DİGESPOR Destek Bekliyor
Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Musa Gökçeoğlu, kısıtlı imkanlarla şimdiye kadar birçok alanda sporcu yetiştirdiklerini belirterek, çalışmalarını daha geniş kesimlere ulaştırabilmek için sivil toplum ve kamudan destek beklediklerini ifade ediyor.* -DİGESPOR’u sizden dinleyelim.Hangi branşlarda faaliyet yürütüyor, kaç sporcusu var? Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü olarak 2005 yılından beri görme engellilerin spor yapmaları ve faaliyetlerde […]
Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Musa Gökçeoğlu, kısıtlı imkanlarla şimdiye kadar birçok alanda sporcu yetiştirdiklerini belirterek, çalışmalarını daha geniş kesimlere ulaştırabilmek için sivil toplum ve kamudan destek beklediklerini ifade ediyor.*
-DİGESPOR’u sizden dinleyelim.Hangi branşlarda faaliyet yürütüyor, kaç sporcusu var?
Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü olarak 2005 yılından beri görme engellilerin spor yapmaları ve faaliyetlerde bulunmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Kısıtlı imkanlarla bugüne kadar birçok başarılı sporcu yetiştirdik. Şu an halihazırda lisanslı 60 sporcumuz var ve sekiz branşta faaliyet yürütüyoruz. Judo, golbol, hantel, atletizm, yüzme, cirit atma, satranç alanlarında başarı elde etmiş üyelerimiz ve gönüllerimiz var. Türkiye’deki birçok birinciliğimizin yanı sıra Avrupa ve dünya derecelerimiz de bulunuyor. 2012 Brezilya Olimpiyatları’na Türkiye’yi temsilen kulübümüzden bir sporcu katıldı. Mehmet Nesim Öner, Gurbet Damar, İlknur Kudret Fenerci, Şeref Dilek, Mehmet Ali Bingöl, Hatice Yeşil gibi ve tabi ismini unuttuklarım, alanlarında başarı elde eden sporcularımız var.
-Diyarbakır’da görme engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntılar nelerdir?
İki açıdan bakmak lazım bir fiziki sorunlar bir de insanların yaklaşım biçimleri açısından sorun yaşıyorlar. Fiziki sıkıntılar şehirde, sinyalizasyonların yetersiz oluşu ve kaldırımlarda engelliler için yapılan takip yollarına dikilen direklerin olması bunların hepsi fiziki sıkıntılar. Hele kış aylarında ciddi anlamda sorun yaşıyorlar. İnsanların bakışlarında da ötekileştirme var. Görme özürlülerin tek başına sokağa çıkmasını bile kabul edemiyorlar. ‘Kimse yok mu seninle birlikte dışarı çıkacak, neden tek başına dışarıdasın?’ gibi sorulara maruz kalıyorlar. Kimi zaman da sanki bir eşya taşırmış gibi çok sert bir şekilde yardım için tutmaya çalışanlardan rahatsızlar. Tüm bunlardan sebep, dışlanmış bir şekilde hayatlarını sürüyorlar. Aynı sıkıntıları eğitim ve iş hayatlarında da yaşıyorlar. Örneğin bir iş aradıkları vakit ‘siz gidin biz sizi ararız’ diyorlar ama aramıyorlar. Görme engeli olduğu için hiçbir iş yapamayacaklarını düşündükleri için bulamıyorlar.
-DİGESPOR bu anlamda önemli bir işlev üsteleniyor şehirde…
Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Ancak çalışmalarımızı yürütebilmek için destek sıkıntısı yaşıyoruz. Sporla ilgili çalışmalarımızı yaygınlaştırıp ailelerin çocuklarını teşvik etmeleri için aile görüşmelerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öncelikle sportif faaliyetlere ağırlık veriyoruz ilgili kurumlarla iş birliği yaparak görme engellilerin evden çıkmaları için araç desteği almaya çalışıyoruz. Bunların yanı sıra geçmiş faaliyetlerimiz içerisinde mesleki eğitimler düzenleyerek evden daha fazla çıkmalarını sağlamaktaydık. Kentin fiziki durumunu engelli erişimine uygun hale getirilmesi için yerel yönetimler nezdinde girişimde bulunuyoruz. Bu vesileyle şunu dile getirmek istiyorum. Kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından daha güzel işler yürütmek için bizlere destek olmalarını istiyoruz.
İlknur Kudret Fenerci: Spor denince akla sadece erkekler gelmesin
-Dernek bünyesinde nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz? Gönüllülük çalışması size neler kattı ?
DİGESPOR’la 2016 yılında tanıştım. Önceleri sporla hiçbir alakam yoktu. Merakımla başlayan ve bana verilen desteklerle devam eden bir spor yaşantım oldu. Judo ve atletizm alanında müsabakalara katıldım. Judoda Türkiye birinciliğim atletizmde ise Türkiye ikinciliğim var. Daha önceki hayatımda evden dışarı çıkmıyordum, toplum içine çıkmıyordum bende olan rahatsızlığı bir kusurmuş gibi görüyordum. Toplum içine çıkmaya utanıyordum. DİGESPOR’la tanıştıktan sonra artık sporla ilgilenmeye başladım ve burada yönetici oldum kendime olan özgüvenim arttı. Artık rahatlıkla topluma girebiliyor çevre edinebiliyorum. Bir kadın olarak da bu başarıları elde ettiğim için kendimle gurur duyuyorum. Engelli kadın arkadaşların da katılmalarını çok isterim ve ailelerin de destek vermelerini isterim. Benim ailem de başta ‘yapamazsın, başaramazsın’ dediler. Aksine bende daha olumlu etkileri oldu ve hayatla barışık olmaya başladım. Son olarak şunu eklemek istiyorum spor denince akla sadece erkekler gelmesin, kadınlar da spor yapabilirler kadın arkadaşlarımız kendilerinde o engelli görmesinler ve kendilerini evlere kapatmasınlar.
Şahin Yüce: Başarı imkan olursa olur
Diges’e kurulduğundan beri geliyorum. Kulüp olmadan önce bayağı sıkıntılarımız vardı ama şu an başarılarımız var. Ancak şunu da belirtmeliyim ki bütün bunlar yani başarılar, imkanlar olursa olur. Judo alanında Türkiye üçüncüsü oldum. Kulübe gelmek bende birçok şeyi değiştirdi. Eskiden mutsuzdum, bir şey yapamamak zoruma gidiyordu. Bir kıyaslama yaparsam eski yaşantımla şimdiki yaşantım arasında çok fark var. Eskiden bir spor yapmak aklıma gelmezdi, içime kapanıktım ama şu an bu sıkıntılarımın hiçbiri yok. Ve bu tamamen Diyarbakır Görme engelliler Spor Kulübü sayesinde oldu. Gençlere şu tavsiyem var: kendilerine güvendikleri zaman, bir şeyi yapacaklarına inandıkları zaman yapamayacakları hiçbir şey yoktur ama yeter ki canla gönüllü kendilerini bu işe versinler.
*Bu haber Sivil Sayfalar, Reçel Blog, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği ve İsveç Baş Konsolosluğu ortaklığında gerçekleştirilen Sivil Toplum Haberciliği Kadın Odaklı Kuruluşlarla Haber Atölyesi kapsamında hazırlanmış ve yayına alınmıştır.
Söz konusu haber Çimen Taşkaya tarafından Sivil Sayfalar için hazırlanmıştır.
Bizi Takip Edin