23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Çocuklara Özel Açık Kaynaklar
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 102. yılında sivil toplum örgütlerinin ve diğer kuruluşların çocuklar için özel olarak hazırladığı içerikleri sizin için derledik. Her biri farklı bir konuda çocukların gelişimine katkı sağlayan kaynaklar, ebeveynlere de yol gösteren birer rehber niteliğine sahip.
UNICEF ve Dünya Bankasının verilerini esas alındığında, dünyadaki her 6 çocuktan 1’i derin yoksulluk içinde. Çocuk yoksulluğunun boyutu yetişkin yoksulluğunun iki katı.
Bu veriler ışığında, tüm çocukların erişimine açık olan, ücretsiz kaynaklara daha çok çocuğun ulaşabilmesi, pandemi sürecinde derinleşen eşitsizlikler nedeniyle, çok daha kritik hale geldi. Bu kaygılardan hareket eden STK’ların ve çeşitli kişi-kurumların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesi ile hayata geçirdiği ya da tekrar hatırlattığı açık kaynakları sıralıyoruz:
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) “Okuyan Bir Gelecek” projesini dijital platforma taşıdı. Okuyan Bir Gelecek Platformu, çocukları ve yetişkinleri nitelikli kitaplarla ve yayınevleriyle tanıştırırken çocukların dil gelişimini destekliyor.
TRT, çocuklar için çok özel bir 23 Nisan hediyesi hazırladı: “TRT Çocuk Kitaplık” . “TRT Çocuk Kitaplık” uygulamasında, çocuklar ücretsiz ve reklamsız olarak TRT Çocuk kahramanlarının kitaplarını ve daha birçok kitabı sesli dinleyebilecek. Buradan ulaşabilirsiniz.
Prof. Dr. Selçuk Şirin’in okulöncesi çocuklar için hazırladığı ve 1,5 yıldır geniş bir ekiple üzerinde çalıştığı “1500 Kelime Platformu” yayına açıldı. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.
Çocuklara doğa sevgisini ve çevre bilinci aşılamak için iki önerimiz var:
- Greenpeace Türkiye’nin çocuklara, “plastiğe boğulmayan bir gelecek bırakmak için onlara plastik kirliliğini anlatmak” için hazırladığı eğlenceli ve öğretici “Plastiksiz Gelecek Eğitim Kiti’ne” buradan ulaşabilirsiniz.
- UNDP Türkiye’nin çocuklara yönelik yaptığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları web sitesine ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliği bakışını kazandırmak ve Eşit Bir Yarın’a Uyanmaları için onlara buradan Eşit Masalları okuyabilirsiniz.
23 Nisan’ı müzik eşliğinde çocuklarla kutlamak isterseniz İnci Vakfı Çocuk Orkestrası ve Türkiye’nin dört bir yanından çocuk korolarının eşlik ettiği ve Candan Erçetin’in katkı verdiği konseri buradan izleyebilirsiniz.
Pandemide çocukları bilinçlendirmek için İstanbul Kent Konseyi’nin 24 Nisan 11.00 YouTube Canlı Yayın Kanalında “Meraklı Çocuklar İçin AŞI Rehberi” kitapçığının çocuklarla anlatılacağı programı buradan izleyebilirsiniz.
Ebeveynler ve Çocuk Hakları Alanında Çalışanlar İçin Kaynaklar
Farklı koşullarda büyüyen çocukların kent deneyiminin nasıl farklılaştığını, ihtiyaçlarının nasıl çeşitlendiğini Mekânda Adalet Derneği’nin (MAD) Mega Kentin Mini Yurttaşları filmini buradan izleyebilir; buradan İda ve Dondurma filmini seyrederek yaşadığımız kentlerin tüm çocuklara ne ölçüde sağlıklı ve dengeli, erişilebilir oyun alanları sağladığı sorunlara kulak verebilirsiniz.
Ya da yine MAD’ın hazırladığı Mekanda Adalet ve Çocuk sayısını buradan indirerek, çocuklar için daha adil mekânları yaratmaya yönelik görüşleri okuyabilirsiniz.
Önemsiyoruz Derneği’nin hazırladığı “Ebeveynler ve Çocuklar için Öğrenme ve Eğlence” dergisinin ilk sayısına buradan ulaşabilirsiniz.
Çocukların gelişimine katkı sağlamak ve her çocuğun eşit eğitim fırsatından yararlanmasını desteklemek isteyen bağışçılar için:
- Derin Yoksulluk Ağı’nın İstanbul’un en derin yoksul aileleri ve çocukları için sürdürdüğü çalışmalara buradan katkı sunabilirsiniz.
- Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) “Her Mahalleye Bir Yuva” projesine katkı sunabilirsiniz. KEDV’in Yoksulluğun nesilden nesile geçmesini önlemek için, Her Mahalleye Bir Yuva çalışması hakkında buradan bilgi alabilir ve destek olabilirsiniz.
Çocuklar ile ilgili geliştirilen politikaları, TESEV’in, çocuklara yönelik kent hizmetlerini ve yerel hizmetleri interaktif incelemek için Kent95 adlı veriye dayalı politika aracından inceleyebilirsiniz.
Bizi Takip Edin