata geçiriliyor.
Kentte belli dönemlerde artan koku problemini ortadan kaldırmak için başta İZSU Genel Müdürlüğü olmak üzere belediyenin ilgili birimleri yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Asiltürk Kılıç, alınan önlemlerle İzmir’de koku sorununun geçmiş yıllara oranla önemli ölçüde azaldığını savunarak, ”Günümüzde mevsim şartlarına göre belli dönemlerde hissedilen problemin çözümü için kısa ve uzun vadeli çalışmalar yürütülüyor. Kanal ve dere temizlikleri için görevlendirilen ekipler 24 saat görev yapıyor. Birleşik sistem olarak inşa edilmiş yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıştırılması bu dönemin öncelikli projeleri arasında yer alıyor.” dedi.
Hedef Sıfıra İndirmek
İzmir’de koku sorununa ilişkin yapılacak en önemli çalışma birleşik sistem olarak çalışan yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıştırılması olacak. Hazırlanan proje ile İzmir’in nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu merkez ilçelerinde birleşik sistem olarak inşa edilmiş atık su ile yağmur suyu sistemi ayrıştırılacak. Çalışmaların başlayacağı Buca ilçesinde bölgesel havza ölçeğinde hazırlanan projeyi hayata geçirilecek. Bu proje yağmurda taşan kanalların Meles Çayı üzerinden denize ulaşmasını da engelleyeceği için İzmir Körfez’inin temizlenme süreci hız kazanacak.
Konak’ın Gültepe mahallesinde geçtiğimiz yıllarda döşenen menfezlerle yerin altında ana toplayıcı yağmursuyu hatlarını oluşturan İZSU, yağmur sularının atık su sisteminden ayrı hatta taşınmasını sağlayan projenin ikinci etabının da ihalesini yaptı. Bu bölgede de yaklaşık 17 km uzunluğunda hat oluşturulacak.
Pompa İstasyonlarına Koku Giderim Sistemi Kuruldu
Kentte kokuyla ilgili sorunları gidermek üzere önemli atılımlar yapan İZSU, Büyük Kanal Projesi kapsamında Güzelbahçe’den başlayıp Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne kadar İzmir Körfezi’ni çevreleyen 65 km uzunluğundaki ana kuşaklama kanalı üzerindeki dört pompa istasyonuna “koku giderim sistemi” kurdu. Atık suların Çiğli Arıtma Tesisi’ne iletilmesini sağlayan Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli pompa istasyonları için oluşturulan proje ile tesislerin yakın çevresini etkileyen koku sorunu ortadan kaldırıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme A.Ş. tarafından yürütülen “Atıksu Terfi Merkezlerindeki Kokunun Giderilmesine Yönelik Yöntemlerin Araştırılması ve Uygun Süreç Belirlenmesi” adlı proje kapsamında alternatif koku arıtma yöntemleri belirlendi. Yeni sistem dört pompa istasyonunda aynı anda hayata geçirildi.
Arıtma tesisindeki havuzların üzerinin kapatıldığına değinen Kılıç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Narlıdere’deki Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi için de çok özel bir proje hayata geçirildi. Yaklaşık 6,5 milyon TL’ye mal olan “Koku Kontrol ve Giderim Sistemi” sayesinde arıtma tesisinin çevresinde özellikle sıcak havalarda rahatsızlık yaratan koku sorunu ortadan kaldırıldı. Günde 21 bin 600 metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip tesiste, 4 bin 400 metrekarelik havuzun yüzeyi cam takviyeli polyester malzemeyle kapatıldı. Saatte 30 bin metreküp kirli havayı emme kapasitesine sahip ‘Koku Kontrol ve Giderim Sistemi’ sayesinde kokuya neden olan gazlar arıtılarak, kokusuz ve zararsız bir şekilde atmosfere veriyor.”
Narlıdere’deki Güneybatı Atık su Arıtma Tesisi’nde de koku kontrol sistemi kurularak, toplam 4 bin 400 m² havuz yüzeyinin kapatıldığı bilgisini veren Kılıç, ”Özellikle sıcak havalarda çevrede rahatsızlık yaratan koku sorunu bitti. Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesisleri ile pompa istasyonlarında yapılan tüm ölçüm ve değerlendirmeler sonucu söz konusu tesislerdeki koku çıkış değerlerinin sınırların çok altında olduğu resmi raporlarla da belgelendi.” dedi
Asiltürk Kılıç, İZSU Genel Müdürlüğü’nün koku sorunuyla mücadele çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü söylüyor ve bu kapsamda yapılanları ise şöyle sıralıyor:
- Meles, Arap Deresi ve Manda Çayı’nda kapsamlı temizlik çalışması yapılarak, dere ağızlarında biriken malzemeler temizlendi.
- Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi bünyesindeki çamur çürütme ve kurutma tesisinin işleyişinde iyileştirmeler yapıldı.
- Atıksu pompa istasyonlarının çalışma prensiplerinde iyileştirme yapılarak bileşik sistemden kaynaklanan koku sorunu en aza indirildi.
- Kentteki olası koku kaynaklarına yönelik önlemler kapsamında bir yandan da metropol ilçelerdeki tüm kanallarda temizlik çalışması yürütülüyor.
- Manda Deresi’nde hayata geçirilen proje ile dere tabanındaki çamurun alınıp ıslah çalışmasının tamamlanmasının ardından deniz suyu deşarj edilmesi sağlanacak.
Bizi Takip Edin