Tahtacıörencik ve Ötesi Projesi’ne Kırsalda Gönüllü Çağrısı

Ankara’nın kuzeybatısında yer alan Güdül ilçesinin Tahtacıörencik Köyü'nde devam etmekte olan doğa dostu üretime destek vermeyi amaçlayan “Krizler Döneminde Dayanıklı Gıda Sistemleri Oluşturmak: Tahtacıörencik ve Ötesi” projesine gönüllü destek verecek kişiler aranıyor. 20 Eylül-20 Ekim süresince 1 ila 3 hafta Tahtacıörencik'teki etkinlik ve atölyelere dahil olmak isteyenler için son başvuru tarihi 18 Eylül 2021.

Ankara’nın kuzeybatısında yer alan Güdül ilçesinin Tahtacıörencik köyünde, yıllar önce bir araya gelerek çeşitli değişim ve dönüşümlerin önünü açmış olan, gıda güvencesini ve gıda egemenliğini gözeten Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi’nde (TADYA) güncel bir süreç yaşanıyor.

Çiftçilerden köy halkına, türeticilerden sivil toplum gönüllülerine kadar geniş bir topluluğu kapsayan bu deneyimin ışığında, sizleri doğa dostu yaşamın, sosyal güvencenin, dayanışmanın ve agroekoloji uygulamalarının renkli hikayesine davet ediliyorsunuz.

Tahtacıörencik köyünde devam etmekte olan doğa dostu üretime destek vermeyi, kadim üretim havzalarındaki geleneksel bilgileri ortaya çıkarmayı ve Ankara geneli için küçük ölçekli üretim rehberi ve projeksiyonlar yapmayı amaçlayan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı GEF-SGP fonu tarafından desteklenen “Krizler Döneminde Dayanıklı Gıda Sistemleri Oluşturmak: Tahtacıörencik ve Ötesi” projesi, aynı zamanda doğa tabanlı çözümleri esas alarak bölgedeki sosyal ve ekolojik bilinci güçlendirmeyi de hedefliyor.

2021-2022 döneminde “Gıdamız Geleceğimiz!” mottosuyla hayat bulan bu çalışmalar kapsamında, yerel kaynakların farkındalıklı ve sürdürülebilir kullanımını hedefleyen yeni yaklaşımların hayata geçmesi ve bu esnada yerel halkın karar alma süreçlerine doğrudan dahil olduğu nitelikli kırsal dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Projenin kapsam, hedef ve faaliyetlerinin bir özetini Burada bulabilirsiniz.

Etkinliklerin Kapsamı

Doğa-dostu üretim yapan üreticilerin bağ ve bahçelerinde yapılacak envanter çalışmaları ve yerel yemek kültürü üzerine sohbetler

Agroekoloji, üretim boyutunda doğa-dostu tarım yöntemlerini içerir. Düşük dış girdili tarım, organik tarım, doğal tarım, permakültür, onarıcı tarım, biyodinamik tarım gibi çeşitli yaklaşımların önerdiği toprağı, biyoçeşitliliği ve insan sağlığını koruyan tarım teknikleri bunlara dâhildir.

Tahtacıörencik Köyü’nde yaptığımız uygulamalardan birisi, üreticilerle iletişim halinde olmak, böylelikle köyde geçirilen zamanda üretici ve köylülerle kadim üretim ve mutfak kültürünü ortaya çıkaracak sohbetler/röportajlar yapılacak. Üzüm nasıl budanır, tohumlar ne zaman toprakla buluşuyor, köyün yerel gıdaları nelerdir, nasıl işlenir ve pişirilir gibi onlarca sorunun cevabı ve altında yatan kültürel tarih aranacak.

Doğal döngüler ile ilgili çalışmalar, yerel meyve ağaçlarının tespiti-haritalanması

Tahtacıörencik’te yabani fındıktan, üzüme, mürdüm eriğinden, yerel elma çeşitlerine kadar onlarca farklı ağaç türü var. Bu ağaçları ortaya çıkarmak için bir eğitim alacak, sonra da dağlar ve nehir kenarlarında bu ağaçların peşine düşülecek. Toplanan bilgiler bir haritaya işlenerek elektronik ortama taşınacak ve kalıcı hale getirilecek.

Kompost, merhem, pekmez ve pestil yapımı atölyeleri

Doğa dostu üretimde olmazsa olmaz şeylerden biri de toprağı onarmak, iyileştirmek ve besin değerini yükseltmektir. Tahtacıörencik’te yapılan çalışmaların bir kısmı da kompost oluşturma ekseninde ilerliyor. Köyün yerel karbon ve azot kaynakları belirleniyor, üreticiler için en uygun kompost yapma yöntemleri ortaya çıkarılıyor. Sıcak, soğuk kompost, bokashi kompostu, çeşitli katmanlarla oluşturulmuş bahçeler, biyoreaktör… Birçok denemeye şahit olup hem atölyelere hem de uygulamalı eğitimlere dahil olman mümkün.

Belgesel ve film geceleri

Köyde uzun vadeli bir değişimin ve dönüşüm başladı, bu amaçla her hafta Cuma günü köylüler ve üreticilerle birlikte izleyerek yorumlanacak belgesel ve film listeleri var.

Hasat günleri

Hasat zamanı gelen meyve, sebze ve yeşillikleri dallarından beraber toplayarak üretim alanlarında, üretim, tüketim ve hasatın incelikleri hakkında konuşulacak.

Başvuru

  • Eğer bu çalışmalarda ben de olmalıyım diye düşünüyorsanız, 20 Eylül-20 Ekim süresince 1 ila 3 haftanı Tahtacıörencik’teki etkinlik ve atölyelere dahil olmak ve sorumluluk alabilmek için bu formu 18 Eylül’e kadar doldurabilirsiniz.
  • Seçilen kişiler belli olduğunda mail yoluyla geri dönüş yapılacak.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler