“Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü” Kitap Çalışması

Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü, bu ilişkiselliği sorgulayarak Türkiye’de sivil toplumun sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamda nasıl daha fazla etki sahibi olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Dr. Ahmet KANILMAZ, Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü isimli eseri ile Osmanlı’dan günümüze gelene kadar yaşanan sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerin sivil topluma etkilerini belirli bir sistematiğin içinde ele alıyor. Eğitim Yayınevi’nden çıkan kitapta Kanılmaz, Osmanlı’nın sahip olduğu güçlü devlet geleneği, devlet-iktidar algısı ve devlet merkezli modernleşme sürecinin günümüze gelene kadar sivil toplum açısından oynadığı büyük rolü irdelerken, değerlendirmelerini yaygınlık gösteren 9 adet faaliyet alanındaki 21 Sivil Toplum Kuruluşu ile yaptığı görüşmelerle de destekliyor.

Bu çalışmada bir ülkede sivil toplumun gelişmişlik durumunu belirlemek, bu durumun nedenlerini açıklamak ve bütün bu süreci anlamlandırmak için tarihsel bir bakış açısına dayanılması gerektiğini belirten Sosyal Kökenler Teorisi kapsamında, Türkiye’deki sivil toplumun mevcut gelişmişliğinin sosyal ve siyasal tarihsel arka planındaki yapılarla ilişkisinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Türkiye’deki sivil toplum alanı, söz konusu alanın gelişmişlik düzeyi ve sivil toplum algısı ile siyasal kültürün ve sosyal yapının ilişkili olduğunu ortaya koymaya çalışan ve bu durumu Sosyal Kökenler Teorisi ile de destekleyen Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü, bu ilişkiselliği sorgulayarak Türkiye’de sivil toplumun sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamda nasıl daha fazla etki sahibi olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ahmet Kanılmaz Hakkında

1991 yılında Tunceli’de doğdu. 2015 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı ve “Sivil Toplum Örgütleri ve Halkla İlişkiler Çalışmaları Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Örneği (TEGV Örneği)” başlıklı teziyle 2017 yılında yüksek lisansını tamamladı. Sivil toplum, kriz iletişimi ve sosyal medya gibi konularda ulusal ve uluslararası akademik çalışmalar yapan Kanılmaz, 2019 yılında İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünde doktora öğrenimine başladı ve 2023 yılında “Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü Üzerine Bir Araştırma” başlık teziyle doktorasını bitirdi. 2024 yılında ise “Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü” adlı kitabını Eğitim Yayınevi’nden çıkardı.