Kadın ve LGBTİ+ Örgütleri 10. Yaşında İstanbul Sözleşmesi’ni Birlikte Savunuyor
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin aktif mücadelesi sürüyor. 11 Mayıs 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılması ve Türkiye’nin Sözleşme’nin ilk imzacısı olması vesilesiyle başlatılan kampanyalarda, çekilme kararının geçersiz ve hükümsüz olduğu belirtiliyor; Cumhurbaşkanı ve hükümete karardan vazgeçme çağrısı yapılıyor.
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına ilişkin itirazlar, Sözleşme’nin hayata geçirilmesinin 10. yılında çeşitli kampanyaların hayata geçirilerek sesini yükselten kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin ortaklaşmasıyla, güçlenerek sürüyor.
“İstanbul Sözleşmesi 10 Yaşında” Kampanyası
300’ü aşkın kadın ve LGBTİ+ örgüt/platform/grup tarafından oluşturulan Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK tarafından başlatılan “İstanbul Sözleşmesi 10 Yaşında” kampanyasında, “her bir bireyin şiddetten uzak özgürce yaşama hakkını koruma görevini yerine getirmesi” gerektiğinin altı çiziliyor ve devletin yükümlülükleri hatırlatılarak, sorumlular göreve çağrılıyor.
EŞİK tarafından yapılan basın açıklamasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Yine EŞİK tarafından açılan istanbulsozlesmesibizim.org adlı web sitesinde, “İstanbul Sözleşmesi, kadınların şiddetten uzak yaşayabilmesi için devlete şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderme ve şiddeti önleme, erkek şiddetine karşı destek mekanizmaları oluşturma ve failleri etkin yargılayıp cezalandırma yükümlülüğü verir. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye kalkmak, devletin bu yükümlülüklerden caydığı anlamına gelir. Bu karar kadın düşmanlığını, homofobiyi, transfobiyi resmi siyaset olarak ilan etmek demektir. Tam da bu yüzden 1 Temmuz’da sokaktayız.” mesajı veriliyor.
“İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte” Kampanyası
Türkiye, Avrupa ve uluslararası alanda mücadele eden feminist örgütler ve LGBTİ+ örgütlerinin bir araya gelerek toplumsal cinsiyet karşıtı küresel saldırılara ve artan tehditlere karşı başlattığı “İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte” kampanyası ise toplumsal cinsiyet karşıtı küresel saldırılara ve artan tehditlere karşı kesişimsellik anlayışı ve uluslararası bir araya gelişlerle şekillendi.
Sözleşme’den geri çekilme girişimi, genel olarak insan haklarına, özelde de kadın ve LGBTİ+ haklarına yönelik küresel saldırıların sonucudur. Bu tür saldırılar, aynı zamanda sivil alanı daraltıp haklarımızı hayata geçirmemize engel olmaktadır.
“İnsan haklarının müzakere edilemez olduğunu ve bu konuda pazarlık yapılamayacağını vurguluyor ve söz konusu olanın yalnızca kadın ve LGBTİ+ hakları değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları ve demokratik ilkeler olduğunu da yineliyoruz.” denilen “İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte” kampanyasında sivil topluma, AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa kurumlarındaki karar alıcılara, AB Üye ülkeleri ve Avrupa ülkelerine, Türkiye Cumhurbaşkanına ve Hükümetine çağrı yapılıyor.
“İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte” kampanyasında Sivil Topluma, “Haklarımız ve toplumsal cinsiyet eşitliği için uluslararası kesişimsel mücadelemizi desteklemeye; toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları karşıtı politikalara ve söylemlere karşı koyarken, aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’ni ve onun benimsediği ilkeleri sürdürmek için ortak çabalarımıza katılmaya çağırıyoruz.” mesajı veriliyor.
“İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte” kampanyasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Siz de sosyal medya hesaplarınızdan, “İstanbul Sözleşmesi 10 Yaşında”, “İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte”, “Vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” sloganlarını kullanarak kampanyalara destek verebilirsiniz.
Öte yandan Türkiye’de 78 Baro, İstanbul Sözleşmesi’nin 10. Yılı kapsamında açıklama yayınlayarak, “Kadınları ve tüm dezavantajlı grupları korumasız bırakacak çekilme kararının geri alınması için yetkilileri göreve davet ediyoruz” mesajı verdi.
Bizi Takip Edin