“Geleceğimizi Bugün İnşa Ediyoruz”
Kuruluş amacı ve çalışmalarını konuştuğumuz Salıncak Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berivan Çelik, gelecek planlarını anlatırken, "Yaratıcı ve üretken çocuk ve gençleri bir araya getirip ekip halinde üreten, düşünen ve harekete geçen, beraber öğrenen ve öğrenirken eğlenmeyi, bunları gelecek için değil bugün için yapmayı planlıyoruz. " diyor.
Salıncak Derneği kimdir? Salıncak ismi nereden geliyor? Çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Derneğin ismini duyanlar sadece çocuk çalıştığımızı sanıyor. Ama salıncak bizim için sadece çocuklara ait bir obje değil. İnsanlık var olduğundan bu yana bütün toplumlarda ve her yaş grubundan insanların salıncakla ilgili bir deneyimi ve güzel bir anısı var. Salıncak evrensel bir nesne ve çocuk, yetişkin ya da kadın diye ayırmadan bütün insanlara eşit davranır. Söyleyince kulağa da hoş geliyor değil mi? Yaptığı çağrışımı da sevdik.
Kuruluşumuzdaki en büyük motivasyonumuz sivil toplumda edindiğimiz deneyimleri paylaşmak, aktarmak… Deneyimli olduğumuz alanlarda başka hayatlara dokunabilmek. Çocuk, kadın ve gençlik alanında faaliyet gösteriyoruz. Eğitim ve atölyeler düzenliyoruz. Farkındalık yaratacak etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Gönüllülerimizle gençlik, gönüllülük ve sivil toplum üzerine farkındalık atölyesi gerçekleştiriyoruz. Yakın zamanda çocuklarla çalışma ve iletişim üzerine atölye gerçekleştireceğiz. Ayrıca tüm bunlarla beraber yerelimizde ve ulusalda eğitim ve içerik talepleri olan sivil toplum kuruluşlarına da eğitmen havuzumuzdan eğitmen yönlendirerek destek sağlamayı planlıyoruz.
Dernekte kadın erkek eşitliği var mı?
Derneğimizin yönetim kurulu 5 kişiden oluşmakta, bunların 3’ü kadın 2’si erkek ve tamamı gençlerden oluşmakta. Biz sadece kadın erkek eşitsizliğini erkek ayrıcalığını problem etmiyoruz aynı zamanda “yaş hiyerarşisini” de bir sorun olarak görüyoruz. Bu yüzden yönetim kurulumuzun çoğunluğu hem genç hem de kadınlardan oluşuyor. Çalışmalarımızın her aşamasında kadın katılımını önemsiyor ve bu konuda hassasiyet gösteriyoruz.
Sizinle aynı alanda çalışan başka sivil toplum kuruluşları var mı, birbirinizden haberdar mısınız? Birlikte çalışıyor musunuz, neler yapıyorsunuz?
Diyarbakır yerelinde çocuk alanında çalışan sivil toplum kuruluşları var ve birbirimizle iletişim halindeyiz. Birbirimizin çalışmalarını destekliyor ve ortaklaşa eğitim ve atölyeler gerçekleştiriyoruz. Deneyim paylaşımlarında bulunuyoruz.
Sürdürülebilirliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Derneğinizin ne gibi ihtiyaçları var?
Özellikle sivil toplum kapsamında; derneğimiz şu ana kadar bağışlarla devam ediyor ama bağışlarla sürdürebilirlik yeni kurulan bir STK için gerçekten zor. Çocuklarla güçlüyüz mikro-fon kapsamında çocuğum hakkım var projesini gerçekleştirdik.
Dernek merkezimizi ilkbaharda açtık yazın da idare edebildik. Önümüz kış ve bu bizim için bir sorun, bu sorunu çözmek için kaynak arayışı içerisindeyiz, desteklemek isteyen olursa bu bizi mutlu eder.
Yeni kurulan STK’ların yaşadığı problemleri aşması diğer STK’lara oranla daha zor. Çünkü görünürlüğü ve bilinirliği az oluyor. İnsanların ve toplumun güvenini kazanmak biraz zaman alıyor. Ülkemizdeki insanlar yardımsever ama bağış noktasında yeterli bir bilince ve alışkanlığa maalesef sahip değiller. Birçok yeni kurulan STK’lar bu bilinirliğe ve güvenilirliğe ulaşamadan pasif bir duruma geçiyor.
Çalışmalarınızla neleri değiştirdiniz? Sizi mutlu, motive eden anlatmak istediğiniz özel bir hikaye var mı?
Çalışmalarımızla şu an dernek merkezimizi ve kendimizi değiştiriyoruz ve yeni temas ettiğimiz insanlarla bağ kuruyoruz. Köy okulunda yapacağımız atölyeye giderken bindiğimiz aracın şoförü olan abinin ‘ne yapıyorsunuz ne ediyorsunuz’ sorusuyla karşılaştık doğal olarak. Biz de kendimizi ve derneğimizi anlattık çok mutlu oldu ve bir rehber gibi geçtiğimiz köyleri anlattı. Çocukların ihtiyaçlarını çok güzel bir biçimde dile getirdi ve onlar için yapabileceğimiz şeyleri anlattı. Biz de ihtiyaçlarını gündemimize aldık çalışmalara başladık. İlk baharda otobüsün geçtiği köylerdeki çocuklar için güzel planlarımız var, kışın bu çalışmaları gerçekleştirmek için hazırlıklar yapacağız. Kışın çalışmalarımızı gerçekleştirmek için ısınma problemini çözmemiz gerekecek.
Gelecek planlarınız neler?
Yaratıcı ve üretken çocuk ve gençleri bir araya getirip ekip halinde üreten, düşünen ve harekete geçen, beraber öğrenen ve öğrenirken eğlenmeyi, bunları gelecek için değil bugün için yapmayı planlıyoruz. Bunu yaparken birlikte üretebilmek bir takım çalışması imece usulü bir yöntemle yapmayı planlıyoruz. Biliyoruz ki gelecek dediğimiz şeyi biz bugün inşa ediyoruz. Bugünü sağlıklı olan çocuğun ve gencin geleceği de üretken olacaktır.
Bizi Takip Edin