Bağımlılığa Karşı Elele: Sivil Toplumun Rolü ve Yeni Yaklaşımlar
Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) tarafından düzenlenen “Bağımlılığa Karşı Elele: Sivil Toplumun Rolü ve Yeni Yaklaşımlar” panelinde; bağımlılıkla mücadelede sivil toplumun rolü ve yapması gerekenler konuşuldu.
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplantı Salonu’nda panelin açılışında konuşan AID Başkanı Uzm. Dr. Mevlit Yurtseven, bağımlılığın bir hastalık ve uzun soluklu uğraşlara yola açan bir rahatsızlık olduğunu belirterek, bağımlılığı önlemenin tedavi etmekten daha kolay olduğuna dikkat çekti.
Daha sonra konuşan düzenleme komitesi ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) mütevelli heyeti üyesi Osman Atalay, gençlerin en önemli üç sorunundan birinin madde bağımlılığı olduğunu ve bağımlılıkta 13-17 yaş arasındaki çocukların risk altında yer aldığını dile getirdi. Bağımlılıkla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının kamuyu yalnız bıraktığını belirten Atalay, “Bağımlılıkla mücadelede yeni yöntemlere ve yeni modellere ihtiyaç var” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Başkanvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin de kimsenin tek başına bağımlılık oluşturamayacağını belirterek, “Kişi bağımlılığı toplum içinden öğrenir, Kültür, direnç noktalarını canlı tutmalıdır. Toplumsal yapı değişiyor, endüstri devrimi kurumsal ilişkileri ekonomiyi temel alan bir sisteme dönüştürdü. Bu yüzden meseleye sivil toplum kuruluşları sahip çıkmalı ve sadece devlete bırakılmamalı” diye konuştu.
Evde Madde Kullanımı Yüksek
Afyon Kocatepe Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Meryem Şahin de, “Ailesinde Bağımlı Birey Bulunan Çocuk ve Ergenlere Yönelik Önleyici Müdaheleler”i anlattı. Şahin yaptığı konuşmada, evde madde kullanımı oranının yüksek olduğunu ve madde kullananların yüzde 87’sinin aileleriyle birlikte yaşadığını bildirdi.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı’ndan Uzm. Dr. Esra Alataş, davranışsal bağımlılıklarla mücadele programı kapsamında kat edilen yol, karşılaşılan sorunlar, ihtiyaç duyulan işbirlikleri, karşılaşılan kısıtlıklar ve geliştirilmesi için gerekli destekleri katılımcılarla paylaştı.
Dr. Öğretim Üyesi Meryem Şahin’in yönettiği oturumda; ilk Yeşilay Eğitim Müdürü Hakan Çetin, sunum yaptı. Çetin, bağımlılık önleme müdahalelerinde primordial, primer, tersiyer önleme olarak faaliyetleri, ihtiyaçlar, işbirlikleri ve kısa ve uzun süreli hedeflerin neler? olduğunu bildirdi. Çatalca Kaymakamlığı’ndan Psikolog Büşra Girgin, projelerinin 15-29 yaş arasındaki gençlere yönelik olduğunu ve projede 107 gence yer verildiği bilgisini paylaştı. Girgin ayrıca, projeleri kapsamında kurum ve sivil toplum kuruluşu işbirliğine de dikkat etiklerini söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurt Hizmetleri Genel Müdürlüğü Değerler Eğitimi Şube Müdürü Murat Paydar, bağımlılıktan uzak sağlıklı gençler için önleme müdahalesinde, boş zamanları değerlendirme, sporun gençlerin hayatına yerleşmesi, yaşamlarında alternatif aktivitelerin olması ve bu aktivitelere ulaşılabilir olması çerçevesinde neler yapılabileceğini ifade etti.
Sağlık Haberleri: İki Ucu Keskin Bıçak
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Bayçın’ın yönettiği son oturumda; ilk olarak söz alan Anadolu Ajansı (AA) kıdemli sağlık muhabiri Yeşim Sert Karaaslan, “Bağımlılık biopsikososyal bir hastalıktır, bireyi, aileyi ve tüm toplumu etkiler” dedi. Ana konulu bilgilendirici ve eğitici programların nasıl çoğaltabileceğini ve daha etkin kılınabileceğini aktaran Sert Karaaslan, medyanın bu noktadaki hizmetlerini paylaştı. Karaaslan, sağlık haberleri için, ‘iki ucu keskin bir bıçak’ benzetmesi yaptı.
Sert Karaaslan’dan sonra Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ankara Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi Hüseyin Ceven söz aldı. Ceven, bağımlıları kullanımdan ve suçtan uzak tutabilmek için yapılan çalışmalara ilave ne tür önlemlere ve işbirliklerine ihtiyaç olduğunu paylaştı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan Dr. Bayram Demirtaş ise, manevi destek hizmeti kapsamında bağımlılar ile yaşanan zorluklara, ihtiyaçlara ve işbirliklerine değindi. Demirtaş, toplumun bağımlılığa bakışını, farkındalığını geliştirmekte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygulamadaki ihtiyaçlarını da katılımcılarla paylaştı.
Son olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bir Çare Var Derneği Başkanı Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, “STK Olarak Yapılan Aktiviteler, Beklenen Sonuçlar Planlanan Aktivite ve İşbirlikleri İçin İhtiyaç Ve Öneri Olarak Neler Olmalı?” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Dağlıoğlu, 2018 yılında 657 madde bağlantılı ölüm olayının yüzde 45’inde (301) sentetik konnobinoid (bonzai) mevcut olduğu verisini aktardı.
“Henüz Türkiye’de bulunmayan fentonile maddesinden kaynaklı ölüm oranları Amerika’da son 3 yılda yüzde 540 arttı. Morfinden 10 bin kat daha tehlikeli olan bu madde konusunda polis ve halk ciddi uyarılarda bulunuyor.
Sunumların sonunda konuşan oturum yöneticisi Dr. Sema Bayçın, AID olarak böyle bir panele ev sahipliği yaparak öncülük ettiklerini kaydederek, “Bir sonraki panel için tarih belirlenmesi, işbirliği platformu için fikirler çok önemli” şeklinde konuştu. Bayçın, sivil toplum kuruluşlarının madde bağımlılığı hususunda daha fazla görev üstlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Bizi Takip Edin