Anayasa Mahkemesi, DKK’ya Verilen ‘Dernek Yetkililerini Görevden Alma’ Yetkisini İptal Etti
Anayasa Mahkemesi (AYM) Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) denetim faaliyetleri kapsamında 'dernek görevlilerini görevden uzaklaştırma' yetkisini Anayasaya aykırı bularak iptal etti. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, AYM kararında, 'dernek kurma hakkının Anayasada düzenlendiğini" hatırlattı ve "kişi haklarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamayacağı' gerekçesiyle "görevden uzaklaştırma-açığa alma" yetkisini iptal etti.
2021’de yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile DDK’ya verilen yetkiler meslek odaları, sendikaları, kooperatifleri, birlikleri, dernek ve vakıfları da denetleyecek şekilde genişletilmişti. Söz konusu Kararname, DDK’ya denetim sırasında dernek görevlileri hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulama veya bu tedbirin uygulanmasını yetkili makamlara önerme yetkisi veriyordu.
DDK’nın bu yetkiyi kullanabilmesi ” denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunma,” “görevde kalması halinde kamu zararını artıracağının anlaşılması,” “suç delillerini karartılması” ve “kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülmesi” gibi gerekliliklerin bulunması gerekiyordu.
AYM’nin İptal Kararı DDK’nın Açığa Alma Yetkisine Dair
CHP tarafından “DDK’ya verilen yetkilerin iptali istemiyle” açılan davada, AYM Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeki “tedbiri uygulayabilir veya” ibaresinin Anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
Diğer bir deyişle, AYM’nin iptal kararı, DDK’nin dernek denetimleri sırasında Kararnamede belirtilen şartların gerçeklemesi durumunda dahi, DKK’ya “doğrudan açığa alma yetkisi” veren hükmün iptal edilmesi anlamına geliyor.
Bununla birlikte, DDK, yukarıda sıralanan gerekliliklerin bulunması durumunda, dernek yetkililerini “görevden uzaklaştırma tedbirini yetkili makamlara önerme yetkisini” kullanmayı sürdürecek.
AYM’nin kararı ile ilgili detayları içeren habere buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi Takip Edin