İzmir Barbaros Köyü ile Antakya Asi Nehri’nin Su Hikayeleri
Caretta Ekolojik Ahval’in 2022 yılındaki ilk programında İzmir ve Antakya'dan dört konuğumuz ile 'Suya Anlatılan'ın dışında, 'Su ile Anlatılan' hikayelerin peşine düşüyoruz. Antakya'daki Asi Nehri'ni, Akış Hikayeleri (Flow Tales) Kolektifi'nden Ebru Bingöl ve Erinç Ulusoy'dan; İzmir Urla'ya bağlı Barbaros Köyü'nü ise 'Barbaros Su Kültürü Mirası Girişimi'nden Burcu Ertunç ve Hazal Öztetikler'den dinliyoruz.
İki ayrı bölgeden suya dair iki farklı hikaye. Antakya Asi Nehri’nin bolluğu bir yanda, İzmir Urla yarımadasının içinde kalan Barbaros Köyü sakinlerinin suya ulaşmak için kuyular açma, açılan her kuyu için farklı ritüeller geliştirme öyküsü ise diğer yanda.
Flow Tales (Akış Hikayeleri) ile Barbaros Su Kültürü Mirası’nı ortak paydada buluşturan ise Kültür için Alan’dan kendi projelerine destek almış olmaları.
Antakya Asi Nehri’nin Akış Hikayeleri: Flow Tales
Antakya Asi Nehri’nın Akış Hikayesi projesinin temeli dört sene önce Ebru Bingöl’ün; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne akademisyen olarak dahil olması ile başlıyor.
Asi Nehri ile şehrin kurduğu ilişkiyi yerinde gözlemleyen Bingöl, nehrin unutulmaya yüz tutmuş hatırası ile peyzaj değerini küresel akış hikayeleri ile ortaklaştırma gayesi ile İtalyan kolektif Paesaggi Migranti ile iş birliğine gidiyor. Sinema alanında çalışmalar yürüten bir başka akademisyen Erinç Ulusoy’un katılımı ile de Akış Hikayeleri’nin bir belgeseli ortaya çıkıyor.
Akış Hikayeleri belgeseli ve proje kapsamında gerçekleştirilen Su Oturumları’na Flow Tales Youtube sayfasından ulaşabilirsiniz.
Barbaros Su Kültürü Mirası Girişimi
Barbaros Köyü sakinleri Burcu Ertunç ve Hazal Öztetikler, yine köyde yaşayan grafik tasarımcı Bircan Akay’ın da katılımı ile Urla’ya bağlı köyün tarih boyunca yaşadığı su sorununa getirdiği çözümler üzerinden geliştiriyor Barbaros Su Kültürü Mirası Girişimini.
Köyün çevresindeki sarnıç ve kuyuları gösteren bir haritalandırma çalışması sonucu “Su Mirası Haritası” ortaya çıkıyor öncelikle. 13 kilometrelik alandaki iki yüzü aşkın kuyunun yerini gösteren bu çalışmaya koşut olarak köylülerin anlatımı üzerinden hangi kuyuda kına hangi kuyuda çamaşır yıkanır, yöresel ağızla ‘Epçecik’ ya da yağmur duası ne şekilde uygulanır, kuyudan nasıl su getirilir gibi ritüellere dair illüstrasyonlar ile de suyun bulunuş hikayesinin tarihi görselleştiriliyor.
Su Kültürü Mirası’na sanatçı dokunuşu da gerçekleşiyor Barbaros’ta. Pratika Sanat Grubu üyeleri köyde kalıcı yeryüzü sanatı eserleri bırakırken, doğa sanatçıları için açık bir çağrı da yapılıyor proje kapsamında.
İlgili Linkler
Flow Tales, Akış Hikayeleri web sitesi
Bizi Takip Edin