2021’in SES Getiren Kadınları İlham Verdi!
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak üzere, eşitlik ve dayanışma değerlerini savunan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, 2021 yılında kadınlara ve kadın mücadelesine ilham veren 21 kadını ödüllendirdi. Aralarında EŞİK Platformu adına Hülya Gülbahar, Hacer Foggo, İkizdere direnişinin öncüsü kadınlardan Ayşe Albayrak ile Taliban’a karşı direnen tüm Afgan kadınların bulunduğu 21 kadın 2021'de kadınlara ilham ve cesaret verdi.
20 Ocak 2022’de Pera Müzesi’nde yapılan ödül töreninde, 2021 yılında dünyadaki kadın hakları mücadelesinde veya cinsiyet eşitliği çabasında öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan Türkiye ve dünyadan 21 kadın, kadın örgütleri tarafından seçildi.
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç hem SES’in hem Eşitlik Adalet Kadın Platformu’nun hikayesini paylaştı:
“Bizim dünyayı daha iyi yere çevirecek olan kadın hikayelerini herkesle paylaşacağımız bir platform kurmalıyız dedik ve kadın haberciliği platformu kurduk, Eşitlik Adalet Kadın Platformu’nu 2018’de kurduk. Biz bu habercilikle aslında umut yolculuğuna çıkıyoruz. Kadınların sesini yükseltmek ve geleceğe yönelik direnişi örgütlemek, bizim için çok değerli. Biz SES’te bunu yapıyoruz. Ancak böyle geleceğe umutla bakabiliyoruz. Bugün 21 hikayede aslında bu karanlık dünyayı aydınlatacak yıldızları topluyoruz.”
SES Yılın Kadınları: 21. Yüzyıla İlham Veren 21 Kadın
- İkizdere direnişinin öncüsü kadınlar adına Ayşe Albayrak,
- Taliban’a karşı direnen tüm Afgan kadınlar,
- Paris’in ilk kadın belediye başkanı seçilen Anne Hidalgo,
- BioNTech’in kurucularından Dr. Özlem Türeci,
- A Milli Kadın Voleybol Takımı adına Eda Erdem,
- 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları şampiyonu Busenaz Sürmeneli,
- Deneyimli gazeteci Çiğdem Toker,
- Diyarbakır’ın tek kadın muhtarı Dilek Demir,
- Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) adına Hülya Gülbahar,
- Boğaziçi direnişi adına Boğaziçili kadın öğrenciler,
- “Burada aşk var, umut var” diye haykırarak polislerin önünde yürümesiyle geçen yılın simge isimlerinden biri hâline gelen Alman şarkıcı ve söz yazarı Liana Georgi,
- Şanlıurfa Konuklu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki hentbol oyuncusu Merve Akpınar,
- 2021 yılında Dünya Ticaret Örgütü’nün tarihindeki ilk kadın ve Afrikalı genel direktörü olan Ngozi Okonjo-Iweala,
- Uzun yıllar kent yoksulluğu ve insan hakları alanında yaptığı saha araştırmalarıyla gazetecilik faaliyeti yürüten Hacer Foggo,
- Kadın cinayetlerine karşı sesiyle sanat dünyasında önemli bir farkındalık yaratan Ezgi Mola,
- Beyaz Çarşamba Hareketi adına Masih Alinejad,
- Urfa Adliyesi önünde başlattığı “Adalet Nöbeti”ni aylardır devam ettiren Emine Şenyaşar,
- Jeff Bezos’la boşanmasının ardından aldığı tazminatla dünyanın en zengin kadınlarından biri olan MacKenzie Scott,
- Şili’de feminist anayasa mücadelesi veren kadınlar adına Elisa Loncón Antileo,
- Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz
- Polonya kadın hareketi adına Women’s Rights Center.
Ayşe Albayrak: “İkizdere sadece İkizderelilerin değildir, tüm Türkiye’nindir. Bu yüzden herkesin destek vermesini istiyoruz. Bizim doğamızı, yaşam alanımızı, nefes alacak alanımızı bizden almasınlar.”
Çiğdem Toker: “İktidarın ve sermayenin karşısında eğilmeden icra edilen gazetecilik, kaçınılmaz olarak özgürlük, eşitlik, çoğulculuk ve toplumsal barışın yanında konumlanır.”
Hülya Gülbahar: “EŞİK olarak sadece Türkiye siyasetini değil, Türkiye’yi dönüştürmek istiyoruz. Yeni bir siyaset ortamı yaratılıncaya, yeni Türkiye’nin yeni anayasası yazılıncaya kadar EŞİK Platformu’nda birlikte olmayı hedefliyoruz.”
Emine Şenyaşar: “Adalet yok, zulüm devam ediyor. Adalet için her yere gittim. Bize yapılan zulüm görülmüyor. Herkes bu zulme dur desin artık.”
Hacer Foggo: “Onların boyunlarında yoksulluk halkasını çıkaracaklar… Lütfen bulunduğunuz her yerde dayanışmayı çoğaltın. Dayanışma yaşatır! Umut var!”
Bizi Takip Edin