Kırsal Yaşam, Zen, Nedircikler, Haiku ve İnan Mayıs Aru
Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta bir ilke imza atıyoruz ve 51 programdır ilk defa insan dışında bir hayvan konuk ediyoruz. 15 yaşına birkaç gün önce giren köpek dostumuz Haiku, hayat arkadaşı İnan Mayıs Aru ve yaşı itibarı ile ninemizin bir ömürlük yaşantısından kesitleri dile getirme imkanı bulacağız. Haiku’nun, kendisini, ‘Doğada öğrenci, köyde bahçıvan, Nedircik Yayınları’nda yazar/editör/yayıncı’ şeklinde tarif eden hayat arkadaşı Mayıs Aru ile vicdani ret, çeviriler, zen, kağıt yapımı, kırsalda hayat konularından dem vururken tüm bu süreçleri yerinde deneyimlemiş ninemizin ekoloji yolculuğuna da şahitlik edeceğiz.
Sohbetimize Haiku ile tanışma süreci ile başlıyoruz. 2008’de, o dönem yaşadığı Fethiye’nin bir köyündeki arkadaşının köpek dostunun 13 yavrusunun doğması ile başlıyor Haiku ile Mayıs’ın macerası. Mayıs, başka bir canlının sorumluluğunu üstlenemeyeceği iddiası ile 2 haftalık yavruyu sahiplenmek istemese de, yerleştiği evden çıkmayı reddederek bu seçimi tek başına üsteniyor Haiku.
Köpek dostumuz Haiku’nun ismine ilham olan Japon şiir sanatına daha önce de bir programımızda yer verme imkanı bulmuştuk. 19 Şubat 2021’deki Caretta’ya konuk olan Güneşin Aydemir ve Burcu Meltem Arık ile Victor Ananias’a ithaf edilen “Çamtepe’nin Küçük Haiku Kitabı’nı konuşurken değindiğimiz bu şiir sanatına bir senenin ardından Mayıs Aru’nun gönlünden de bakıyoruz.
17 yaşından bugüne dönem dönem ara vermiş olsa da deneyimlediği Zen ve Zazen sürecinden de söz ediyor Mayıs. Bir meditasyon biçimi olan Zazen’in olduğun anda bulunmak ve nefesini takip etmek üzerine kurulu olduğunu, bu durumun da en temelde kendimiz ve dünya ile aramızdaki bağlantıyı sağladığını dile getiriyor.
2012’den beri kırsalda, kendi kendine yeterli minimal bir yaşam sürdürdüğünü, bu bağlamda kendi kağıdını kendi mürekkebini üretme deneyimlerinin sonucunda hakim olduğu İngilizce dili üzerinden paylaşmak istediği şiirleri, düz yazıları, haikuları aktarabilmek için Nedircikler isminde kendi çapında bir yayıncılık faaliyetine başladığını da aktarıyor Mayıs Aru.
Yavaş Yayıncılık ilkesini şiar edinen Nedircikler’in bugüne kadar beş yayını çıkabilmiş durumda: Nedircikler Dergisinin 2 sayısı, Max Caffard’ın “Zenanarşi” kitabı, Zen Budizmin Japonya’daki kurucularından Dögen tarafından yazılmış, “Genjokoan” ve kendi metinlerinden oluşan, “Yaban Diyarlar Gezmeni”. Nedircikler yayınlarını Instagram hesabı üzerinden inceleyebilirsiniz.
Programın sonunda Hayvan Hakları Yasası kapsamında sahipli hayvanlara çip takma zorunluluğu getirilmesi konusuna da eğilme imkanı buluyoruz. Kırsalda, doğada 15 yıl boyunca herhangi bir kısıtlamaya bağlı kalmadan Haiku ile birlikte yaşadıklarını belirtiyor Mayıs ve ekliyor, “Ben kendime, çocuğuma yaptırmayacağım bir şeyi köpeğime de yaptırmak istemiyorum. 15 yaşına kadar buna ihtiyaç duymadık. Mevcut durum bütün canlılara; ağacından kuşuna, hatta sokaktaki dostlarımıza kedilere, köpeklere kadar saldırıyor. Sırf Haiku değil, tüm canlılar kendi ailemize hatta ekolojinin Yunancadan gelen kökü “oikos” yani “yuva” kelimesinden hareket edersek kendi yuvamıza dahil. Onlara da sahip çıkmak, onlarla birlikte bir yaşam oluşturmak hepimizin boynunun borcu diye düşünüyorum.”
Bizi Takip Edin