OCHA İnsani İletişim Ağları ve Partnerlikler Haftası Online Yapılacak
Bu sene yedincisi gerçekleşecek olan OCHA partnerlik haftasına kırktan fazla insani iletişim ağı ve çatı kuruluş katılıyor. Geçtiğimiz yıllarda Cenevre’de yüz yüze pazartesiden cumaya bir haftaya sığdırılmış şekilde gerçekleşen etkinlik bu sene online olmasının avantajını da kullanarak 3 haftaya yayılmış durumda.
İnsani İletişim Ağları ve Partnerlikler Haftası’ndan ilk kez 2017 yılında haberdar oldum. 2018-2020 yılları arasında İHH İnsani Yardım Vakfı’nı temsilen Cenevre’de bu etkinliğe 3 kez katılım sağladım. Koronavirüs salgını sebebiyle bu sene online olarak gerçekleştirilecek etkinlik öncesi hazırlıklarımı yaparken Türkçe kaynaklarda etkinlik hakkında neredeyse hiçbir bilgi olmadığını fark ettim ve başlangıç mahiyetindeki bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Umarım bütün insani yardım çalışanları ve gönüllüleri için faydalı olur.
“Humanitarian Networks and Partnerships Week” (etkinlikten yazının devamında etkinliğin orijinal kısaltması ‘HNPW’ olarak bahsedeceğim) BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’nın (SDC) birlikte organize ettiği yılın en büyük insani yardım etkinliklerinden birisidir.
HNPW, Birleşmiş Milletler ajanslarını, sivil toplum kuruluşlarını, üye devletleri, özel sektörü, askeriyeyi, akademiyi ve insani işlerle bir şekilde bağlantısı olan bütün kesimleri bir araya getirmesiyle ön plana çıkmaktadır. Etkinlik boyunca pek çok insani iletişim ağı ve çatı kuruluş yıllık üye ve istişare toplantılarını gerçekleştirirken insani yardım çalışmalarının önündeki zorluklara ve çözüm yollarına ilişkin fikirlerini, tecrübelerini ve uzmanlıklarını paylaşır.
Kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu sene yedincisi gerçekleşecek olan OCHA partnerlik haftasına kırktan fazla insani iletişim ağı ve çatı kuruluş katılıyor. Geçtiğimiz yıllarda Cenevre’de yüz yüze pazartesiden cumaya bir haftaya sığdırılmış şekilde gerçekleşen etkinlik bu sene online olmasının avantajını da kullanarak 3 haftaya yayılmış durumda. HNPW 2021 etkinliği 19 Nisan’da BM İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un konuşmacı olacağı Resmi Açılış Oturumu ile başlayacak ve 7 Mayıs’ta son bulacak. Etkinliğe katılmak isteyenler aşağıdaki görsele tıklayarak kayıt olabilirler.
HNPW 2021 Etkinliğinde Öne Çıkan Konular
- İnsani Koordinasyon ve Yerelleşme Ajandası
- Öngörülebilir İnsani Yardım
- İnsani Yardım – Kalkınma ve Barış İnşası Üçgeni (HDP Nexus)
- Krizlerden Etkinlenmiş Topluluklara Hesap Verilebilirlik
- İklim Krizi ve Küresel Isınma
- Güvenlik Risk Yönetimini İnsani Yardım Çalışmalarına Entegre Etmek
- Küresel Salgında Acil Durum Müdahaleleri
- Daha Kapsayıcı Bir İnsani Yardım
- Kurum Kültürü ve Güç Dengeleri
HNPW etkinliğinin öne çıkan en önemli yönlerinden birisi de birbirinden bağımsız uluslararası çatı kuruluşların ve iletişim ağlarının yıllık istişare veya üyelik toplantılarını bu haftada gerçekleştirmeleridir. Bu sayede farklı tecrübelere ve uzmanlıklara sahip binlerce kişi bir hafta boyunca bir araya gelmektedir.
HNPW 2021’de Yıllık Toplantılarını Gerçekleştirecek Olan Ağlardan Bazıları
- ALNAP – Active Learning Network for Accountability and Performance in Humanitarian Action
- START Network
- IASC – Kuruluşlar Arası Daimi Komite
- Humanitarian Standards Partnership – İnsani Standartlar Partnerliği
- INSARAG – Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu
- Çatışma Analizi Ağı
- Küresel Koruma Grubu
- Küresel Barınma Grubu
- Küresel Lojistik Grubu
- EHAN – İnsani Yardım ve Çevre Ağı
HNPW’de Etkinlik Organize Etmek veya Konuşmacı Olmak
Bütün sivil toplum kuruluşlarının HNPW’de etkinlik organize etme hakkı bulunmaktadır. Bunun için yapılması gereken etkinlikten yaklaşık 2 ay önce sona eren başvuru tarihini kaçırmamak ve planladığınız etkinlik veya oturumla ilgili detaylı bir başvuru yapmaktır. Katılım ve ilgi çok yoğun olduğu için bir kurum veya kişinin tek başına başvurması yerine diğer kuruluşlar ile bir araya gelerek bir oturum planlanması oldukça tavsiye edilmektedir. Başka kuruluşlarla birlikte çalışmak etkinliğinizin kabul edilme şansını da arttıracaktır. Geçen yıl Koronavirüs salgının hemen öncesinde gerçekleşen HNPW 2020 etkinliğinde üyesi olduğumuz Uluslararası Gönüllü Kuruluşlar Konseyi’nin (ICVA) Uluslararası İnsani Yardım İçin Çin Sivil Ağı (CIHA) ile bir araya gelerek organize ettiği “Güney Yarım Küre İçin Daha Kapsayıcı Bir Koordinasyon” başlıklı oturumda ‘Yerelleşme’ ajandasını konusundaki görüşlerimizi ve tecrübelerimizi paylaşma imkanı bulmuştum. Türkiye’den daha fazla insani yardım çalışanı veya gönüllüsünün bu ve benzeri etkinliklerde daha aktif rol aldığını görmek beni fazlasıyla memnun edecektir.
Bizi Takip Edin