Sivil Topluma Yönelik Ayrımcılık: Sivil Sayfalar’dan Dosya Çalışması

Sivil toplum, doğrudan çalışma gösterdiği alanlarda ayrımcılıkla mücadele ederken ya da ayrımcılığa uğrayan canlıların, yapıların desteklenmesi için farklı çalışmalar yürütürken aynı zamanda sadece sivil toplum olduğu için de ayrımcılığa uğruyor ve bununla mücadele ediyor. Sivil toplumcuların bir "iç bilgi" olarak sahip olduğu bu meseleyi Sivil Sayfalar olarak derlemek, tarihe not düşmek ve bu konuda adımlar atmak için zemin hazırlamak niyetindeyiz.

Sivil Sayfalar olarak Avrupa Birliği Tarafından Finanse Edilen “Sahne” projesi kapsamında aldığımız İncele alt hibe desteğiyle yürüttüğümüz “Ayrımcılığın Haberini Sivil Toplum Yaparsa” isimli projemiz kapsamında bir video-podcast serisi hazırladık. Bu projeyle kapsamlı çalışmalar yürüten birçok sivil toplum kuruluşunun kendi tematik alanlarında maruz kaldığı ayrımcılıklardan ziyade, genel olarak sivil toplumun maruz kaldığı ayrımcılıkları gündemimize aldık.

Bu kapsamda yazılı içerikler yayınladık:

Sivil topluma yönelik ayrımcılık konusuna ilişkin literatürde yer alan tüm çalışmaları derledik ve temel meseleleri öne çıkardığımız bir rapor kaleme aldık:

 

Sivil toplum alanında farklı alanlarda çalışma yapan uzmanlarla görüşmeler yaptık ve bunu bir video ve podcast serisine dönüştürdük:

Tüm bu çalışmalar bize gösterdi ki sivil toplum, doğrudan çalışma gösterdiği alanlarda ayrımcılıkla mücadele ederken ya da ayrımcılığa uğrayan canlıların, yapıların desteklenmesi için farklı çalışmalar yürütürken aynı zamanda sadece sivil toplum olduğu için de bir ayrımcılığa uğruyor ve bununla mücadele ediyor. Sivil toplumcuların bir “iç bilgi” olarak sahip olduğu bu meseleyi Sivil Sayfalar olarak derlemek, tarihe not düşmek ve bu konuda adımlar atmak için zemin hazırlamak niyetindeyiz. Ancak bu şekilde sivil toplumun omzundaki yüklerden biri azaltılabilir ve her kurum kendi çalışma alanında daha verimli hale gelebilir.