‘Afet Dayanıklılığı İçin Yurttaşın Sözü’ Projesi Başladı
Yurttaşlık Derneği, 'Afet Dayanıklılığı İçin Yurttaşın Sözü' projesini hayata geçiriyor. Afetlere hazırlık sürecinde toplumsal dayanıklılığı ve yerel politikalara yurttaş katılımını amaçlayan projenin açılış toplantısı 24 Nisan’da çevrim içi ortamda yapıldı.
“Afet Dayanıklılığı İçin Yurttaşın Sözü” projesi yerel yönetimlerin afetler karşısında dirençli kentler yaratılması konusunda ne gibi roller üstlenebileceği; afetler karşısında sivil dayanışma pratiklerinin güçlendirmek ve afet yönetimi planlarında sivil katılımı artırmak için ne gibi çalışmalar yürütebilecekleri soruları etrafında şekilleniyor.
Proje, nihai olarak afet riskleri karşısında dayanıklılık sağlayacak yerel politikaların hayata geçirilmesi için aktif yurttaş katılımını desteklemeyi amaçlıyor.
Projeye Marmara Denizi çevresindeki havzalarda ve Mersin’de yaşayan yurttaşların ve afetlere karşı dayanıklı ve güvenli bir çevrede yaşamak hedefiyle faaliyet gösteren toplumsal girişimler katılım gösteriyor. Söz konusu kentlerdeki yerel yönetimler ile diyalog içerisinde afet dayanıklılığını güçlendirmeyi amaçlayan çalışmalar yürütülecek.
Toplumsal dayanıklılık alanında, yerel ve bölgesel kamu politikalarına sivil kapasiteyi entegre etmeyi amaçlayan Proje, ayrıca bu kentlerde afetler karşısında toplumsal dayanıklılığı artıracak yerel politikaların ve katılımcı planlama süreçlerinin uygulanması ve izlenmesinde sivil toplumun farkındalık ve bilgisini, ilgisini ve katılım kapasitesini artırmayı da hedefliyor.
Proje Açılışı 24 Nisan’da Yapıldı
24 Nisan’da yapılan proje açılış toplantısında, Marmara Denizi çevresindeki kentlerde afetlere karşı dirençlilik sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar; yerel yönetimler bu çalışmalara sağladığı katkı ve bölge belediyelerinin Stratejik Plan ve Faaliyet raporlarında kentin ihtiyaçlarının ne ölçüde gözetildiği konuşuldu.
27 Nisan 2023’te Postane İstanbul’da yüz yüze gerçekleşecek olan İstanbul Atölye çalışmasında, kent sakinlerinin afetlere karşı yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde çözüm üretebilmesinin yol ve yöntemlerine odaklanılacak.
Çalışma Havzaları
Projenin faaliyet alanı Marmara Denizi etrafındaki havzalarda ve Mersin ili ile sınırlandırıldı.
- İstanbul
- Mersin
- Çanakkale-Balıkesir (Kaz Dağları Havzası)
- Edirne, Tekirdağ, Kırklareli (Trakya Havzası)
- Kocaeli, Yalova, Bursa (Doğu Marmara Havzası
Proje Takvimi
- Ocak 2023 – Mart 2023: Masa başı çalışma ve koordinasyon toplantıları
- Nisan 2023 – Temmuz 2023: Açılış toplantısı ve çalışma gruplarıyla havza atölye toplantıları
- Eylül 2023- Kasım 2023: Havza çalışmaları çalıştayı ve kapanış toplantısı
Afet Dayanıklılığı için Yurttaşın Sözü Projesi ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin