KİH Yeni Çözümler’den erken/zorla evlendirilmeye karşı yapılabilecekler

20 Ocak 2016
Türkiye’de evliliklerin üçte biri erken yaşta. Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, web sitesinde erken ve/veya zorla evlendirmeye karşı yapılabilecekleri hatırlatıyor. Bu duruma karşı çıkmak için, sadece sizin yaşamanız gerekmiyor, tanık olduğunuz bir erken yaşta ya da zorla evlendirmeyi de ihbar edebilir, engelleyebilirsiniz. Siz ya da etrafınızdaki bir kadın zorla evlendirilmeye çalışılıyorsa; * Savcılığa suç duyurusunda […]

Türkiye’de evliliklerin üçte biri erken yaşta. Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, web sitesinde erken ve/veya zorla evlendirmeye karşı yapılabilecekleri hatırlatıyor. Bu duruma karşı çıkmak için, sadece sizin yaşamanız gerekmiyor, tanık olduğunuz bir erken yaşta ya da zorla evlendirmeyi de ihbar edebilir, engelleyebilirsiniz.

Siz ya da etrafınızdaki bir kadın zorla evlendirilmeye çalışılıyorsa;

* Savcılığa suç duyurusunda bulunabilir ya da hemen en yakın polis merkezine gidip şikâyetçi olabilirsiniz.

* Eğer şikâyetçi olamayacak durumda iseniz, durumunuzdan haberdar olan herhangi biri de (akraba, komşu, öğretmen gibi) sizin için yetkililere başvurabilir.

* Yaşınız 17’den küçük ise polis merkezindeki memurların aldıkları ifadeleri hemen çocuk savcısına göndermeleri gerekir.

* Eğer 15 yaşında ya da daha küçük iseniz savcı doğrudan tedbir kararı alır ve bu kararı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderir. Bu durumda, İl Müdürlüğü, en fazla 5 gün içinde inceleme yapıp, gerekli görürse koruma kararı aldırır.

* Şikâyet etmekte geciktiyseniz, nikâh memurunun önünde “HAYIR” diyebilirsiniz. Böyle bir durumda, yasanın evlenmek için aradığı yaştan büyük olup olmamanıza bakılmaz, kimse evlenmek istemeyen birini “EVET” demeye zorlayamaz.

* Evliliğin öngördüğü cinsel birleşmeyi reddedebilirsiniz. Eğer reddetmenize rağmen bu birleşmeye zorlanıyorsanız ya da istememenize karşın zorla birleşme gerçekleştiyse, o zaman savcılığa başvurup, evlilik içi tecavüze dair şikâyette bulunabilirsiniz (Ceza Kanunu madde 102).

* Ayrıca, zorla evlendirildiğinize dair savcılığa şikâyette bulunabilirsiniz. Duruma göre tehdit, hürriyeti tahdit (yani kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakma) gibi suçlardan ceza davası açılabilir (Ceza Kanunu madde 106, 109).

* Aile Mahkemesi’ne başvurarak evliliği İPTAL ETTİREBİLİRSİNİZ (Medeni Kanun madde 149, 150 veya 151).

* Zorla evlendirilen bir kadın bu evliliğin geçersiz sayılmasını istiyorsa, eline geçen ilk fırsatta resmi makamlara şikâyette bulunmalıdır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.