Engelliler asansör mağduriyetinin giderilmesini bekliyor
Karabük’te TOKİ konutlarındaki 17 binanın asansörleri, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren ‘Asansör Yönetmeliği’ne uygun olmadığı gerekçesiyle 8 ay önce mühürlendi. 7 katlı binalarda oturan yaklaşık 30 engelliden bazıları 8 aydır dışarıya çıkamazken bazıları da yakınlarının sırtında, kucağında evlerine girip çıkabiliyor. Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu konu hakkındaki sorularımızı yanıtladı ve çözüm önerilerinde […]
Karabük’te TOKİ konutlarındaki 17 binanın asansörleri, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren ‘Asansör Yönetmeliği’ne uygun olmadığı gerekçesiyle 8 ay önce mühürlendi. 7 katlı binalarda oturan yaklaşık 30 engelliden bazıları 8 aydır dışarıya çıkamazken bazıları da yakınlarının sırtında, kucağında evlerine girip çıkabiliyor. Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu konu hakkındaki sorularımızı yanıtladı ve çözüm önerilerinde bulundu.
Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Bülent Diktepe’nin haberine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Makine Mühendisleri Odası ve Karabük Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden oluşan heyetin Fatih Mahallesi’ndeki TOKİ binalarında yaptığı incelemede, asansörlerin geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren ‘Asansör Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlendi. Toplam 476 konutun bulunduğu 7’şer katlı 17 binanın asansörleri 8 ay önceki denetimde mühürlendi.
“Belediye insanların can ve mal güvenliğini korumak zorunda oldukları için mühürlediklerini söylüyor”
Asansörleri yeni yönetmeliğe uygun hale getirmek için gerekli ödemeyi yapacak güçte olmayan aileler, bina yönetimleri ve Karabük Valiliği aracılığıyla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na durumu bildirdi fakat başkanlık gönderdiği cevap yazısında “Müşavir firmanın idaremize sunduğu teknik rapora göre söz konusu konutların 2007 yılından bu yana kullanıldığı, asansör imalatlarının o dönem yürürlükte olan yönetmelik, proje ve şartnameye uygun yapıldığı, işletme ruhsatı alınarak eksiksiz ve çalışır durumda site yönetimine teslim edildiği belirtilmektedir. Sonuç olarak idaremizce yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. İmalatlarda zamana, mevsim şartlarına, kullanıma bağlı bozulmaların giderilmesinden site yönetimleri sorumludur” dedi.
Konu hakkındaki görüşlerine başvurduğumuz Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu gerekli yerlerle iletişime geçtiğini söyleyerek “Herkes kendine göre haklı sebepler sunuyor. ‘TOKİ biz önceki yönetmeliğe göre teslim aldık ve teslim ettik. Yıllar sonra tüm binalarda olduğu gibi bu binalarda da asansör yönetmeliğine göre düzenleme istenmiş çünkü hayati tehlike oluşturuyor’ diyor. Belediye ‘Yönetmeliğe göre insanların can ve mal güvenliğini korumak zorunda olduğumuz için mühürledik’ diyor” dedi.
“Engelli bireylerin mağduriyetinin giderilmesi için tek çözüm tüm maliklerin payına düşeni ödemesi”
Mağduriyetin giderilmesi için önerilerde bulunan Kuyumcu “Kat mülkiyeti kanununa göre asansör ortak kullanım olduğu için tüm kat malikleri yapılması gereken düzenlemenin bedelini eşit şekilde ortak ödemek zorunda. Engelli bireylerin mağduriyetinin giderilmesi için tek çözüm tüm maliklerin payına düşeni ödemesi. Engelli bireylerin ödeme yapmak için yeterli maddi gücü yoksa onlar adına yerel yönetim bağışçılarla onların ödemesini yapabilir. Ayrıca engelli bireyler adına sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları da ödemeyi yapabilirler.Ancak binada yapılması gereken düzenleme için engelli bireyler mazeret gösterilerek diğer maliklerin ödemeden kurtulması yanlıştır. Eşitlik ilkesine aykırı davranılmış olur. Asansörden tüm bina sakinleri yararlanacağına göre ödeme de eşit olmalı. Geçici çözüm ise tekerlekli sandalyelerin merdiven çıkabilmesini sağlayan taşıma cihazı ile engelli bireylerin bina içi dikey ulaşımı sağlanması. Biz mağduriyetin giderilmesi için Aile Bakanlığı’na yazdı yazdık ve asansör masraflarının karşılanmasını talep ettik” dedi.
Benzer problemlerin ileriki zamanlarda tekrar yaşanmaması adına Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) düşen sorumlulukların ne olduğu sorusunu ise Adem Kuyumcu'”Bu binalarda inşaat yapılırken engelli bireylerle ilgili düzenleme yapılmış. Oluşan sorun yeni asansör yönetmeliğinin bu binalardaki asansörleri yeterince güvenli bulmamasından kaynaklanıyor. Geçmişte asansör kazalarının çok fazla yaşanması sonucu bakanlık bu asansörlerin daha güvenli hale getirilmesi için çalışmalara başladı ve geçen yıl ekstra teknik şartnameler getirildi. Bu binlerce binayı ilgilendiren bir konudur. Kat malikleri asansörü yeni yönetmeliğe uymayan tüm asansörlerle ilgili değişiklikler için gerekeni yapmalı ve hayati tehlikeleri ortadan kaldırmalıdır. TOKİ tabii ki yaptığı tüm konutlarda ‘Erişilebilirlik TSE standartlarına’ uygun imalat yapmalı bu konuda esneklik söz konusu bile olmamalı. Sadece TOKİ değil tüm konut müteahhitleri ve özellikle kentsel dönüşüm bölgelerinde yapılan binalar da engelsiz olmalı. Gelecekte böyle sorunlar yaşanmaması için maliyete değil kalite ve güvenliğe bakılarak üretimler yapılmalıdır” diyerek yanıtladı.
Bizi Takip Edin