ABD’nin insan hakları raporunda Türkiye’ye 3 başlıkta eleştiri

14 Nisan 2016
ABD Dışişleri Bakanlığı 2015 yılı insan hakları raporunu yayınladı. Raporda Türkiye’ye, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve sivillerin korunması konularında eleştiriler getirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “2015 İnsan Hakları Raporu” Bakan John Kerry’nin katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise Ankara’ya, “Devletin ifade özgürlüğüne müdahalesi, hukukun bağımsızlığı ve zayıf yönetimi ile sivillerin yeterince […]

ABD Dışişleri Bakanlığı 2015 yılı insan hakları raporunu yayınladı. Raporda Türkiye’ye, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve sivillerin korunması konularında eleştiriler getirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “2015 İnsan Hakları Raporu” Bakan John Kerry’nin katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise Ankara’ya, “Devletin ifade özgürlüğüne müdahalesi, hukukun bağımsızlığı ve zayıf yönetimi ile sivillerin yeterince korunamaması” konularında eleştiriler getirildi.

‘Medya kuruluşları dijital platformdan çıkarıldı’

Türkiye’deki bazı medya kuruluşlarının dijital platformlardan çıkarıldığı, bazı kuruluşlara ise kayyum atandığı hatırlatılan raporda, PKK ve Gülen Cemaati ile bağlantılı kişilerin gözaltına alınmasında şeffaflığın az olduğu, tutukluluk ve yargılama sürelerinin uzun olduğu belirtildi.

17-25 Aralık operasyonlarına da değinilen raporda, üst düzey hükümet üyelerine yönelik yolsuzluk iddialarını soruşturan altı yargıç ve savcı hakkında iddianame hazırlandığı ifade edildi.

‘Kırılgan nüfus yeterince korunamadı’

PKK ile mücadelede “kırılgan nüfusların yeterince korunmadığı” ifade edilen raporda, “kadınlar, çocuklar, etnik ve dini grupların üyeleri ve eşcinsellerin de aralarında bulunduğu toplulukların suistimal, ayrımcılık ve şiddete karşı etkin biçimde korunmadığı”, namus cinayetlerinin de önemli bir sorun olmayı sürdürdüğü savunuldu.

Küba, ‘otoriter rejimler’ listesinde

Raporda, ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki ay ziyaret ettiği Küba’da “keyfi uygulamalarını sürdüğü, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma eylemlerinin engellendiği” belirtildi.

“Otoriter devletler, sivil toplumun denetiminden korktukları için baskı uyguluyor” ifadesini kullanılan raporda, Kuzey Kore, Küba, Çin, İran ve Özbekistan’ın da aralarında bulunduğu ülkeler “tarihi otoriter rejimler” olarak tanımlandı.

Kaynak: AA, state.gov, Aljazeera Turk