Gazeteciler Medyanın Çatışma Çözümündeki Karnesini Değerlendirdi
Demokratik Gelişim Enstitüsü'nün (DPI) düzenlediği "Çatışma Çözümünde Medyanın Rolü: Türkiye Örneği İzlenimleri" toplantısına katılan farklı kurumlardan gazeteciler, medyanın çözüm sürecindeki tutumunu değerlendirdi.
DPI’nin ‘Zor Zamanlarda Türkiye’de Kapsayıcı bir Diyaloğu Desteklemek’ projesi kapsamında düzenlediği toplantının ilk oturumunda Londra Üniversitesi’nden Dr. Tom Colley Çatışma Çözümünde Stratejik İletişim: Dezenformasyon ve Sosyal Medya’ başlıklı bir konuşma yaptı. Colley, sosyal medyanın kutuplaştırmayı arttırdığı, medyanın farklı dezenformasyon yöntemleri kullandığını belirttiği konuşmasında, farklı ülkelerin medyalarından örnekler de sundu. Geleneksel medyanın güç kaybetse de halen bir çok ülkede önemli görüldüğünü belirten Colley, medyanın çatışma süreçlerine asli görevi olan ‘haberleştirmek’le katkı sunabileceğini ifade etti. Colley’e göre, halkın müzakereleri anlaması, sonlanan görüşmelerin yeniden başlaması ve başarılı olunması konularında medyanın rolü önemli ancak medyanın tutumu süreci olumlu etkileyebileceği gibi olumsuz da etkileyebilir, özellikle de kutuplaştırıcı söylemler kullanılması durumunda…
Çatışma Çözümü ve Sivil Toplum Haberciliği
Toplantının diğer oturumlarında çatışma sürecinde medyanın tutumu hem geçmiş hem de güncel durumlar üzerinden tartışmaya açıldı. Medya mensuplarının süreçle ilgili yeterli bilgilendirilmediği, sürecin magazinleştirildiği, medyanın taraflara göre konumlandığı gibi değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda; sivil toplum haberciliğinin medyanın çatışma çözümündeki rolünü olumlu bir şekilde dönüştürülebileceği dile getirildi. Sivil toplum haberciliğinin çoğulcu bakış açısıyla ve insan hikayelerini öncelemesiyle tarafsız bir bakış yakalama imkanı olduğu vurgulanan toplantıda; medyanın normalleşme ve demokratikleşmeye katkı sağlayabilmesinin yolları üzerine de görüş alışverişinde bulunuldu. Medyanın çözüm süreçlerinin itici gücü değil, sürecin bir çerçeveye oturması ve kamuoyunda destek bulması konusunda etkili bir araç olduğu belirtilirken, bunun önemli bir sorumluluk oluşturduğu da dile getirildi.
Toplumsal kutuplaşmanın gazeteciler arasında da yaşandığı bunun da medyanın etki gücünü azalttığı da dile getirilen toplantıda, medya mensupları arasında iletişim kanalları açılmasının ve farklı görüştekilerin bir araya gelmesinin önemine vurgu yapıldı.
Bizi Takip Edin