‘Yok Oluşu Seçme’ Kampanyası Desteğinizi Bekliyor
Dünya genelinde iklim krizi ile mücadelede yoksullar için taahhüt edilen her 1 dolara karşılık, iklim krizini kalıcılaştıran fosil yakıt sübvansiyonlarına 4 dolar harcanıyor. UNDP (BM Kalkınma Programı) bu veriden hareketle, fosil yakıtlara yönelik sübvansiyonların kademeli olarak, adil ve eşitlikçi biçimde kesilmesi gerekliliğini savunan 'Yok Oluşu Seçme' kampanyası başlattı.
UNDP’nin yeni yayınlanan araştırmasına göre, petrol ile elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlara sübvansiyon sağlamak amacıyla dünyada her yıl 423 milyar ABD doları gibi yüksek bir meblağ harcanıyor. Bu tutar, haftaya başlayacak COP26 küresel iklim konferansı öncesindeki düğüm noktalarından biri olan yoksul ülkelerin iklim krizi ile mücadele edebilmesi kapsamında toplanması hedeflenen miktarın dört katı.
Öte yandan, bu sübvansiyonlar için harcanan para, dünyadaki herkesin COVID-19 aşı giderlerini ödemeye yetebilir veya dünya genelinde aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması için gereken yıllık tutarı üç kez karşılayabilir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, çevreye verilen zararın maliyetleri dahil olmak üzere dolaylı maliyetler de eklendiğinde, sübvansiyonların tutarı neredeyse 6 trilyon ABD dolarına ulaşıyor.
Bu çerçevede UNDP’nin araştırması, çeşitli bölgelerdeki bazı ülkelere ait başarı hikayelerini analiz ediyor ve fosil yakıt sübvansiyonu ve enerji fiyatlandırma reformlarının politika belirleyiciler tarafından desteklenmesine yönelik bir ‘araç seti’ de içeriyor.
‘Fosil Yakıt Sübvansiyonları Hem Verimsiz Hem de Adaletsiz’
UNDP Başkanı Achim Steiner, “Fosil yakıtları sübvanse etmek için halkın parasını kullanmak mantıklı mı?” sorusuyla fosil yakıt sübvansiyonlarının hem verimsiz hem de adaletsiz olduğuna dikkat çekiyor. IMF’ye göre, gelişmekte olan ülkelerde fosil yakıt tüketiminin desteklenmesi için harcanan kamusal kaynakların neredeyse yarısı nüfusun en zengin yüzde 20’lik kesimine yarar sağlıyor.
Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek G20 ve COP26 toplantılarının öncesinde UNDP’nin yayımladığı bu araştırma, fosil yakıt sübvansiyonlarına ilişkin yapılacak reform ihtiyacına yönelik artan farkındalık kapsamında lanse ediliyor.
‘Yok Oluşu Seçme’ Kampanyasına Destek Olun
UNDP tarafından, fosil yakıt sübvansiyonlarının insanlar ve gezegen üzerindeki zararlı etkileri konusunda farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen ‘Yok Oluşu Seçme’ kampanyasında, fosil yakıt sübvansiyonlarının iklim değişikliğine son verilmesine yönelik kaydedilen önemli ilerlemeleri sıfırladığına ve zenginlere yarar sağlayarak eşitsizliği şiddetlendirdiği gösteriliyor.
Bu kapsamda yayınlanan bir kısa filmde, dünyanın en bilinen nesli tükenmiş hayvanlarından biri olan dinozor, BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparak dünya liderlerini, fosil yakıt sübvansiyonlarından vazgeçmeye çağırıyor ve “Yok Oluşu Seçme” diyor. Kampanyaya dünyaca ünlü sanatçılar da destek veriyor.
“Yok Oluşu Seçme” kampanyası hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Kampanya kapsamında hazırlanan kısa filmi bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.
Bizi Takip Edin