Kirazlıtepeliler Asbest Tehlikesine Karşı Eylemlerini Sürdürüyor
İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Kirazlıtepe Mahallesi sakinleri, kentsel dönüşüm sürecinde gündeme gelen asbest tehlikesine karşı eylemlerini 4 haftadır sürdürüyor.
Belediyenin kentsel dönüşüm adı altında sunduğu teklifleri kabul etmeyen ve evlerini terk etmek istemeyen mahalleli, Üsküdar Belediyesi önünde her perşembe 11.30’da eylem yapıyor ve yıkılan evlerden salınan asbest gazı tehlikesine karşı seslerini duyurmaya çalışıyor. Üsküdar Belediyesi önünde dün yine aynı saatte eylem yapan Kirazlıtepe Mahallesi sakinleri, ‘Ciğerlerimiz asbest soluyor’, ‘Kirazlıtepe bunu hak etmiyor, molozları kaldırın’, ‘Bizim burada yaşam hakkımız yok mu?’, ‘Ranta teslim olmayacağız’, ‘Kirazlıtepe döküm alanı değildir’ ve ‘Kanser olmak istemiyoruz’ pankartları açtı. Eyleme katılan mahalleliler, 24 Haziran’dan bu yana hukuksuz ve denetimsiz olduğunu belirttikleri yıkıma, tehditlere ve şafak baskınlarına direnmeye devam edeceklerini dile getirdiler. Kirazlıtepe Mahallesi’nde 796 tane tabu sahibi, 1525 tane konut ve 33 tane bağımsız birim bulunuyor. 328 tapu sahibi belediyenin muvafaknamesini imzaladı. 658 dairede 2 binden fazla insan ise hâlâ mahallede yaşıyor.
Konuyla ilgili Sivil Sayfalar’a açıklama yapan, Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği yöneticisi Yakup Örs, Kirazlıtepe Mahallesi’nin iki yıldır ‘rantsal dönüşüm’ ile mücadele ettiğini ve bu mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Üsküdar Belediyesi’nin gerçekleştirildiği yıkımlar sonrası mahallede bırakılan molozların, mahallede yaşayan tüm canlıların sağlığını tehdit ettiği vurgulayan vurgu yapan Örs, “Anlaşma yapılan evleri yıkıp burada molozları bırakıyor. TMMOB’nin raporunda asbest tespit edilmesine ve hayati risk taşımasına rağmen hala bir çözüm bulunmadı. Mahallemizdeki çöp konteynerleri toplandı, bazı sokak lambaları zaman zaman yanmıyor. İşletmelerin ruhsatları belediyece iptal edildi. Belediyeden telefonlarımıza mesajlar gönderiliyor. Belirledikleri tarihe kadar imzalamazsak haklarımızın yarı yarıya düşeceği yönünde tehdit mesajları alıyoruz.” dedi.
Belediyenin camiyi herkes uykusundayken yıktığını da hatırlatan Örs, “O cami kırk beş yıldır o mahallenin camisiydi. İmar barışından faydalanmış bir cami olmasına rağmen sabaha karşı saat 04.00’te, içindeki eşyaları dahi boşaltmadan, biber gazlarıyla müdahale ederek yıktılar.” dedi. Kirazlıtepe Mahallesi’nin riskli alan ilan edildiğini söyleyen Örs, “Normal şartlarda zemin etüdü yapılarak riskli olup olmadığı belli olur. Halkın sürekli kazandığı davalardan rahatsız olan birileri var. Bu yüzden 6306 sayılı yasaya ek bir b maddesi eklediler. Bu maddeye göre; bir bölgenin % 65’i kaçak ise o bölge riskli alan ilan edilebiliyor. Yani zemine dayalı değil, yapıya dayalı olarak bir düzenleme getirdiler. Cizre’de yaşanan olaylardan sonra, devletin bekası başlığı altına bu yasayı da koydular.” şeklinde konuştu.
“Kirazlıtepe Üzerinde Büyük Rant Dönüyor”
Kirazlıtepe Mahallesi olarak 4 haftadır eylemlerine devam ettiklerini belirten Örs, “Her perşembe Üsküdar Belediyesi önünde eylem yapıyoruz. Buna rağmen hala molozlar getirilip dökülüyor, çöpler getirilip dökülüyor mahallemize. Bunlar hakkında raporumuzu da aldık ilerleyen süreçte suç duyurusunda bulunacağız.” dedi. Kentsel dönüşüm bahanesiyle Kirazlıtepe üzerinde çok büyük bir rantın döndüğünü savunan Örs, “Kirazlıtepe 3 boğazı görüyor ve çok kıymetli bir yer. Yeni yapılan caminin çevresini düzenleme kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Dönüşümün rıza ile yapılması kanun ile sabit iken, bunlardan sonuç alamayan belediye bize sopa göstererek, riskli alan ilan etti. 1999 depreminden sonra risk alanları devlet eliyle belirlenmiş ve Kirazlıtepe bu risk alanlarının hiçbirinde yer almamaktadır. ” diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği, Üsküdar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yıkımlar sonrada mahallede bırakılan molozlar için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’ndan inceleme istedi. Teknik heyet, 19 Ocak 2019 tarihinde Kirazlıtepe Mahallesi’nde incelemelerde bulunarak 7 Şubat 2019 tarihinde bir değerlendirme raporu hazırladı. Farklı sokaklardaki yıkılan evlerden alınan 12 ayrı moloz numunesinin incelendiği ve asbest tespit edildiği belirtilen Asbest Envanter Değerlendirme Raporu’na ulaşmak için tıklayınız…
Bizi Takip Edin