‘Tarım Bakanlığı Hayvan Hakları Aktivistlerinin Kazanımlarını Yok Sayıyor!’
Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu (HADMEK) deneylerde kullanılan hayvanlar ile ilgili usül ve esasları belirleyen bir kurum. Bu kurumun 21 üyesi var, mevzuata göre bu üyelerden biri “hayvanları koruma alanında çalışan bir sivil toplum örgütü temsilcisi” olmalı. Ancak kurula, hayvanların lehine çalışacak üye olarak Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği seçilmişti. Bu derneğin amacı hayvan deneylerini geliştirmek yani amaçları hayvanları korumaktan çok çok uzak.
2018 yılında HADMEK’in mevzuata aykırı üye seçimi ile ilgili Ankara 11. İdari Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava açılma sürecinde 2019 yılında aramızdan ayrılan hak savunucusu yol arkadaşımız Burak Özgüner’in çokça emeği bulunuyordu. Burak o dönem Sivil Sayfalar’a yazdığı HADMEK’te neler oluyor? başlıklı yazısında “HADMEK’e girmeye çalışmamız, bir sivil toplum mücadelesi, hukuksuzluğa karşı çıkış” demişti. Çünkü ortada açık bir hukuksuzluk vardı ve bunun sonucunda da davadan “hukuka uyarlılık yok” kararı çıktı. Bakanlık dava sonucunu istinafa taşıdı, istinaf mahkemesi daha önce verilen kararı onadı. Böylece 3 yıldır verilen mücadele kazanıldı.
Bunun üzerine Deneye Hayır Derneği, Bakanlığa “mahkeme kararına uyup uymayacaklarını”, “şu anki STK temsilcisinin kim olduğunu” sordu. Yaban Hayatı Daire Başkanlığı’nın verdiği cevap ise endişeye sebep oldu. Cevapta, HADMEK’in çalışma usul ve esasları ile ilgili mevzuatta değişiklik yapmak için çalışıldığı, sürecin devam ettiği belirtiliyordu.
Deneyimlerimizden biliyoruz ki bugüne kadar Bakanlık yaptığı yönetmelik değişikliklerinde ya da hazırladığı yönetmeliklerde asla hayvanların tarafında olmadı. Bu yüzden hukuk karşısında elde edemedikleri sonuca ulaşmak için mevzuatı değiştirmek istiyorlar. Yönetmelik taslağı elimizde değil ; bu yüzden net birşey söyleyemiyoruz ancak yönetmelikte bulunan “hayvanları koruma alanında çalışan bir sivil toplum örgütü temsilcisi” ibaresinin değiştirerek hayvanları koruyan bir STK’nın kurulda bulunmasını engellemeye çalışacaklarını düşünüyoruz.
İstediği olmadığında kanunları eğip bükerek amacına ulaşmak devlet geleneği haline geldi. Burada duygusal ve fiziksel acıyı hissedebilen, kendini savunamayan hayvanlardan bahsediyoruz. 21 kişinin içinde bu canlıları savunacak bir kişiyi bile görmek istemeyen, “benden olmayanı bir şekilde alt ederim” diyen bir bürokrasi karşısında her seferinde dehşete düşüyoruz.
Hayvan Düşmanlarını Değil Hayvanları Koruyan Bir Dünya İçin Mücadeleye Destek Olun
Biz hayvan deneylerini işkence olarak tanımlıyoruz ve sadece 2020 yılında, Türkiye’de 209 bin 212 hayvan üzerinde deney yapılmış. Kapatılmayı, üzerinizde ilaçlar denenmesini, kesilip, biçilmeyi, türdeşlerinin ölümünü izlemeyi ve bunların yaratacağı dehşeti düşününce duygulu varlıklar olan hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin neden işkence olduğunu anlayabilirsiniz. Bizler tabii ki tüm hayvan deneylerinin son bulmasını, tüm kafeslerin kırılmasını istiyoruz.
Bu kurulda olmak ise hayvan deneyleri ile ilgili denetimleri yapan, ilkeleri belirleyen bir kurumun şeffaflığının sağlanması ile ilgili. Hayvanların hayatları ile ilgili söz söyleyen bir kurumun işkenceye maruz kalan hayvanları savunacak bir kişiye bile tahammülü olmaması kabul edilemez.
Üstelik hayvanlar üzerinde test edilen ilaçların %92’sinin yan etkileri yüzünden piyasaya bile sürülmediği; kişilerin sadece akademik kariyer için hayvan deneyi yaptığı biz düzende tabii ki aktivistler bu kurulda olmak ve hayvanların haklarını savunmak isteyecek.
Hak savunucularını görmek bile istemeyen, kibirli bürokratlar tarafından yönetilen kurumlar yüzünden hayvanların yaşadığı acılar katlanarak artıyor. Hayvan hakkı savunucuları olarak her gün skandal uygulamalar görmekten, yozlaşmış kurumların hukuksuz uygulamalarından bıktık.
HADMEK’e usulsüz bir şekilde seçilen üyenin çalışma süresi boyunca alınan kararlar iptal edilmeliydi, Bakanlık bunun yerine aktivistlerin yıllardır verdikleri hukuk mücadelesini yok etmeyi seçiyor. Türkiye’de hak mücadelesi vermek gün geçtikçe zorlaşıyor. Kazanmak için her yolu deneyen, sivil toplumu düşman olarak gören bu yapılar değişmediği sürece hayvanlar da insanlar da doğa da kurtulamayacak. Bizler tabi ki bu hukuksuzluk karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz, lütfen sizler de hayvanların yaşadıkları bu adaletsizliğe sessiz kalmayın. Hayvan düşmanlarını değil hayvanları koruyan bir dünya için mücadeleye destek olun.
Bizi Takip Edin