Munzurum’a Dokunma!
Tunceli’deki Munzur Nehri üzerinde yapımı devam eden hidroelektrik santralleri projelerine tepki gösteren Munzur Koruma Kurulu üyesi yaklaşık 70 çevreci, Elazığ Hozat Garajı’nda basın açıklaması yaptı. Munzur Koruma Kurulu üyeleri adına konuşan İmam Taş, Munzur’da talana izin vermeyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Toprağımıza, suyumuza, kültürümüze sahip çıkacağız. Bilindiği gibi, Munzur Projesi adı altında 8 adet baraj ve […]
Tunceli’deki Munzur Nehri üzerinde yapımı devam eden hidroelektrik santralleri projelerine tepki gösteren Munzur Koruma Kurulu üyesi yaklaşık 70 çevreci, Elazığ Hozat Garajı’nda basın açıklaması yaptı.
Munzur Koruma Kurulu üyeleri adına konuşan İmam Taş, Munzur’da talana izin vermeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:
“Toprağımıza, suyumuza, kültürümüze sahip çıkacağız. Bilindiği gibi, Munzur Projesi adı altında 8 adet baraj ve hidroelektrik santral yapımı planlanmıştır. Munzur Vadisi Milli Parkı’nda söz konusu bu projenin gerçekleştirilmesi halinde ortaya çıkabilecek tahribatları kısaca sıralayacak olursak; Türkiye’nin en büyük Milli parklarından olan Munzur Vadisi tamamen yok olacaktır. Munzur’un Dünyaca ünlü kırmızı pullu alabalığı, yapısı itibariyle baraj sularında yaşama imkanı olmadığı için nesli tükenecektir. Yine 43 tanesi sadece Munzur Vadisi ve çevresinde bulunan toplam 1518 bitki türü, bir kısmının sular altında kalacak olması ve meydana gelecek olan iklim; değişikliği nedeniyle önemli ölçüde yok olacaktır, İngiltere’de 1500, Hollanda’da 1850 kadar çiçekli bitki türü olduğu düşünülürse Munzur Vadisi’ndeki bitki çeşitliliğinin önemi ayrıca görülmelidir. Vadi tüm güzelliğiyle baraj sularına boğulacak, ardı sıra barajlarla inşaat sahasına dönecektir. Konaktepe I ile Konaktepe II arasında su 14 km tünellerle taşınacağından bu alanda çok az bir su akışı olacaktır. Bazı dönemler hiç su akmayarak kuru yatak haline dönüşecektir. Projeleri için devletin bugüne kadar hazırladığı bir iklim raporu yoktur. Konaktepe I barajının suları Ovacık İlçe merkezine kadar ulaşacaktır. Birinci derece deprem alanında bulunan Ovacık ilçe merkezinin zeminine sızan göl suları olası bir depremde ciddi can kaybı yaşanmasına neden olacaktır. Ovacık ilçe merkezi düz bir ovada ve sağlam olmayan bir zeminde kurulmuştur. Barajlar, ömürlerini 40-50 yıl içinde doldurması nedeniyle, Vadi bataklık alanlara dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Binlerce dönüm ormanlık alan gerek baraj inşaatlarındaki çalışma gerekse sulara altında kalacak olması nedeniyle yok olacaktır. Yine sosyal yaşam olanakları zaten kısıtlı olan Dersim halkının birçok mesire, piknik yeri de yok olacaktır.”
Kaynak: Haberler.com
Bizi Takip Edin