TODAP, ‘Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu’ hazırladı
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, psikologların ‘LGBTİ’lerle mesleki çalışma yaparken bilgi yanlışlığı veya eksikliğinden kaynaklanan zarar verici müdahalelerden kaçınabilmelerine ve LGBTİ’lerin homofobik/transfobik olmayan bir ruh sağlığı hizmeti alabilmelerine imkan sağlamak üzere’, Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu hazırladı. Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) “Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu” hazırladı. Hedef kitlesi psikologlar ve psikoloji öğrencileri […]
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, psikologların ‘LGBTİ’lerle mesleki çalışma yaparken bilgi yanlışlığı veya eksikliğinden kaynaklanan zarar verici müdahalelerden kaçınabilmelerine ve LGBTİ’lerin homofobik/transfobik olmayan bir ruh sağlığı hizmeti alabilmelerine imkan sağlamak üzere’, Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu hazırladı.
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) “Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu” hazırladı.
Hedef kitlesi psikologlar ve psikoloji öğrencileri olan ama ruh sağlığı ile ilişkili tüm meslek çalışanlarına hitap eden kılavuzla psikologların LGBTİ’lerle mesleki çalışma yaparken bilgi yanlışlığı veya eksikliğinden kaynaklanan zarar verici müdahalelerden kaçınabilmelerine ve LGBTİ’lerin homofobik/transfobik olmayan bir ruh sağlığı hizmeti alabilmelerine imkan sağlamanması amaçlıyor.
TODAP kılavuza ilişkin hazırladığı tanıtım metninde şu ifadeler yer aldı:
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) olarak en başından itibaren gerek psikoloji alanındaki gerekse genel olarak toplumdaki homofobi ve transfobiye karşı çeşitli çalışmalar ve faaliyetler içerisinde olduk/oluyoruz. LGBTİ’lere yönelik homofobi, transfobi, ayrımcılık ve nefretin birçok farklı (ideolojik, toplumsal, politik, dini, vb.) kaynağı olmakla birlikte, psikologlar ve diğer ruh sağlığı uzmanları arasında karşılaşabildiğimiz homofobi ve transfobinin, kısmen bu konuda yanlış, eksik ya da yetersiz bilgi birikiminden kaynaklandığını söylemek mümkün.
Bu durum, örneğin, “iyi niyetli” veya “bilimsel” olduğu varsayılan ama esasında zarar verici ve homofobik/transfobik olan müdahaleler şeklinde karşımıza çıkabiliyor.
Umuyoruz ki bu kılavuz, alandaki homofobi ve transfobiyle mücadelede ve LGBTİ’lere homofobik/transfobik olmayan bir ruh sağlığı hizmeti sunulmasında meslektaşlarımıza az da olsa rehberlik eder.
Kılavuzda şu bölümler yer alıyor:
Tanımlar / Kavramlar
‘Ruhsal Hastalığa’ Eleştirel Bakış
Psikoloji/Psikiyatri Tarihinde Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği
Psikanalizde Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği
Homofobi, Heteronormativite ve Ayrımcılık
LGBTİ’lere Yönelik Şiddet Biçimleri
Heteronormatif Toplumsal Yapının LGBTİ’lerde Yarattığı Etkiler
Ruh Sağlığı Alanında Var Olan Olumsuz Tutumlar, Mitler ve Uygulamalar
Gelişim Süreçleri ve Açılma
Cinsiyet Geçiş Süreci
Psikolojik Görüşmede Temel İlkeler ve Etik
Psikososyal Destek ve Yönlendirme
Çocuk ve Ergenlerle Çalışma
Ailelerle Çalışma
Heteronormatif Olmayan Cinsellik
Psikoloji ve Queer Kuramı
Kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Gazetekarınca
Bizi Takip Edin