3 Van Gölü Büyüklüğünde Sulak Alanın Kurumasına Karşı 500 Bin İmza!
Bugün Dünya Sulak Alanlar Günü. Türkiye'de son 50 yılda kuruyan sulak alanlardaki su kütlesi miktarı 24 Eğirdir Gölü veya 3 Van Gölü büyüklüğünde. Change.org Türkiye, Dünya Sulak Alanlar Günü’nde yurttaşların ve kurumların sulak alan korumayı hedefleyen 30 kampanyasını bir araya getirdi. Bu kampanyalara 500 bine yakın kişi imza attı.
Sulak alan ekosistemleri hakkında dünyada farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 2 Şubat’ta kutlanan “Dünya Sulak Alanlar Günü” bu sene ülkemizde 25. yılını kutluyor. Bilim insanları Türkiye’de son 50 yılda kuruyan sulak alanlardaki su kütlesi miktarının 24 Eğirdir Gölü veya 3 Van Gölü büyüklüğünde olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin de onayladığı Ramsar Sözleşmesi’ne üye 171 ülkede kutlanan ve sulak alanların öneminin altını çizen “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” son yıllarda bu alanlarda yaşanan biyolojik çeşitlilik kaybına dikkat çekiyor.
Türkiye sulak alan ekosistemleri açısından çok zengin bir ülke; farklı özellikle onlarca uluslararası öneme sahip sulak alan bulunuyor. Bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu alanların 14’ü Ramsar Alanı, 59’u Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve 20’si Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan statüsüyle koruma altına alındı. Ancak bu alanlar ve koruma statüsü olmayan diğer önemli sulak alanlar kurumaya ve yok olmaya devam ediyor.
Change.org Türkiye, sulak alanların korunması için bireyler ve STK’lar tarafından başlatılan kampanyalar arasından en fazla imzalananları, Change.org/SulakAlanlar adresinde bir araya getirdi. Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinde yer alan sulak alan ekosistemlerinin ve bu bölgelerde yaşayan canlıların zarar görmesini engellemeye yönelik kampanyalar arasında İztuzu Kumsalı, Seyfe Gölü, Tuz Gölü, Nemrut Krater Gölü, Gediz Deltası, Salda Gölü, Muğla’daki Tuzla Sulak Alanı ve Kuzey Ege Bölgesi’nde bulunan Akçay Sulak Alanı’nı korumak için başlatılan kampanyalar öne çıkıyor.
Türkiye’de kurumakta olan sulak alanlardan biri, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü sayılan Tuz Gölü. NASA, Tuz Gölü’nün farklı yıllardaki uydu görüntülerini paylaşarak gölün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan, 6000 kuş yuvalama alanı ve 279 bitki ve bakteri çeşidine ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nün kurumasının nedeni, hem iklim krizi hem de yanlış uygulamalar.
Kurumaya yüz tutan Muğla Milas’taki Bargilya Tuzla Sulak Alanı ise ülkemizin yaşayan son lagünlerinden. Kuzeyinde Güllük Deltası ve güneyinde Salih Adası ile beraber bir Önemli Doğa Alanı’nın tam kalbinde. Lagün olması nedeniyle kıyıları tuzlu suya adapte olmuş canlı yaşamına yuva.
Yine kurumaya yüz tutan Akçay Sulak Alanı Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 491 kuş türünün %34’üne ev sahipliği yapıyor. Akçay Sulak Alanı’nı kaybetmek yalnızca Edremit Körfezi’ni değil Saros’tan Gediz’e tüm Kuzey Ege kıyı sulak alanlar sisteminin anahtar bir halkasını kaybetmek anlamına da geliyor.
Siz de Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Change.org/SulakAlanlar adresinde yer alan Türkiye’nin sulak alanlarının korunması için bir araya getirilen kampanyalara destek verebilirsiniz.
Bizi Takip Edin