Kaliforniya Çatılarında Güneş Artık Zorunlu
Kaliforniya, yeni kabul edilen bir öneri ile birlikte neredeyse her evde güneş panellerini zorunlu hale getiren ilk eyalet olmaya hazırlanıyor. 1 Ocak 2020’den sonra hayata geçecek yeni kabul edilen düzenleme ile birlikte belirlenen konutların çatılarında güneş enerjisi sistemi kurulumları artık bir seçenek değil, zorunluluk…
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde geçtiğimiz günlerde kabul edilen bir öneri ile belirlenen kıstaslardaki tüm konutların çatılarına güneş enerji sistemleri kurulumu şartı getiriliyor. Kaliforniya Enerji Komisyonu tarafından onaylanan bina standardı düzenlemesi, 1 Ocak 2020’den sonra inşa edilecek konut amaçlı müstakil ve üç kata kadar binaların çatılarında güneş enerjisi sistemi kurulumlarını zorunlu hale getiriyor.
Komisyon üyeleri öneriyi, eyaletin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını destekleyeceği ve Kaliforniya’nın emisyon azaltım hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacağını belirterek oybirliğiyle kabul etti.
Komisyon üyesi David Hochschild konuyla ilgili yaptığı açıklamada Kaliforniyalıların çok yakıt tüketen otomobillere eşdeğer konutlarda yaşamalarına izin veremeyeceklerini vurgularken alınan kararı ise, “çok cesur ve vizyoner bir adım” olarak niteliyor. Kaliforniya eyaleti, karbon emisyonlarını engellemek ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için son yıllarda başka iddialı tedbirler de almıştı.
Eyalet, emisyonları 2020 yılına kadar 1990’daki seviyesine getirmeye çalışıyor ve 2020 yılına kadar tüm yeni evleri “net enerji sıfır” (yani tükettiğinden daha fazla enerji üreten) hale getirmeyi hedefliyor.
Tedbir, Kaliforniya’nın hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlarken, ancak hâlihazırda emlak fiyatlarının yüksekliği dolayısıyla sıkıntı yaşayan bir eyaletteki konut maliyetlerine de olumsuz anlamda yansıyabilir. Resmi bir analiz, güneş enerjisi sistemi kurulumunun, müstakil konutların inşa maliyetine yaklaşık 9 bin 500 dolarlık ek bir yük getireceğini ortaya koyuyor.
Ancak komisyon, bu maliyetlerin enerji harcamalarının düşmesiyle dengeleneceğini ve bu yolla müstakil bir konutta 30 yıl içerisinde yaklaşık 19 bin dolarlık tasarruf edilebileceğini tahmin ediyor.
Amerika’nın en kalabalık eyaleti ve dünyanın beşinci en büyük ekonomisi olan Kaliforniya’nın aldığı bu karar ülkenin geri kalanını da etkileyebilir. Kaliforniya Yapı Endüstrisi Derneği’nden Robert Raymer, “Eyaletin bina standartlarındaki kuantum sıçramasının” dışa doğru dalgalanacağını ileri sürüyor ve ekliyor: “49 eyaletin her birinin, Kaliforniya’da ne olduğunu anlamak için burayı yakından takip edeceğine bahse girebilirsiniz”.
Kaynak: ekoiq
Bizi Takip Edin