İzmir’de ‘İyilik Var’
“Herkesin kendisi, çevresi, doğa ya da bir canlı için yapabileceği bir iyilik mutlaka vardır ve iyilik yapmanın bir ön koşulu yoktur!” Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli ile, geçen haftalarda Gündoğdu Meydanı’nda 3 bin gönüllünün katılımıyla düzenlenen etkinliği ve İzmir’de İyilik Var Hareketi’ni konuştuk. İzmir’de İyilik Var Hareketi nasıl ortaya çıktı? Yaşar […]
“Herkesin kendisi, çevresi, doğa ya da bir canlı için yapabileceği bir iyilik mutlaka vardır ve iyilik yapmanın bir ön koşulu yoktur!”
Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli ile, geçen haftalarda Gündoğdu Meydanı’nda 3 bin gönüllünün katılımıyla düzenlenen etkinliği ve İzmir’de İyilik Var Hareketi’ni konuştuk.
İzmir’de İyilik Var Hareketi nasıl ortaya çıktı?
Yaşar Üniversitesi’ndeki Sosyal Sorumluluk Dersi ve Kampüste İyilik Var çalışması bu hareketin ilk çıkış noktası. Üniversite bünyesindeki çalışmalar ilgi görünce 2016 yılında bu çalışmayı Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle STK’lara bir çağrı ile duyurduk. 56 STK çalışmaya katılacağını bildirdi. İlk olarak 2016 yılında Dünya Engelliler Günü’nde sokaklarda rastgele iyilikler yapmaya başladık. Bu çalışmada önemli olan noktalardan biri de yukarıda bahsettiğim Sosyal Sorumluluk Dersi. Bu ders kapsamında öğrenciler önce bir STK ile temas ediyor, ardından da İzmir’de ‘İyilik Var Hareketi’ kapsamında, sokaklarda birlikte çalıştıkları kuruluşlarla ya da bireysel olarak iyilikler yapıyor. Böylece kurumlar gençlerle çalışma deneyimi kazanıyor, öğrenciler de sivil toplum kuruluşuyla temas ediyor, sokaklarda ve sosyal medya üzerinde gönüllülük ve iyilik üzerine farkındalık yaratıyor.
Engelliler ile gönüllüler günlerini birleştiren bu yılki etkinlik nasıl ilgi gördü?.
Engellilerle geçen yıl da bir çalışma yapmıştık. Ama istediğimiz gibi olamamıştı. Yardımdan daha çok gerçek soruna dikkat çekmek istiyoruz. Haklara eşit erişim. Eğitim, sağlık, sosyal yaşam, ve diğer alanlardaki erişim eşitliği. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak alana yaklaşık 3 bin kişi toplandık, 103 kurum katıldı ki, bu kurumlar arasında ana okulları, liseler ve devlet kurumları da vardı. Çalışma sivil toplum, üniversite, kamu kurumları arasındaki iş birliği ile tam bir festival havasında gerçekleşti. Tabii, bunda geçtiğimiz yıldan bu yana yürütülen farkındalık çalışmalarının önemi büyük.
İyilik tanımınız nedir diye sorsam?
Herkesin kendisi, çevresi, doğa ya da bir canlı için yapabileceği bir iyilik mutlaka vardır ve iyilik yapmanın bir ön koşulu yoktur! Yaşın, statünün, eğitimin, sosyal rolün, etnik kökenin, cinsiyetin, ekonomik durumun, yaşanılan coğrafyanın önemi yoktur. Yılda bir kez bile olsa aynı anda iyilik yaparak iyiliği hatırlatmak istiyoruz. ‘İyilik yap denize at’ düşüncesine inanıyoruz. Ama dünyanın daha çok iyiliğe ihtiyacı var, birilerinin de iyiliği hatırlatması gerekiyor. Biz bu misyonu yüklendik. Bu hareketin İzmir ile sınırlı kalmasını istemiyoruz, başka şehirlere de hatta ülkelere de yansımasını çok arzu ediyoruz.
Bizi Takip Edin