AB’nin Tek Kullanımlık Plastik Yasağı: Türkiye’de de Yasaklanmalı
Avrupa Birliği tek kullanımlık plastiklerle mücadele için anlaşmaya vardı. Greenpeace Akdeniz, "Türkiye bu adımı örnek almalı. AB'de yasaklanan tek kullanımlık plastikleri yasaklamalı" çağrısı yaptı.
Avrupa Birliği, tek kullanımlık plastiklerle mücadele için anlaşmaya vardı. Anlaşmanın bugün imzalanması bekleniyor.
AB üyesi ülkelerin anlaşmadaki kuralları kendi ulusal yasalarına adapte etmek için iki yılı var. Her üye ülke tek kullanımlık plastikleri yasaklamak için kendi anayasasında düzenlemeler yapacak.
“Anlaşma, plastik kirliliği ile mücadele etmek için önemli bir adım ancak plastik krizini tamamen çözmek adına yeterli değil” açıklaması yapan Greenpeace Akdeniz, AB anlaşmasındaki olumlu ve eksik yanları sıraladı.
Greenpeace’e göre;
Anlaşmadaki olumlu adımlar:
- Plastik kulak çöpü, plastik tabak, plastik çatal-bıçak takımı, plastik içecek karıştırıcıları, plastik pipet, plastik balon çubukları, okso-bozunur plastikler, köpük (genleştirilmiş polistiren) gıda kapları ve içecek bardaklarının AB çapında yasaklanması.
- Üreticilerin sigara izmaritleri ve balıkçılık malzemeleri de dahil olmak üzere bazı tek kullanımlık plastik ürünlerin toplanması ve atık yönetimi için ödeme yapması.
Anlaşmadaki eksiklikler:
- Gıda kapları ve bardakların tüketimini azaltmaya yönelik AB çapında hiçbir hedef bulunmuyor ve AB ülkelerinin hedef belirleme gibi bir yükümlülüğü yok.
- Plastik şişelerin yüzde 90’ının ayrı olarak toplanmasına dair hedefin süresi (2025’den 2029’a kadar) dört yıl uzatıldı.
Kevin Stairs: Mücadele için ilk adım
Greenpeace Avrupa Birliği Kimyasallar Uzmanı Kevin Stairs AB kararıyla ilgili şöyle konuştu:
“Avrupa Birliği’nin yeni kuralları, denizlerimize zarar veren plastik kirliliğiyle mücadele etmek için ilk adım.
“Ulusal hükümetler, üreticilerin sorumluluğunu takip etmeyi ve doğa ile sağlığımızı tehdit eden plastik üretimi ve kullanımını ciddi biçimde azaltmayı taahhüt etmeli.”
Deniz Bayram: Türkiye de yasaklamalı
Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram, Avrupa Birliği’nin plastik kirliliği ile mücadele için attığı bu adımın Türkiye’ye de örnek olması gerektiğini söyledi.
“Plastik kirliliği tüm denizleri tehdit eden küresel bir sorun. Türkiye’de de plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, sıfır atık konusunda tartışmaların başlaması olumlu. Ancak plastik kirliliği daha etkili ve kararlı adımlar atılmasını gerektiren acil bir konu.
“Türkiye, plastikle mücadelede henüz yolun çok başında. Bu yüzden Avrupa Birliği’nin plastik kirliliğiyle mücadele için attığı bu adımı örnek almalı. AB’de yasaklanan tek kullanımlık plastikleri yasaklamalı.”
Kaynak: Bianet
Fotoğraf: Pedro Armestre/ Akdeniz’deki Greenpeace eyleminden.
Bizi Takip Edin