“Kamusal Hayatın Sürebildiği Önlemler Gerekli”
Salgınla mücadeledeki tam kapanma önlemlerini değerlendiren Dissensus Araştırma kurucularından sosyolog Feyza Akınerdem, çocuklar başta olmak üzere herkes için, travmanın etkisini azaltacak bilgilendirme ve sosyallik ihtiyacına dikkat çekerek, kamusal hayatın devam edebildiği çözümlerin gerekliliğine işaret ediyor.
Sivil Meydan’a konuk olan Feyza Akınerdem, geçtiğimiz yıldan bu yana toplumun pandemi ve önlemlere ilgili bakış ve algılarını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl ‘iyiye gidiş’le ilgili bir beklenti olduğunu bunun da kısıtlamalarla başa çıkmasında etkili olduğunu belirten Akınerdem, “Evlerimizin ev, okul ve işyerine dönüşmesinin katlanılır tarafı beklentiydi. ‘Aşı, ilaç gelecek, tedavi yöntemleri gelişecek. İyiye gidiş olacak.’ Bu yıl iyiye gidiş duygusunu tamamen kaybettik. İlk kez bu kadar büyük bir kapanma oldu ve neyi beklediğimizi bilmeden bekliyoruz. Vakaların düşmesini bekliyoruz, onun dışında bir şey söylemek zor. Bu da toplumda umutsuzluk ve hayal kırıklığına dönüşüyor.” Dedi.
Kapanma Talep Edilirken Gözardı Edilenler…
Sivil toplum, akademi, tıp çevrelerinin salgınla ilgili kapanmalarda sadece ekonomik desteklere odaklanmasını, kamusal hayatın devamının göz ardı edilmesinin ‘zaaf’ olduğunu savunan Akınerdem, “Temasın, kamusal alanın sürmesinin, insanların ilişkilerini alıştığı bir şekilde hayatı sürdürmesinin de hayati olduğu gözden kaçtı. Kamusal alanın yok olması devletlerin de işine gelen bir şey oldu. Karmaşıklıkları, belirsizlikleri, demokratik talepleri karşılamak zorunda değiller artık. Bu açıdan devletlerden kapanma talep ederken neyi göz ardı ettiklerini tam göremediler.” Dedi.
Karantinanın salgının önlenmesinde kadim bir yöntem olduğunu ancak gelinen noktada başta çocuklar için sosyalleşmenin sürebileceği uygulamalar, çözümler geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Akınerdem, “Açık havada bulaşma riskinin çok düşük olduğu bilinmesine rağmen halen parklardan çocuk kovalama görüntüleri olması hepimiz için felaket. Geçmişin telafisi için ve gelecek için basit gündelik çözümler yerine hayal gücüyle hareket edilmesi gerekiyor. Sadece sınıfta öğretmenle öğrenci nasıl yüz yüze gelecek diye düşünüyoruz. O arada okulların bahçeleri tek tek otoparka dönüşüyor. Oysa açık hava sınıfları başta olmak üzere farklı çözümler geliştirilebilir. Çocukların arkadaşlarını arada sırada yüzyüze görmelerini sağlayacak etkinlikler ve travma etkisini azaltacak bilgilendirme ve sosyallik gerekli. Çocukların kamusal hayatı pandemide devam edebilmeli.” Dedi.
Bizi Takip Edin