‘Hatırlamak İyileştirir, Özgürleştirir’
Beraberce Derneği, "Hatırlamak İyileştirir" ve "Hatırlamak Özgürleştirir" başlıklı kitaplarını tanıtan bir etkinlik düzenledi.
Beraberce Derneği’nin iki yıldır sürdürdüğü “Beraberce Değişim Programı: Hafıza Mekanları” projesi, “Hatırlamak İyileştirir” ve “Hatırlamak Özgürleştirir” başlıklı kitapların yayınlanması ile sona erdi. “Hatırlamak İyileştirir” 2017 yılı gönüllülerinin, “Hatırlamak Özgürleştirir” ise 2018 yılı gönüllülerinin deneyim ve gözlemlerini paylaştıkları yazılardan oluşuyor. Kitaplarda, Beraberce Derneği Direktörü Ayşe Öktem’in projenin içeriğini tanıtan önsöz yazları da bulunuyor.
26 Mart 2019 günü Beyoğlu’ndaki Cezayir Restorant’ta yapılan toplantıya medya ve çeşitli sivil toplum temsilcileri, aktivistler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ayşe Öktem, konuşmasında, yürüttükleri hatırlama çalışmalarının kimlik inşası/pekiştirmesiyle uğraşmadığını, felaketlerin tekrarlanmaması için yapıldığını belirterek, “zor ve ağır geçmişleri konuşmanın, paylaşmanın, onlarla yüzleşmenin sonuçta iyileştirdiğini, geçmişin hayaletlerinden kurtulmanın özgürleştirdiğini” vurguladı.
DVV International’ın (Almanya Halk Yüksekokulları Birliği Uluslararası Birlikte Çalışma Enstitüsü) stratejik partneri Beraberce Derneği’nin yönetiminde, Hrant Dink Vakfı ile birlikte yürütülen projede, Hrant Dink Vakfı uluslararası panellerin örgütlenmesi ve Hrant Dink Hafıza Mekânı’nın açılmasını, Beraberce Derneği ise değişim programı ve bu program bağlamında bir blog yayınlamayı ve paylaşım atölyelerini üstlenmişti. Proje çerçevesinde 2 yılda 19 gönüllüye dünyanın değişik ülkelerindeki vicdan ve yüzleşme mekanlarında 2 ay boyunca çalışma imkanı sağlandı. Gönüllüler ülkeye döndükten sonra deneyimlerini atölyelerde ve kaleme aldıkları blog yazılarında paylaştılar. Lansmanı yapılan iki kitap bu yazıların derlenmesiyle oluştu.
Ayşe Öktem, yürüttükleri projenin önümüzdeki Nisan ayı itibarıyla “Hatırla!” adıyla sürdürüleceğini açıkladı. Proje kapsamında 40 gönüllünün farklı vicdan ve hafıza mekanlarına gitmeleri sağlanacak.
‘Irkçılığa Karşı Durmak İnsanlık Görevimiz’
Etkinliğe, projeyi destekleyen Almanya Dışişleri Bakanlığı’nı temsilen İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Meik Laufer katıldı. Laufer konuşmasında hatırlama kültürünün Almanya için ifade ettiği önemin altını çizdi. Almanya Dışişleri Bakanı Josef Maas’ın açıklamasını alıntılayan Laufer, “Irkçılığa kesin bir şekilde karşı durmak ve insan haklarını savunmak, bir görevdir” dedi. Etkinliğin sonunda gönüllüler ve katılımcılar da hafıza, hatırlama ve yüzleşme konularında görüşlerini paylaştıkları konuşmalar yaptı.
Bizi Takip Edin