İklim Krizi Mini Sözlüğü: Karbon Nötr, COP, IPCC, PPM ve Diğerleri
Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta iklim bilimi üzerine uzmanlaşmış bir fizikçiyi, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ı konuk ediyoruz. Levent Kurnaz ile COP26’nın hemen öncesinde 'Yeni Başlayanlar için İklim Krizi' temalı, minik bir 'İklim Krizi Sözlüğü' sohbeti gerçekleştiriyoruz.
26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, nam-ı diğer COP26, 31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow şehrinde başlıyor. 12 Kasım’a kadar devam edecek konferans sırasında yazılı/işitsel/görsel basından pek çok haber/duyuru/eyleme denk geleceğiz. İklim Krizi ile yeni ilgilenmeye başlayanlar için çözülmesi ilk başta hayli güç birçok tanım, kısaltma, isme rastlamak da olası. Levent Kurnaz hocamız ile bu güçlüğü bir parça aşma çabasına girişiyoruz bu hafta. İklim Modelleri, COP, IPCC, PPM, Fosil Yakıtlar, Karbon Nötr ve diğerleri…
2021 Nobel Fizik Ödülü iklim değişikliği alanında çalışan üç bilim insanına; Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi’ye verildi. Levent Kurnaz; Giorgio Parisi’nin de içinde yer aldığı “Kardar-Parisi-Zhang denklemi” üzerine 1993 yılında çalışmaya başlayarak iklim alanına kaydığını ifade ediyor. Syukuro Manabe ve Klaus Hasselmann üzerinde çalıştığı “iklim modelleri” alanı ise geleceğin iklimini bugünün verilerini kullanarak öngörme üzerine eğiliyor.
Programda iklim değişikliğinin atmosferdeki karbondioksit oranı ile ilişkisine, 1896’da İsveçli bilim insanı Svante Arrhenius’un bu ilişkiyi keşfinden bugüne atmosferdeki karbondioksit oranının 280 ppm’den 418 ppm’e çıktığına, bugün etkilerini hissetmeye başladığımız gelecekte bu etkilerin katlanarak artacağına şahit olacağımız iklim felaketlerinin insan faaliyetleri ile doğrudan ilişkisine değinme imkanı da bulduk.
Bizi Takip Edin