Yüzlerce Balık Türü İklim Değişikliği Nedeniyle Kuzeye Göç Ediyor
Independent haberine göre balık türleri ve yumuşakçalar iklim değişikliğinin etkisiyle daha kuzeye göç ediyor, bu da balıkçılık sektörünü riske atıyor.
Su sıcaklığı deniz canlılarının tercih ettiği habitatların ve coğrafik dağılımlarının belirlenmesinde büyük bir faktör, çünkü oksijen ihtiyacı ve denizlerdeki oksijen seviyesi canlılar için hayati öneme sahip. Bu nedenle deniz canlıları su sıcaklığına karşı bir hayli hassaslar. Su sıcaklığı arttığı anda genelde daha uygun sıcaklıktaki yerlere göç etmeye meyilliler.
“PLOS ONE” dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada bilim insanları Kuzey Amerika’daki sularda yaşayan yaklaşık 700 balık türü ve diğer deniz canlılarının su sıcaklığı artışına tepki verdiğini tahmin ediyor. Plos’taki bir makaleye göre türlerin gelecekteki dağılımındaki ve biyokütledeki değişim, iklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkisinin tahmin edilmesinde bir araç olarak kullanılıyor.
Başka hayvanlar bu değişime farklı yönde tepki verirken, araştırmacılar gaz emisyonunun özellikle fazla olduğu bölgelerde, üzerinde çalıştıkları türlerin üçte ikisinin 1000 km’ye kadar göç etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Bu türlerin arasında morina balığı, levrek ve kral yengeci gibi ekonomik olarak önemli türler de bulunuyor.
Eğer gaz emisyonu bu şiddette devam ederse Paris Antlaşması’na göre seviyesi azaltılan sera gazı salınımı sonucunda tahmin edilen balıkların göç etme mesafesinden iki veya üç kat daha uzun mesafede bir göç söz konusu olacak.
Bizi Takip Edin