Muamma: ‘Aynı Topa Vuruyoruz Ama Biz Biraz Farklı Vuruyoruz’
Mersin’in artık farklı bir futbol takımı var. Bir grup aktivistin öncülüğünde kurulan Muamma takımı, endüstriyel futbola karşı LGBT bireylerinden oluşuyor. Alternatif liglerde top koşturan Muamma takımı ile idman maçı öncesi görüştük. Muamma’nın kuruluşu ve neden bu ismin seçildiğiyle ilgili bilgi verir misiniz? Gizem Derin: Sahalar, toplumdan azade yerler değil. Mücadele ettiğimiz ve karşısında durduğumuz birçok […]
Mersin’in artık farklı bir futbol takımı var. Bir grup aktivistin öncülüğünde kurulan Muamma takımı, endüstriyel futbola karşı LGBT bireylerinden oluşuyor. Alternatif liglerde top koşturan Muamma takımı ile idman maçı öncesi görüştük.
Muamma’nın kuruluşu ve neden bu ismin seçildiğiyle ilgili bilgi verir misiniz?
Gizem Derin: Sahalar, toplumdan azade yerler değil. Mücadele ettiğimiz ve karşısında durduğumuz birçok aktörü ya da davranışı sahalarda da görüyoruz. Toplumdan dışlanan kimseler, sahada da dışlanıp spor kariyerlerini de gerçekleştiremiyorlar. İşte ister oyuncular olsun, ister hakemler olsun. Halil İbrahim Dinçdağ örneğini biliyorsunuzdur. Cinsel yöneliminden kaynaklı federasyon tarafından hakemliği sonlandırılmıştır. Üzün süredir de devam eden hukuki bir mücadelesi var. Futbol sahalarının bir mücadele alanı olduğu kafamızın bir tarafındaydı hep. Mersin Onur Haftası zamanlarında homofobiye karşı futbol maçları yapmaya başladık. İsmimizi de ikinci Onur Haftası’ndan alıyoruz. Muamma ne olduğu belli olmayan, aslında birçok şeyi aynı anda olan, tek tipleştirmeye karşı bir anlama tekabül ettiği için…
Muamma’yı diğer takımlardan farklı kılan nedir?
Sahada; iktidara, hetoroseksizme, patriarkaya karşı bir mücadele yürütüp, top koşturuyoruz. Endüstriyel futbola karşı alternatif bir futbol takımı kurduk. Para geçmiyor takım içerisinde, onun dışında şiddete karşı daha fazla fair play, daha çok insanların birbirine karşı rekabet anlayışında yenen ve yenilen tarafına koymadığı, birlikte kazanılan ve keyif alınan bir vakit dilimi haline getirdik maçlarımızı da. Endüstriyel futbola karşı, şiddetli futbola karşı, tribünde ve sahada eril söylemlere karşı bir takım kurduk. Öyle bir performans sergiliyoruz. Karma bir takımız. Hem kadınlar, hem erkekler, hem kendini kadın yada erkek olarak tanımlamayanlar, gaylar, lezbiyenler, hetoroseksüeller ya da herhangi bir cinsel yönelime ait hissetmeyenler herkes burada kendini var edebiliyor.
Muamma Mersin’de bir ilk, diğer takımların veya halı saha maçlarına gelenlerin tepkileri nasıl?
Soruyorlar; ‘siz kimsiniz, nesiniz, ne yapıyorsunuz?‘ İlk önce yadırgıyorlar, sonra alışıyorlar. Bir temas var aslında burada, aynı topa vuruyoruz ama biz biraz farklı vuruyoruz, o topa. Belki onlar da bundan feyz alırlar, etkileşerek değişimi dönüşümü, birlikte sağlayabiliriz. Amacımız herkes için futbolu, hep birlikte icra etmek. Takımların birbirini yenmek odaklı geliştirdiği bir futbol değil de, birlikte kazanıldığı, öğrenildiği ve sahada dayanışma gösterebildiğimiz, dilimizde küfürlerin olmadığı, birbirimize sevgi sözcükleri ile kutlayabildiğimiz bir futbol gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Muamma olarak başındayız ama Türkiye’de alternatif ligler de var; Özgür Lig, Gazoz Ligi, Karşı Lig, İstanbul’da Ankara’da genellikle bu ligler.
“Kimse futbol oynayamaz değil futbol oynaması engellenmiştir diye düşünüyorum ben. Birçok neden sayılabilir buna. Çok eril olması sahaların, tribünlerinde buna dahil olması, endüstriyel olarak desteklenmesi, ticari kaygılarla yapılıyor olması…”
Zarife Akbulut: Daha önce Atletik Dildoa takımında oynuyordum. Oradan bir alternatif futbol deneyimim var. Mersin’e geldiğimde biraz bunun arayışı içerisindeydim. Birlikte ne yapabiliriz, burada nasıl bir futbol deneyimi yaşayabiliriz diye tartıştık. Arkadaşlarımın da daha önce bir deneyimi oldu. Geçen sene homofobi karşıtı bir futbol buluşması düzenlemişlerdi. Ancak teknik olarak alternatif bir futbol deneyimini sürekli kılacak bir etkinlik değildi. Bu sene biraz futbol alanına ilgimiz biraz daha arttı. Aslında oradaki cinsiyetçiliği homofobiye, trans fobiye karşı sahada, tribünde yaşanan cinsiyetçiliğe karşı biz de top koşturmak istediğimizi ama bunun önünün kesilmesinin tam da o eleştirdiğimiz yerden geldiğini düşündük. Buna karşı hem keyif aldığımız ve rekabetsiz, sert olmayan, birbirini gözeten, birbirinin aslında futbol oynamasını sağlayacak bir yapı ile kurulduk, öyle başladık. Kimse futbol oynayamaz değil futbol oynaması engellenmiştir diye düşünüyorum ben. Birçok neden sayılabilir buna. Çok eril olması sahaların, tribünlerinde buna dahil olması, endüstriyel olarak desteklenmesi, ticari kaygılarla yapılıyor olması… Mesela kadın futbol görünümü, ülkemizde 5 bine yakın kadın futbolcu var, ligi var bunlar desteklenmiyor. Daha çok piyasa yapan, oradan kar elde eden bir anlayış olduğu için bu alan bize kapatılıyor maalesef. Bunun eleştirisi olarak da Muamma ismini koyduk takıma. Burada yaklaşık iki aydır maçlar düzenliyoruz. İstanbul’da Qert haftasında düzenlenen turnuvaya katıldık; Gol Yemeyi Sevenler Turnuvası’na katıldık. Orada da keyifli, güzel vakitler geçirdik.
Klasik bir soru sorayım o halde önümüzdeki hedefleriniz nelerdir?
Gizem Derin: Biz şu an tek takımız ama şöyle bir çağrı yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz şu ki ufakta olsa bir lig oluşturabilmek Mersin’de. Bu Adana’yı da kapsayabilir belki. Alternatif takımını kuran her siyasi örgüt, sivil toplum örgütü ya da her bağımsız grup bu alternatif lige dahil olabilir. Bu lig içerisinde birbirimizi de etkileyebiliriz. Kadınların bir takımı olabilir, LGBT’lerin bir takımı olabilir, devrimci arkadaşların, belki engellilerin bir takımı olabilir. Bunların her birini birlikte kurtarabileceğimiz, birlikte kendi mücadelelerimizi de birbirimize değdirebileceğimiz bir alan haline getirebiliriz sahaları. Sadece salonlarda yapmayalım, sadece meydanlarda yapmayalım. Bu kez de futbol sahasında yapalım istiyoruz, niyetimiz bu, hedefimiz de bu. Kazanmak gibi bir niyetimiz yok. Onur Haftası kapsamında yaptığımız maçta ’da çağrımız şuydu ‘çok yiyen kazanır’. Kazanmaya odaklı bir futbolu tercih etmiyoruz, birbirimize değip, temas ettiğimiz ve endüstriyel futbolu eleştirdiğimiz bir futbol için terliyoruz; gollerimizi de ona atıyoruz.
Bizi Takip Edin