Mültecilere dair uluslararası istişare süreci kapsamında anket çalışması
Oxfam, Türkiye Mülteci Konseyi ve IGAM (İltica ve Göç Araştırma Merkezi) uluslararası bir istişare süreci kapsamında, mültecilere ilişkin bir anket çalışması yürütüyor. Söz konusu kurumlar, herkesi bu anketi doldurmaya davet ederken, “mülteci ve ev sahibi toplumların bakış açılarının mülteci sorunlarına ilişkin uluslararası politika yapma süreçlerinin merkezine yerleştirilmesi” dair anket çalışmasının çağrısı şöyle: Mültecilerin, mültecilere ev sahipliği yapan toplulukların […]
Oxfam, Türkiye Mülteci Konseyi ve IGAM (İltica ve Göç Araştırma Merkezi) uluslararası bir istişare süreci kapsamında, mültecilere ilişkin bir anket çalışması yürütüyor. Söz konusu kurumlar, herkesi bu anketi doldurmaya davet ederken, “mülteci ve ev sahibi toplumların bakış açılarının mülteci sorunlarına ilişkin uluslararası politika yapma süreçlerinin merkezine yerleştirilmesi” dair anket çalışmasının çağrısı şöyle:
Mültecilerin, mültecilere ev sahipliği yapan toplulukların ve ülkelerin bakış açıları, mülteciler ile ilgili politika yapma süreçleri kapsamında gerçekleşen birçok uluslararası tartışmada belirgin bir şekilde yer almamaktadır. Bu kritik öneme sahip boşluğun farkında olan Türkiye Mülteci Konseyi, IGAM (İltica ve Göç Araştırma Merkezi) ve Oxfam, gerek Türkiye’deki gerekse Türkiye dışından diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde mültecilerle ilgili konularda uluslararası bir politika istişare ve geliştirme süreci başlatmaktadır. Bu sürecin amacı, mültecilerin, ev sahibi topluluklar ve ülkelerin bakış açılarındaki ortak noktaları belirlemek; bunların uluslararası politika geliştirme süreçlerinde güçlendirilebileceği bir platform sağlamak; ve uluslararası sınırları aşan zorunlu göçten en çok etkilenenlerin görüşleri ve bakış açılarının mültecilere yönelik uluslararası politikalarının geliştirilmesini sağladığından emin olmaktır.
Bu süreç, dünyanın dört bir yanındaki mülteciler tarafından kurulan ve diğer sivil toplum kuruluşları arasında çevrimiçi ve yüzyüze istişare yapılmasını ve tematik çalışma grupları tarafından yönlendirilecek bir politika geliştirme sürecini içerecektir. Bütün bunlar, katılımcıları ortak politika pozisyonları ve tavsiyelerini konuşmak, tartışmak ve geliştirmek için bir araya getirmek amacıyla 2018 başlarında Türkiye’de düzenlenecek olan uluslararası bir mülteci kongresine hazırlık niteliği taşımaktadır (daha detaylı bilgi için lütfen kavram notuna bakınız.)
Sizi bu sürece dahil olmaya davet ediyoruz. Sürece bugün, mülteciler ve mülteciler ile ilgili politika yapma konusunda temel önceliklerin ne olduğunu düşündüğünüze dair kısa bir anket tamamlayarak dahil olabilirsiniz. Bu anket, mülteciler tarafından kurulan kuruluşların ve daha geniş bir şekilde sivil toplumun bu konudaki görüşlerini tespit etmek üzere tasarlanmıştır. Bu, dünyanın değişik yerlerindeki mültecilerin, mültecilere ev sahipliği yapan toplumların ve ülkelerin farklılaşan ve benzeşen bakış açılarını belirlemeye ve daha ileri tartışma ve politika geliştirme konusunda bir temel oluşturmaya yardımcı olacaktır.
Bu girişim hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bizimle refugee.congress.2018@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Not: Anketin Arapça ve Fransızca versiyonlarına bu linkler üzerinden erişilebilmektedir.
Bizi Takip Edin