Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile Pozitif Dayanışma’dan Ortak Açıklama

30 Kasım 2024
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile Pozitif Dayanışma’nın ortak açıklaması: Damgalayıcı haberlere değil kapsamlı cinsellik eğitimine ve önleyici mekanizmalara ihtiyacımız var!

Damgalayıcı haberlere değil

kapsamlı cinsellik eğitimine ve önleyici mekanizmalara ihtiyacımız var!

 

Geçtiğimiz haftalarda yazılı ve sosyal medyada, HIV ile yaşayan ancak AIDS nedeniyle hayatını kaybeden bir çocuğun haberi “AIDS’li Çocuk Skandalı/Alarmı” gibi ayrımcı ve damgalayıcı başlıklarla paylaşıldı.

Bu tür haberler, HIV ile yaşayan çocukları hedef alarak haklarını ihlal ediyor. Devletin bu konudaki sorumlulukları ise sorgulamıyor.

 

Sağlık Bakanlığı resmî verilerine göre 2023 yılı itibariyle Türkiye’de bugüne kadar HIV ile tanı alan çocuk sayısı binin üzerinde. Ancak Bakanlık, her yıl kaç çocuğun HIV ile doğduğunu veya sonradan HIV tanısı aldığını açıklamadığı gibi, HIV ile yaşayan çocuklara yönelik herhangi bir koruma mekanizması da sağlamıyor. Çocuklar, statüleri öğrenildiğinde arkadaş çevresinde ve okulda damgalanıp dışlanmakta; tüm yaşamlarını olumsuz etkileyerek çoklu ayrımcılıklar yaşamakta. Devlet, olası tüm cinsel istismar ihtimallerini en etkin şekilde soruşturmakla yükümlü olduğu kadar HIV ile yaşayan çocukları damgalanma ve ayrımcılıktan korumakla da yükümlüdür.

 

HIV ile yaşayan çocukların eşit katılımı için ayrımcılıkla mücadele mekanizmaları güçlendirilmeli ve hakları güvence altına alınmalıdır. Toplumda HIV ve AIDS hakkında kapsamlı eğitim programları düzenlenmeli, özellikle okullarda zorunlu, kapsayıcı ve kapsamlı cinsellik eğitimi başlatılmalıdır. Bunların yanı sıra, çocukların istismardan korunması için etkin önleme ve müdahale mekanizmaları oluşturulmalı ve hayatta kalanlar için erişilebilir destek sistemleri sunulmalıdır.

 

Türkiye’de çocuklara yönelik ayrımcılık ve istismarlar münferit değil sistematik ve politiktir! Çocuklar HIV gibi enfeksiyonlardan ve cinsel istismarın tüm biçimlerinden korunmalıdır. Bununla beraber, HIV ile yaşayan çocukları damgalanma ve ayrımcılıktan korumak da sorumluluğumuzdur! Şiddete ses çıkarırken bir başka şiddet söylemini yaygınlaştıramayız. Buradan medya mensuplarına ve ilgili bakanlıklara sesleniyoruz: “Damgalayıcı haberlere değil kapsamlı cinsellik eğitimine ve önleyici mekanizmalara ihtiyacımız var!

1 Aralık Dünya AIDS günü yaklaşırken, UNAIDS İcra Direktörü Winnie Byanyima’nın sözlerini paylaşmak isteriz: “Kız çocukları eğitimden mahrum bırakıldığında; toplumsal cinsiyete dayalı şiddet cezasız kaldığında; insanlar kim oldukları ya da kimi sevdikleri için tutuklanabildiğinde; sağlık hizmeti almak isteyen insanlar ait oldukları topluluk nedeniyle tehlikeli atfedildiğinde sonuç insanların hayatlarını kurtarmak ve AIDS salgınını sona erdirmek için gerekli olan HIV tanı ve tedavi hizmetlerine erişimin engellenmesi olur. Herkesin sağlığını korumak için herkesin haklarını korumamız gerekir.