Struma trajedisi anılıyor
24 Şubat 1941’de, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 769 Romen Yahudi’sini taşıyan Struma gemisinin Karadeniz’de batırılması sonucu yedi yüzden fazla kişi hayatını kaybetti. İkinci Dünya Savaşı’nda Avrupa’dan kaçan Yahudileri taşıyan ve Karadeniz’de batırılan Struma gemisinde hayatını kaybedenler bugün Sarayburnu’nda anılıyor. Töreni, Türk Musevi Toplumunun katkıları ile İstanbul Valiliği düzenliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi mültecileri taşıyan […]
24 Şubat 1941’de, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 769 Romen Yahudi’sini taşıyan Struma gemisinin Karadeniz’de batırılması sonucu yedi yüzden fazla kişi hayatını kaybetti.
İkinci Dünya Savaşı’nda Avrupa’dan kaçan Yahudileri taşıyan ve Karadeniz’de batırılan Struma gemisinde hayatını kaybedenler bugün Sarayburnu’nda anılıyor. Töreni, Türk Musevi Toplumunun katkıları ile İstanbul Valiliği düzenliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi mültecileri taşıyan ‘Struma’ isimli geminin batırılmasının yıl dönümünde yapılacak törene ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu da açıklamada bulundu. Müftüoğlu, konuya ilişkin olarak “Son iki yıldır Struma’da hayatını kaybedenleri hatırlamak için 24 Şubat’ta anma törenleri düzenlenmektedir. Bu sene de 24 Şubat 2017 tarihinde İstanbul Valiliğimizin ev sahipliğinde Struma’da hayatını kaybedenler anısına bir tören düzenlenecek ve onların anısına denize çelenk bırakılacaktır. Bu vesileyle, insanlık tarihinde benzeri bulunmayan bir vahşet olan Holokost’ta ve Holokost’tan kaçarken, 75 yıl önce bugün Struma gemisinde hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz” dedi.
768 KİŞİYE MEZAR OLMUŞTU
16 Aralık 1941’de, yolcularının çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Romanya’dan Filistin’e gitmek isteyen 769 Romen Yahudi’sini taşıyan Struma gemisi Sarayburnu açıklarında demir atmıştı. İngiliz hükümetinin, geminin Filistin topraklarına gitmesine izin vermeyeceğini açıklamasının ardından Türk yetkililer gemiden kimsenin inmesine izin vermemişti. 23 Şubat 1942’de gemi kaptanına, geldiği liman olan Köstence’ye dönmesi gerektiği bildirilmişti ancak geminin motorları bozuktu. Zamanın Ankara hükümetinin savaş şartlarından dolayı geminin daha fazla İstanbul’da kalmasına izin veremeyeceğini bildirmesinin ardından, geminin çapa zincirinin kesilmesi sonucu gemi Karadeniz’e açıklarına sürüklenecekti.
Kaderine terk edilen Struma, 24 Şubat 1942’de bir denizaltı tarafından atılan bir torpille batırılacaktı. Olaydan sadece 20 yaşındaki David Stoliar kurtulabildi. Daha sonra basında çıkan haberlerde kıyıya sadece dört ceset vurduğu yazıldı. Gemide kalan 700’den fazla savaş kurbanının cesetlerinin halen Struma gemisi ile Karadeniz’de yattığı sanılıyor.*
SEFERAD ANNE STRUMA TRAJEDİSİNİ ANLATIYOR
STRUMA ZİFİRİ KARANLIK’TA DA ANILIYOR
26 Şubat Pazar akşamı Struma Trajedisi, ‘Zifiri Karanlıkta’ anılacak. Ön yargı ve duyular üzerine, yemek, tiyatro, konser, edebiyat toplantıları ve bunlar gibi birçok sosyal program gerçekleştiren Karanlık İşler, tüm bu etkinlikleri zifiri karanlıkta yapıyor. Karanlık İşler Merkezinde gerçekleşecek Struma anma programı kapsamında, konunun uzmanı konuşmacılar ve müzik programı olacak.
Adres: Akyal Sitesi Çıkmazı 10 Sanayi Mahallesi / Kâğıthane
Bilet: karanliktayemek. Rezervasyon: 0532 342 25 38 / info@karanliktayemek.com
*İlgili bölüm Şalom Gazetesi’nden alıntılanmıştır.
Bizi Takip Edin