SES Derneği Yeni Cumhurbaşkanı ve Siyasi Muhalefetten Kadın ve Eşitlik Bakanlığı Kurulmasını Talep Etti
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, yeni Cumhurbaşkanı ve siyasi muhalefet partilerine yönelik taleplerini dile getirmek amacıyla kadın örgütleri temsilcileri, aktivistler ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantının gündeminde yeni iktidarın kadın politikalarına dair beklentiler ve talepler yer aldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hüküm sürdüğü bir toplumsal düzen kurmak için çalışmalarına devam eden SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, seçime 39 gün kala, 15 Mayıs tarihinde göreve başlayacak yeni Cumhurbaşkanı ve iktidar partilerine taleplerini ulaştırabilmek için bir basın toplantısı düzenledi.
Yeni iktidara yönelik kadın politikalarına dair beklentilerin, son 10 yıldır kadın haklarındaki geri gidişin ve kurumsal yıkımın onarılması sürecinde yapılması gerekenlerin dile getirildiği basın toplantısında akademisyen ve yazar Serpil Sancar da bir konuşma yaptı.
‘Yeni İktidarın Kadın Politikaları Hakkında Beklentilerimiz Yüksek’
Toplantının açılış konuşmasını yapan SES Derneği başkanı Gülseren Onanç, “Cumhur İttifakı’nın kadın hakları karşıtı gerici, şeriatçı, despot, eril azınlıkların ittifakı olarak ortaya çıkışının 2010’dan bu yana gelen sürecin devamı olduğunu ve kurulmak istenen otoriter rejimin geldiği son noktada olduğumuzu görüyoruz. Ancak seçime 39 gün kaldı ve bu otoriter rejimin sonlanacağını biliyoruz. 15 Mayıs’ta göreve başlayacak yeni iktidarın kadın politikaları hakkında beklentilerimiz yüksek. Son 10 yıldır kadın haklarındaki geri gidişin ve kurumsal yıkımın onarılması sürecinde yapılması gerekenleri, yeni Cumhurbaşkanı ve siyasi muhalefet partilerinden taleplerimizi iletmek istiyoruz. Bu kapsamda üç büyük beklentimiz var: Birincisi 39 gün sonra gelecek olan yeni baharda Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmasını talep ediyoruz. İkinci olarak kadın sivil toplum örgütlerinin bütün karar alma ve politika üretme süreçlerine aktif olarak katılmasını ve üçüncü olarak da seçim listelerinde fermuar sistemi ile kadınların eşit temsilinin sağlanmasını talep ediyoruz” diyerek change.org üzerinden de bu konuya dair bir kampanya başlatarak talebi yükselteceklerini dile getirdi.
‘Dünyada Kadınların Siyasete Katılımında Nasıl Fark Yarattığının Sayısız Örneği Var’
Akademisyen ve yazar Serpil Sancar ise konuşmasında, “Kadınlar adına konuşulmasını “sizin sorunlarınızı biz biliriz, biz çözeriz” yaklaşımını çok eril bir yaklaşım olarak algılıyoruz. Dünyada kadınların siyasete katılımında nasıl fark yarattığının sayısız örneği var. Türkiye’de siyasi partiler kadınların siyasette eşit temsilinin önündeki engelleri kaldırmalı ve kadınların siyasette eşit ve aktif aktörler olması sağlanmalıdır. Cinsiyet eşitliğinin temel ilke olarak hayata geçirecek yöntemler (cinsiyet kotası, kampanya destekleri, hazine yardımları gibi) siyasal partiler ve seçim yasalarına konulmalıdır. Kadınları eşit oranda siyasal karar süreçlerine katılmalarını sağlayacak fermuar sistemi uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kapak görseli – illustrasyon: Nadia Grapes
‘Bu içerik Friedrich-Ebert-
Bizi Takip Edin