“İş Cinayetleri Almanağı 2016″da Suriyeli mülteci işçiler de anlatıcı
Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı Adalet Arayana Destek Grubu’nun 2012’den bu yana her sene çıkardığı İş Cinayetleri Almanağı’nda Suriyeli işçiler için bir dosya hazırladı. Mülteciyim Hemşerim’in konuyla ilgili sitelerinde yaptığı açıklama şöyle; Adalet Arayana Destek Grubu‘nun 2012’den bu yana her yıl binbir emekle çıkarttığı İş Cinayetleri Almanağı‘nın 5’incisi için “Mülteciyim Hemşerim” Dayanışma Ağı olarak bizler de Suriyeli […]
Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı Adalet Arayana Destek Grubu’nun 2012’den bu yana her sene çıkardığı İş Cinayetleri Almanağı’nda Suriyeli işçiler için bir dosya hazırladı.
Mülteciyim Hemşerim’in konuyla ilgili sitelerinde yaptığı açıklama şöyle;
Adalet Arayana Destek Grubu‘nun 2012’den bu yana her yıl binbir emekle çıkarttığı İş Cinayetleri Almanağı‘nın 5’incisi için “Mülteciyim Hemşerim” Dayanışma Ağı olarak bizler de Suriyeli Mülteci İşçiler Anlatıyor – Güvencesizliğin Yeniden İnşası: Mülteci İşçiler başlıklı bir dosya hazırladık.
2016’da, en az 1924 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Türkiyeli işçilerin çalışma koşulları ve alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleriyle “çalışırken hayatta kalma mücadeleleri” ortadayken, 2011’den bu yana kitlesel bir göçle Türkiye’ye sığınan ve yaşamlarını idame ettirebilmek için karşılarına çıkan her çalışma olanağını, çoğunlukla aralarında tercih yapma fırsatı bulmaksızın, kadın-erkek-çocukyaşlı demeden değerlendirmeye çalışan Suriyelilerin mevcut sisteme daha da kötü şartlarda dahil olmaları, tartışageldiğimiz sorunları bugün daha yakıcı hale getiriyor. Bu dosyayı, herkesin bildiğini ama yok saydığını biraz daha belirginleştirmek, Suriyeli işçilerin koşullarını basında yer alanın ötesinde farklı boyutlarıyla ortaya koymak ve bu koşullar hakkında kendilerine de söz hakkı vermek üzere derledik.
“Göçmen İşçiler”in ve Suriyelilerin Yasal Çalışma Koşulları, Suriyelilerin Çalıştığı Sektörler (İnşaat; Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Ürünleri İmalatı; Mevsimlik Tarım İşçiliği) ve Suriyeli Çocuk İşçiler alt başlıklarında bu yakıcı meseleyi tartışmaya çalıştık ve İstanbul’daki faaliyetlerimiz esnasında tanıştığımız farklı sektörlerde çalışan yetişkin kadın-erkek ve çocuk mültecilerle gerçekleştirdiğimiz röportajları paylaştık.
Bu koşulların iyileştirilmesi yönünde ilgili kurum ve kuruluşlara sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmak amacını taşıyan bu çalışmamız ve İş Cinayetleri Almanağı’nın kendisi dileriz hak ettiği önemi görür. Çünkü biliyoruz ki anlatılan hepimizin hikayesi… Ve iş cinayetlerini birlikte durdurabilmek mümkün.
Dayanışmayla,
“Mülteciyim Hemşerim” Dayanışma Ağı
1Umut Yayınları’ndan çıkan ve 10 Şubat’tan itibaren kitapçılarda bulabileceğiniz İş Cinayetleri Almanağı 2016’nın arka kapak yazısı:
2016’da basına yansıyan haberlerden derleyebildiğimiz kadarıyla en az 1924 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçilerin 53’ü çocuktu.
Her gün onlarca işçi çalışırken hayatını kaybediyor. Akut iş cinayetleri ya da zamana yayılmış meslek hastalıkları nedeniyle. İşçiler teker teker hayatını kaybettiğinde haber değeri taşımıyor. Ancak toplu can kayıplarında basında ve kamuoyu gündeminde az da olsa yer bulabiliyor. Bu duyarlılık da günler sonra sönümleniyor. Bu yıl 5.’sini elinizde tuttuğunuz İş Cinayetleri Almanağı’nı hazırlayarak hayatını kaybeden işçilerin unutulmamasını sağlamaya çalışıyoruz. İş cinayetlerinin belleğini oluşturmaya çalışmanın iş cinayetlerinin önüne geçebilmek için atılması gereken adımların ilki olduğunu düşünüyoruz.
Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin mücadelesinden el alarak hazırladığımız Almanağımızda bu yıl meslek hastası işçilerin ve mülteci işçilerin çalışma öykülerini, işçi sağlığı ve güvenliği talebiyle mücadele eden işçilerin sesini dinliyoruz.
Bilinsin, paylaşılsın, anlaşılsın ve insanlık ülküsü güçlensin diye…
Şubat 2017 itibariyle takdirlerinize…
Kaynak: Mülteciyim Hemşerim
Bizi Takip Edin