Çoklu Krizler Çağında Bilgi Düzensizliklerine Yönelik Toplumsal Dirençlilik Paneli

20 Eylül 2024
RESAID projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan “Çoklu Krizler Çağında Bilgi Düzensizliklerine Yönelik Toplumsal Dirençlilik” başlıklı panel, 25 Eylül 2024 Çarşamba günü 10:00-12:00 saatleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü’nde hibrit formatta düzenlenecek.

Panelde, bilgi düzensizlikleri karşısında toplumsal dirençliliğin nasıl inşa edilebileceği tartışılacak. Etkinlik, bilgi düzensizliklerinin toplum üzerindeki etkilerini anlamak ve bu etkilere karşı direncin nasıl artırılacağını tartışmak isteyen herkesin katılımına açık.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Itır Erhart, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan Lale Dündar ve Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nden Tacan İldem, panelde bilgi düzensizlikleri, dezenformasyonun topluma etkileri ve bu etkilerle nasıl mücadele edilebileceği konularını ele alacaklar.

Bilgi düzensizliklerinin önüne geçmek ve doğru bilgi akışını sağlamak sadece bireylerin değil, hükümetlerin ve sivil toplum örgütlerinin de sorumluluğunda bakış açısıyla düzenlenen paneldeki konuşmacılar bu çok katmanlı iş birliğinin önemini vurgulayacak ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaşacaklar.

Etkinliğe link üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.

RESAID Projesi

Pandemi, iklim değişikliği, göç, savaş, ekonomik durgunluk ve uluslararası çatışmalar gibi birbirine bağlı çoklu krizler, yanlış bilginin hızla yayılmasına ve toplumlar üzerinde derin etkiler yaratmasına neden oluyor. Yanlış bilginin yeniden üretilmesi; karmaşa, güvenilir bilgi kaynaklarının zarar görmesi ve insan güvenliğini tehdit eden sorunlar doğuruyor. Günümüzde, dezenformasyon, yanlış bilgilendirme ve kötü bilgilendirme olarak sınıflandırılan bilgi düzensizlikleri, insan haklarına zarar verirken, bireylerin güvenliğini de doğrudan tehdit ediyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Riskler Raporu, bilgi düzensizliklerini önümüzdeki iki yıl içinde dünya genelinde en büyük tehditler arasında değerlendiriyor. Bu tehditler yalnızca bireylerin doğru bilgiye erişimini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda toplumsal kutuplaşma, hak ihlalleri ve uluslararası çatışmalar gibi diğer büyük risklerle doğrudan ilişkili hale geliyor. Dünya Sağlık Örgütü ise, dezenformasyonun halk sağlığı açısından büyük bir sorun olduğunu vurgularken, Birleşmiş Milletler, bu küresel tehdit karşısında iş birliği yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu kritik tehditlere karşı yürütülen RESAID projesi, Avrupa Birliği Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi desteği ile İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından hayata geçirildi. “Bilgi Düzensizliklerine Karşı Toplumsal Bilişsel Dirençlilik Yaratmak” başlıklı bu proje, hem Türkiye’de hem de AB ülkelerinde bireylerin ve toplumların bilgi düzensizliklerine karşı dirençliliğini artırmayı ve bu soruna çok katmanlı çözümler üretmeyi hedefliyor. Proje, çok katmanlı bir dirençlilik stratejisi geliştirerek, bu karmaşık soruna karşı etkili müdahaleler sunmayı amaçlıyor.

Proje kapsamındaki etkinlikler, bireylerin bilgi düzensizliklerine karşı direnç kazanmasını destekleyecek ve farklı düzeylerde farkındalık yaratacak bir dizi çalışmayı içeriyor. Bu çalışmalar, toplumsal güvenliğin yeniden inşası ve doğru bilginin yayılması için kolektif çabaların önemine dikkat çekiyor.

Etiketler

İlgili Yazılar

Tüm Haberler