Hakkarili STK’lar taşınmaya karşı heyet oluşturdu
Hakkari vilayet merkezinin Yüksekova İlçesi’ne taşınma çalışmasına karşı kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ve kentin ileri gelenleri 6 kişilik bir heyet oluşturdu. Heyet adına konuşan Mali Müşavirler Derneği Hakkari Şube Başkanı Tahirhan Taş, Hakkari’deki idari yapının Yüksekova’ya taşınması durumunda esnafın yüzde 70’nin kepenk kapatmak zorunda kalacağını ve halkın göç edeceğini söyledi. Hakkari vilayet merkezinin Yüksekova […]
Hakkari vilayet merkezinin Yüksekova İlçesi’ne taşınma çalışmasına karşı kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ve kentin ileri gelenleri 6 kişilik bir heyet oluşturdu. Heyet adına konuşan Mali Müşavirler Derneği Hakkari Şube Başkanı Tahirhan Taş, Hakkari’deki idari yapının Yüksekova’ya taşınması durumunda esnafın yüzde 70’nin kepenk kapatmak zorunda kalacağını ve halkın göç edeceğini söyledi.
Hakkari vilayet merkezinin Yüksekova İlçesi’ne taşınması çalışmalarıyla ilgili tepkiler devam ediyor. STK temsilcileri, kentin ileri gelenleri ve vatandaşların da katılımıyla bir hafta önce yapılan toplantıda aralarında Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Genel Sekreteri Fikret Keskin, Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, Mali Müşavirler Hakkari Şube Başkanı Tahirhan Taş, Hakkari Barosu avukatlarından oluşan bir heyet oluşturuldu. Bu kapsamda Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet yetkilileri ve siyasi parti yöneticileriyle görüşmek için girişimlerde bulunurken, Hakkari’de bulunan diğer üyeler de basın toplantısı yaptı.
Heyet adına açıklama yapan Mali Müşavirler Odası Hakkari Şube Başkanı Tahirhan Taş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Şırnak ve Hakkari illerini Cizre ve Yüksekova ilçe merkezlerine taşıyalım’ açıklamalarının kendilerini derinden üzdüğünü söyledi. Hakkari’nin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ve bugüne kadar birçok din adamı yetiştirdiğini belirten Taş, hükümetin bu kararından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi. “Biz bu kararı Hakkari halkı olarak kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu kararın Hakkari ilimize bir fayda getirmeyeceğini de düşünüyoruz. Çünkü idari yapının Yüksekova’ya kayması, bin yıllık mazisi, tarihsel bir misyonu olan kadim kentimizin bir anda yok olması demektir. Yani burada bin yıllık bir tarih, medeniyet ve tarih yok oluyor. Hakkari bugüne kadar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kenttir. Adeta bir kültür ve bir medeniyet şehridir. Bunu geniş çerçeveden baktığımız zaman Kuzey Irak’ın Duhok kentinden tutun Van-Gevaş’a kadar geniş bir yelpazede millet tarafından yönetilmiş bir kenttir. Dolayısıyla bu kadim topraklar çok değerli evliyaları, değerli bilim adamlarını yetiştiren tarihi bir kentimizdir. Böyle bir kararın gerçekleşmesi durumunda inanıyorum ki başta Ahmedi Hani, Fekiye Teyran, Mela Hüseyini Bateyi dedelerimiz ve atalarımızın kemikleri sızlayacaktır. Kesinlikle biz bu kararı doğru bulmuyoruz. İkincisi idari yapının Yüksekova’ya taşınması durumunda da ekonomik açısından da bir yıkım olacaktır” dedi.
YOKSULLUK DAHA DA ARTACAK
Hakkari’de kamu harcamalarının yüzde 80’ninin Yüksekova’ya kayması durumunda kentteki esnafın yüzde 70’nin kepenk kapatmak zorunda kalacağını belirten Taş, “Yoksul olan kentimiz daha da yoksullaşacaktır. Böyle bir çaresizlik olan kentimizdeki halkımız göç etmek zorunda kalacaktır. Burada Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza sesleniyoruz. Eğer illaki kafalarında Yüksekova ilçesini il yapma varsa bunu yapsınlar biz karşı değiliz. Ancak 80 yıllık bir il geçmişi olan ilimiz Hakkari’yi taşımasınlar. İl olarak bıraksınlar. Bizim Yüksekova halkı ili bir sorunumuz yok. Ama Yüksekova’yı il yaparız derken, Hakkariyi yok etmek de doğru değil. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Hakkari’nin coğrafik yapıyı engel olarak görüyorlar. Eğer ki bunu engel olarak görüyorlarsa o zaman Artvin, Gümüşhane, Bartın’ı Trabzon’a bağlasınlar. Dolayısıyla bir siyasi karardır” dedi.
Bizi Takip Edin