Sivil Toplumda Fon Tartışmalarının Son Örneği: ROMACTED II Programı
Sivil toplumda fon alan sivil toplum kuruluşlarına dair tartışmalara geçen hafta bir yenisi eklendi. CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu, Avrupa Birliği ROMACTED II Programı’nın 'Roman vatandaşlar için kullanılmadığı ve Romanlar açısından sürdürülebilir sonuçlar doğurmadığı' iddiasını soru önergesiyle Meclise taşıdı. İddiaların hedefinde olan Sıfır Ayrımcılık Derneği, soru önergesinde yer alan iddialara Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun ortak açıklamasını paylaşarak yanıt verdi.
Türkiye’de yurt dışından fon olan sivil toplum kuruluşlarına dair çeşitli iddiaların ortaya atılmasına ve söz konusu kuruluşların farklı suçlamalara maruz kalmasına en güncel örneğini Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin ROMACTED II Programı (Yerel Düzeyde İyi Yönetişimin ve Romanların Güçlendirilmesinin Teşvik Edilmesi) kapsamında aldığı destek oluşturuyor.
Geçen hafta CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, ROMACTED II Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nden “Roman vatandaşların demokratik katılımının arttırılması” amacıyla Türkiye’ye gönderilen hibenin “Roman vatandaşlar için kullanılmadığını ve Romanlar açısından sürdürülebilir sonuçlar doğurmadığını” iddia etmişti. İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi veren Purçu ayrıca, “Program kapsamında Türkiye’ye hibe edilen bütçe miktarının yıllık 7.000.000 Euro” olduğunu da iddialarına eklemişti. Purçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da “Ey Belediyeler Birliği ve ilgili STK’lar, Roman vatandaşlarımız için gönderilen 7 Milyon Euro’luk fonu ne yaptınız?” sorusunu yöneltmişti.
İddiaların hedefinde programın Türkiye’de yerelde yürütülmesinden sorumlu olan Sıfır Ayrımcılık Derneği var. Dernek, Purçu’nun iddialarına Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Program hakkındaki resmi bilgileri paylaşarak yanıt vermeyi tercih etti.
‘Hibe Edilen Miktar 7 Milyon Değil 725 Bin Euro’
Buna göre, ROMACTED II Programı kapsamında Türkiye’ye sağlanan fonun Purçu’nun soru önergesinde belirttiği “7 milyon değil 725 bin Euro” olduğu ve bu hibeden Sıfır Ayrımcılık Derneği’ne ayrılan yıllık bütçenin “33 bin Euro” olduğu bilgisi paylaşıldı.
Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun yaptığı ortak açıklamada ayrıca ROMACTED II Ortak Programı’nın “yerel düzeyde iyi yönetişim uygulamalarının yaygınlaştırılması ve Roman vatandaşların güçlendirilmesinin desteklenmesi” amacıyla hayata geçirildiği” ve “Ortak Program çatısı altında” Türkiye’ye ayrılan hibenin “çalışan kolaylaştırıcıların ve uzmanların, yol, konaklama ve ofis çalışanı gibi giderleri için kullanılmakta” olduğu bilgisi paylaşılıyor.
Bu olay, Türkiye’de özellikle yurtdışından fon alan sivil toplum kuruluşlarına yönelik suçlamalar, alınan hibe miktarları, hibenin kullanıldığı kalemler gibi kamuya açık olan bilgilerin bile kimi zaman yanlış şekilde iddia konusu olmasının ve iddialara verilen resmi yanıtların bile çoğu zaman iddia sahipleri tarafından tekzip edilmediğini son örneğini oluşturdu.
Hatırlanacağı gibi, Türkiye’de Chrest Vakfı’ndan fon alan sivil toplum kuruluşları ve medya organları da geçtiğimiz yaz benzer suçlamalara maruz kalmıştı. Sivil Sayfalar olarak Sunay Demircan ile konu hakkında yaptığımız röportajda Demircan, “fon alan STÖ’lerin ‘hainlik’ paranoyasından kurtulması” gerektiğini söylemiş, ilke ve değerlere uygun kullanılan fonlar STÖ’lerin sivilliğine zarar vermez” tespitini yapmıştı.
ROMACTED Programı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşılabilir.
Bizi Takip Edin