Kadın Mentorluk Yürüyüşü Kadın Dayanışmasını Büyütüyor!
'Farklı ortamlardan gelen, farklı birikimleri olan kadınların birbirlerinin sesini duyması kadın kimliğini çoğaltıyor, büyütüyor.' SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği bu yıl üçüncü kez Kadın Mentorluk Yürüyüşü düzenliyor ve daha önce hiç karşılaşmamış kadınları, Dünya Kadınlar Günü’nde 2 saat süren bir yolculuğa çıkarıyor. Yürüyüş Koordinatörü Ayla Sevand, yürüyüşle farklı birikimleri olan kadınların tanışmasının dayanışmayı büyüttüğünü ve ötekileştirmeden uzaklaştırdığını söylüyor.
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin Kadın Mentörlük Yürüyüşü 6 Mart 2022 Pazar günü İstanbul’un Şişli ve Ataşehir ilçelerinde gerçekleştirilecek. Yürüyüş, kadınlar arasında dayanışmayı geliştirmeyi ve kadınları ilham alacakları, ilham verecekleri kadınlar ile tanıştırmayı amaçlıyor.
Yürüyüşte, yaşamın farklı kademelerinde, farklı deneyimlerde, farklı yetkinliklerde, farklı yaşlarda olan kadınlar bir araya gelip eşleşiyor. Bu organizasyon ile kadınların birlikte yan yana yürüdükleri, birbirlerinin tecrübelerinden öğrendikleri, iki kadın arasında etkinlik süresince devam eden veya karşılıklı arzuya göre sonrasında da devam edecek olan mentor-menti ilişkisi kuruluyor.
Etkinliğin kadın dayanışmasına katkısını Kadın Mentorluk Yürüyüşü Koordinatörü Ayla Sevand ile konuştuk.
Kadın Mentorluk Yürüyüşü’yle kadınlara ne vaat ediyorsunuz? Neden katılsınlar yürüyüşe?
Bu çağrıyı kadınlar arasında dayanışmayı geliştirmek amacıyla yapıyoruz. Kadınları ilham alacakları, ilham verecekleri kadınlar ile tanışmaya davet ediyoruz. Başvuru formunu kadınları ortak konular üzerinden daha iyi eşleştirmek üzere tasarlıyoruz. Bu beraberlikte kadınlar kendi seslerini duyurabildikleri gibi bir diğer kadının da sesini duyabiliyorlar. Birbirlerinden güç alıyorlar. Farklılıklarımız içinde beraber oldukça farklı olanı ötekileştirme duygusundan uzaklaşıyoruz.
Geçen yıl etkinlik sonrasında online yapılan ankette, kadınlar bu buluşmanın beklentilerini karşıladığını (%97) belirtti.
Daha önce yaptığınız iki yürüyüşe katılan kadınlardan size gelen geri dönüşler nasıl?
Çok olumlu geri bildirimler aldık. İlk yıl etkinlik ertesinde yaptığımız ankete gelen cevaplarda yürüyüşün kendisine faydalı olduğunu (%89), konuşmayı istedikleri konuları aktarabildiklerini (%88), daha sonra yapılacak benzer bir etkinliğe katılmayı düşündüklerini (%93) belirttiler.
Geçen yıl etkinlik sonrasında online yapılan ankette bu buluşmanın beklentilerini karşıladığını (%97), bugün başlayan dayanışmayı sürdürmek istediklerini (%99), yeni bir perspektif kazandıklarını ya da yeni bir şey öğrendiklerini (%97) belirttiler.
‘Farklı Birikimleri Olan Kadınların Birbirlerinin Sesini Duyması Kadın Kimliğini Büyütüyor’
Bu sene etkinliğinizde farklı olan ne-neler var?
Bu yıl tekrar sokaktayız. Uzun pandemi döneminden sonra hepimiz açık havada birlikte olmayı özledik. İlk yıl Şişli ilçesinde buluşmuştuk, bu yıl ise hem Şişli, hem de Ataşehir olmak üzere 2 farklı ilçede buluşuyoruz.
Pandemi sürecini de dahil ederek, gerçekleştirdiğiniz iki yürüyüşten, kurumsal ve bireysel olarak, nasıl bir deneyim elde ettiniz? Gözlemleriniz neler?
Kadın dayanışmasının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha yaşadık. Duyguların, düşüncelerin, beklentilerin paylaşımının, iki kişinin birbirine ses olmasının ve iki kişi arasında sağlanan dayanışmanın güç verdiğini gördük. Birlikte olduğun kişinin seni can kulağıyla dinlemesi senin de paylaşmak istediklerini filtresiz aktarabilmeni beraberinde getiriyor. Farklı ortamlardan gelen, farklı birikimleri olan kadınların birbirlerinin sesini duyması kadın kimliğini çoğaltıyor, büyütüyor.
Hem mesleki anlamda hem kadın olarak ortak bir paydada ortak mücadele için uğraşıyormuşuz. Bireysel mücadeleyi nasıl ortak hale getirebiliriz, bunu konuştuk.
Yürüyüşe katılan kadınlardan, elde ettikleri deneyim ve kazanımlara dair bizimle paylaşabileceğiniz örnekler var mı?
Geçen yıl etkinlik sonrasında aldığımız video kayıtlarından örnekler veriyorum:
- Farklı sektörden biriyle konuşmak ufkumu açtı.
- Benim mesleğe ilk başladığın zamanki duygularımı, heyecanlarımı şimdi onda görüyorum. Çok başarılı bir eşleşmeydi. Çok güzel şeyler paylaştık.
- Farklı güçlü yanlarımızı birbirimize ilettik. Ben çok şey öğrendim.
- Hem mesleki anlamda, hem kadın olarak ortak bir paydada ortak mücadele için uğraşıyormuşuz. Bireysel mücadeleyi nasıl ortak hale getirebiliriz. Biraz bunu konuştuk.
- Birbirimize evimizin içini açtık.
- Bir o kadar aynıydık, bir o kadar da farklıydık. Bir puzzle parçaları gibi tamamladık birbirimizi.
- Bir arada olmamız, ses çıkarmamız ve dayanışarak var olmamız çok kıymetli.
- Çok şey öğrendim, umutlandım ve gurur duydum.
Anadolu kentlerine ve diğer büyükşehirlere de Kadın mentörlük yürüyüşleri yayılabilir mi? Kadın örgütleri ve kadınlar, SES Derneği ile bu konuda temasa geçiyor mu? Ortak faaliyetler yürütme konusunda bir gündeminiz var mı?
Geçen yıl Zoom ortamında buluştuğumuz için farklı kentlerden, farklı ülkelerden katılanlar oldu. Bu yıl 5 farklı şehirde yapmayı planlamıştık ancak koşullar elvermedi. Evet, kadın örgütleri ile görüşüyoruz. Gelecek yıl farklı kentlerde birlikte yürütmeyi hedefliyoruz.
‘Kadınlar Her Zaman Her Yerde Sürekli Yeni-Özgün Mücadele Pratikleri Geliştirdiler!’
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği ve Medeni Kanun gibi çeşitli düzenlemelerde “kadınların mevcut haklarının korunması için mücadele ve destek” çağrısı yapan kadın örgütlerinin durumu da dikkate alındığında, daha fazla ve bundan öncekilerden farklı olarak ne yapılabilir sizce?
Kadın dayanışmasını güçlendirmeliyiz. Sesimizi daha iyi duyurabilmeliyiz. Kısaca İstanbul Sözleşmesi dediğimiz ‘Kadına Karşı Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi’ Sözleşmesinden çekilmenin sonuçlarını ve Medeni Kanun’da yapılmak istenen değişikliklerin toplumsal sonuçlarını çok iyi anlatmalıyız. Bu değişikliklerin yalnız kadınların sorunu olmadığını, aile başta olmak üzere tüm toplumu ilgilendirdiğini, demokrasi ve insan haklarının ihlali olduğunu her yerde, farklı şekillerde duyurmalıyız. Kadınlar her zaman her yerde sürekli yeni-özgün mücadele pratikleri geliştirdiler. Bu konularda da farkındalık yaratacak pratikler geliştirilecektir.
Bizi Takip Edin