Merkel: Mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği önemli
26 Ekim 2015
Brüksel’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’in çağrısı üzerine, mültecilerin geçiş güzergahında bulunan ülke temsilcilerinin katıldığı mini liderler zirvesinde bir araya gelen AB liderleri, mülteci krizinin durdurulmasına yönelik acil önlemleri görüştü. Merkel, Brüksel’deki toplantıda alınan kararları, mülteciler konusundaki çözüme yönelik atılmış önemli bir adım olarak nitelerken, Türkiye ile de iş birliğinin önemini vurguladı. Türkiye zirveye davet […]
Brüksel’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’in çağrısı üzerine, mültecilerin geçiş güzergahında bulunan ülke temsilcilerinin katıldığı mini liderler zirvesinde bir araya gelen AB liderleri, mülteci krizinin durdurulmasına yönelik acil önlemleri görüştü.
Merkel, Brüksel’deki toplantıda alınan kararları, mülteciler konusundaki çözüme yönelik atılmış önemli bir adım olarak nitelerken, Türkiye ile de iş birliğinin önemini vurguladı. Türkiye zirveye davet edilmemişti. Türkiye ile bir anlaşma imzalanmasının önemine değinen Merkel, bunun zamanı olduğunu belirtti.
Alman basınında yer alan haberlere göre Almanya’nın yanı sıra, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Yunanistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya liderlerinin katıldığı liderler zirvesinde üzerinde anlaşılan konu başlıkları şöyle:
- Mültecilerin kullandığı Balkan güzergâhında 100 bin kişilik kamp oluşturulacak. Bunun 30 bini yıl sonuna kadar olmak üzere, BM Yardım Kuruluşu’nun katkısıyla 50 bini Yunanistan’da, geri kalanı ise güzergahtaki diğer ülkelerde kurulacak.
- AB Sınır Ajansı Frontex, Bulgaristan-Türkiye ve Yunanistan-Türkiye sınırında güçlendirilecek; Yunanistan-Arnavutluk ve Yunanistan-Makedonya sınırında Frontex gücü oluşturulacak.
- Hırvatistan’a Frontex aracılığıyla mültecilerin kayıt altına alınması için yardım edilecek ve kaçak geçişlerin önlenmesine destek verilecek.
- Slovenya’ya sınır güvenliğini sağlamak üzere, bir hafta içerisinde 400 sınır muhafızı gönderilecek.
- Sığınma başvurusu reddedilen mülteciler hızlı bir şekilde sınırdışı edilecek. Bu amaçla Afganistan, Pakistan ve diğer Asya ülkeleriyle görüşülecek. AB Komisyonu Afganistan’la geri kabul anlaşması imzalayacak.
- Mültecilerin komşu ülkelere kontrolsüz geçişi durdurulacak.
- Mülteciler konusunda üye ülkeler arasında 24 saat içerisinde haberleşme hattı kurulacak.
- BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yardımların mültecilere daha iyi ulaştırılması konusunda işbirliği yapılacak.
- Europol ve İnterpol Balkan ülkelerinde daha aktif olacak. İnsan kaçakçılarına yönelik mücadelede polis ve yargıya destek verilecek.
- Alınan önlemlerin sonuçları haftalık olarak takip edilecek.
Kaynak DHA-Dış Haberler
Bizi Takip Edin