Mizan: Ekoloji İçin Tüm İnsanlığa Tevazu Çağrısı
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Dünya İçin İnanç Girişimi çatısı altında yürütülen, dünyadaki Müslüman düşünce liderlerinin katkı koyduğu ortak çalışma metni Mizan: Dünya ile Bir Sözleşme, 27 Şubat 2024’te "İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikle mücadele için etkili, kapsayıcı ve sürdürülebilir çok taraflı eylemler" temasıyla Nairobi’de gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre Genel Kurulu’nda tanıtıldı.
Dünyanın eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, İslam dünyasının kalbinden bir umut ışığı doğuyor. Dünyanın önde gelen İslam alimleri tarafından hazırlanan Mizan: Dünya ile Bir Sözleşme, dört yılı aşkın hazırlık aşaması ve geri bildirimlerin değerlendirmesinin ardından tüm müslümanları kapsayacak şekilde son halini aldı. Çevreye karşı ahlaki sorumluluk konusunda kapsamlı bir İslami bakış açısı sunan Mizan; iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikle mücadele etmek ve gezegenimizi korumak için toplu harekete geçme çağrısında bulunuyor.
Belge, başta Müslüman topluluklar olmak üzere, dünyanın ortak mirası olan doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitliliğin korunması ile iklim değişikliğiyle ilgili olarak insanlara sorumluluklarını hatırlatırken, İslam’ın temelini oluşturan değerlerinden yola çıkarak insanlığın doğal dengeye saygı duymasının kutsal bir amaç olduğunun altını çiziyor.
‘Mizan’ın Hazırlık ve Yazım Sürecini Yürüten Çekirdek Ekip’te Türkiye’den Tek İsim İbrahim Özdemir’
Türkiye’de ve yurtdışında felsefe, çevre ve etik konularında akademik çalışmaları bulunan Prof. İbrahim Özdemir, Mizan: Dünya ile Bir Sözleşme belgesinin hazırlanmasında yer alan Türkiye’den tek isim. 2015 yılında İslam İklim Değişikliği Deklarasyonu’nun oluşmasına da öncülük eden Prof. Özdemir, şu anda Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu Direktörü olarak görev yapıyor.
Mizan belgesinin tamamlanması ile birlikte ekoloji, tevazu ve insan bağlamında İslam öğretilerinin konu edileceği Türkçe içerikler @mizanekoloji Youtube kanalı ve sosyal medya hesaplarından düzenli olarak paylaşılacak. Prof. Özdemir’in anlatımıyla günümüz insan yaşamı ve kutsal doğal denge arasında ilişkiyi sorgulamaya ve bağı yeniden kurmaya yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilecek çalışmaların rehberi Mizan: Dünya ile Bir Sözleşme olacak.
Semavi dinler içerisinde çevrecilik ve doğaya olan sorumlulukların en fazla vurgulandığı dinin İslam olduğunu belirten Prof. Özdemir Mizan’ın; yaşamın gittikçe zorlaştığı, iklim ve çevre krizinin varoluşsal krizlerle birleştiği felaketler çağında Allah’ın koyduğu ölçü üzerine, doğaya hürmet temelli bir yaşam rehberi olduğunu belirtiyor.
İslami değerlerin kalbinde derin bir çevre ahlakı olduğunu vurgulayan Prof. Özdemir şöyle dedi: “Mizan, dini ve ahlaki açılardan zengin ilkelere dayanıyor; merhamet, adalet ve birbirine bağlılık değerlerinin rehberliğinde daha sürdürülebilir bir geleceğe giden yolun ana hatlarını ortaya koyuyor. Çoklu krizleri yaşadığımız bugünlerde, torunlarımıza ve çocuklarımıza iyi bir hayat miras bırakabilmemizin tek yolu tevazu ile yaşamaktan geçiyor. Bu açıdan Mizan, İslam dininin aktif bir çevre sorumluluğu çağrısında bulunduğunu bizlere hatırlatan güçlü sesi temsil ediyor.”
Bizi Takip Edin